Americká armáda sa spolieha na jednu továreň. Tá vybuchla

Americká armáda sa spolieha na jednu továreň. Tá vybuchla

Bratislava 9. mája 2023 (HSP/Wsj/Foto:TASR/AP-Todd Pitman)

 

Takmer pred dvoma rokmi spôsobila bludná iskra vo vnútri mlyna taký veľký výbuch, že zničila celé zariadenie budovy a vyhodila do vzduchu stenu z vlnitého laminátu vo výške 100 metrov. O tomto incidente sa náhle zmienil Wall Street Journal 27. apríla

americkí vojaci
Ilustračné foto

Zároveň odstavila jediný domáci zdroj výbušniny, na ktorú sa ministerstvo obrany spolieha pri výrobe nábojov, mínometných granátov, delostreleckých nábojov a rakiet Tomahawk.

Reklama

V chátrajúcom zariadení sa vyrába pôvodná forma strelného prachu, dnes známa ako čierny prach, vysoko horľavý materiál so stovkami vojenských aplikácií. Produkt, za ktorý neexistuje náhrada, sa v malých množstvách používa v munícii na zapálenie silnejších výbušnín.

Pri výbuchu v júni 2021 nebol nikto zranený. Továreň však zostáva mimo prevádzky a nie je schopná dodávať svoju jedinú dôležitú zložku ani komerčným zákazníkom, ani zákazníkom Pentagónu.

Reklama

Vojenskí dodávatelia sa na konci studenej vojny konsolidovali pod tlakom zníženia nákladov na obranu a zefektívnenia národnej priemyselnej základne.

Za posledné tri desaťročia sa počet dodávateľov lietadiel s pevnými krídlami v USA znížil z ôsmich na troch. V tom istom období klesol počet hlavných výrobcov hladinových lodí z ôsmich na dvoch a dnes len tri americké spoločnosti dodávajú viac ako 90 % zásob raketových zbraní Pentagónu.

Obranné firmy nižšej úrovne sú často jedinými výrobcami dôležitých súčiastok, ako je napríklad čierny prach, a jediná kríza môže zastaviť výrobu.

“Viete si predstaviť, čo by sa stalo s týmito dodávateľskými reťazcami, keby boli USA v skutočnom stave aktívnej vojny?” povedal Jeff Rhoads, výkonný riaditeľ Purdue Institute for National Security, inštitútu pre výskum obrany na Purdue University. “Veľmi rýchlo by sa mohli dostať do problémov.”

“Incident”, ako sa explózia v Mindene stala známou, je názorným príkladom rizík, ktorým čelí americká armáda. Výbuch, ktorý zničil budovu z čias druhej svetovej vojny v odľahlom areáli 30 míľ od Shreveportu, zlikvidoval všetku výrobu čierneho prachu v Severnej Amerike.

Reklama

Čierny prach bol po celé tisícročie kľúčovým materiálom na vojenské aj obchodné účely. Dnes je to špeciálna komodita s malým počtom komerčných aplikácií – väčšinou pre raketových nadšencov – ale stále sa používa vo viac ako 300 druhoch munície, od krížových striel, cez náboje do pušiek M16 až po životne dôležité 155 mm náboje.

Objem predaja je obmedzený a to znamená, že zisky môžu byť príliš nízke na to, aby uživili viac ako jeden výrobný závod. Tento typ zraniteľnosti je taký bežný, že Pentagón ho označuje ako problém “jedného zdroja”. Len jedna zlieváreň v USA vyrába titánové odliatky používané v húfniciach a len jedna spoločnosť vyrába raketový motor používaný v protitankovej zbrani Javelin, ktorá sa široko používa na Ukrajine.

Časť problému spočíva v tom, že Pentagón môže byť nestálym zákazníkom. Objednávky môžu prudko rásť alebo klesať v závislosti od úrovne zásob, stavu amerických vojenských záväzkov alebo rozpočtových priorít. To predstavovalo výzvu pre prevádzkovateľov továrne na výrobu čierneho prachu, ktorí tiež čelili nákladným predpisom.

Korene súčasnej krízy siahajú tri desaťročia do minulosti, k večeri v Pentagóne v roku 1993, ktorá sa často označuje ako “posledná večera”, keď minister obrany Les Aspin pozval generálnych riaditeľov 15 najväčších obranných spoločností a varoval, že Pentagón ich nemôže všetky uživiť. Budú sa musieť konsolidovať.

Počet hlavných dodávateľov zbraní pre Pentagón sa v 90. rokoch znížil z desiatok na päť, tzv. primes, ktorí sa dnes zvyčajne uchádzajú o hlavné zbrojné programy. Podobný pokles nastal aj medzi dodávateľmi nižšej úrovne.

Reklama

Celkovo sa obranná priemyselná základňa v roku 2021 zmenšila na 55 000 dodávateľov zo 69 000 v roku 2016. Napriek konsolidácii zostávajú siete spoločností veľké. Podľa štatistík ministerstva obrany sa priemerná americká letecká spoločnosť spolieha na stovky subdodávateľov prvej úrovne a tisíce subdodávateľov v druhej a tretej úrovni pod nimi.

Takýto rozsah predstavuje vlastné problémy. Podľa správy Pentagónu je sieť taká rozsiahla, že armáda má obmedzený prehľad a “nesleduje tieto zraniteľnosti, pretože majú vplyv na zbrojné programy”. Zlyhanie v dodávateľskom reťazci môže zostať nepovšimnuté celé mesiace pre hlavných dodávateľov, ako sú Boeing Co. alebo Lockheed Martin Corp., nehovoriac o Pentagóne.

Koncom minulého roka ministerstvo obrany identifikovalo 27 kritických chemických látok, ktoré sa nevyrábajú v USA a pochádzajú z miest vrátane Ruska a Číny, ktoré sú považované za protivníkov USA.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Vývoj amerického námorníctva – od tábora k úplnému šialenstvu

Dôležitá personálna zmena v armáde USA

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali