Aliancia za nedeľu proti uvoľňovaniu pravidiel

Aliancia za nedeľu proti uvoľňovaniu pravidiel

Viedeň 8. marca 2016 (HSP/KAP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

3. marec – Medzinárodný deň voľnej nedele 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa voľnej nedele (3. marec) Aliancia za voľnú nedeľu v Rakúsku varuje pred uvoľňovaním existujúcich právnych ustanovení: „Voľná nedeľa stojí pred prácou za mzdu. A o stanovenie tohto ťažiska práve ide,“ uvádzajú koordinátorka Aliancie za voľnú nedeľu – Rakúsko, Gabriele Kienesberger a Mária Langmaierová vo vyhlásení:

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

„Nedeľa je voľný neviazaný čas, ktorý je daný každému individuálne na jeho spoločenské vzťahy. Na prvom mieste má stáť nedeľa, až potom prídu obchodné vzťahy.“

Nedeľa bez práce je však mnohým predstaviteľom rôznych oblastí  a politikom stále viac tŕňom v oku, ako varoval aj Franz Georg Brantner z Rakúskeho zväzu odborov (ÖGB) a hovorca Aliancie za voľnú nedeľu – Rakúsko. Brantner zdôraznil:

Reklama

„Blahobyt spoločnosti sa vyjadruje „práve aj v blahobyte času, ku ktorému 52 voľných nedieľ v roku podstatne prispieva. Neoliberáli a trhoví radikáli pravdaže nemajú zmysel pre spoločnosť a sociálnu vyrovnanosť. Poznajú iba zredukovaný pojem slobody – a síce hospodársku slobodu robiť obchody.“

Viedenská aliancia za voľnú nedeľu a Viedenské združenie katolíckych rodín sa jasne vyslovili proti čiastočnému otváraniu obchodov v nedeľu, príp. povoleniu turistických zón vo Viedni. Skutočnosť, že by to neznamenalo iba nevýhody pre zamestnancov v obchode, ale aj pre mnohé iné oblasti spoločnosti považuje viedenská aliancia za jasnú, ako sa vyjadrila vo vyhlásení.

Aliancii ide predovšetkým o ochranu kolegov, ktorí pre otvorené obchody v nedeľu majú ešte menej času na spoločenské kontakty.

„Zopár eur na nedeľných príplatkoch nie sú náhradou za chýbajúci spoločný život v rodine a za nevýhody pre celú spoločnosť,“ vyhlásila viedenská aliancia.

Zamestnanci obchodu sa už v minulých prieskumoch rozhodne vyslovili proti otváraniu obchodov v nedeľu, ako pripomenula Barbara Fruhwürthová predsedníčka Katolíckeho združenia rodín vo Viedni a zdôraznila: „V dobe, keď sa vyžaduje neustála dostupnosť a flexibilita v zamestnaní, je o to dôležitejšie chrániť oázy rodinného života.“

Reklama

„Turistické zóny“ združenie rodín rozhodne odmieta. Ak by sa presadil nedeľný predaj v jednotlivých okrskoch, tak podľa Fruhwürthovej hrozí nebezpečenstvo dominového efektu: „Obchodné centrá sa nebudú nečinne prizerať a takisto žiadať rozšírený predaj, za čím budú nasledovať ďalšie obchodné ulice vo Viedni.“

Na význam nedele bez práce poukázal aj Alfred Trendl, prezident katolíckeho Zväzu rodín Rakúska (KFÖ):

„Nedeľa bez práce je na úžitok celej spoločnosti. Flexibilizáciou pracovného času dochádza stále častejšie k zmiešavaniu života v zamestnaní a v rodine. O to dôležitejšie sú vedomé prestávky pokoja, ktoré udávajú takt pre celú spoločnosť a nedeľa bez práce tieto prestávky pokoja zaručuje,“ povedal Trendl. Aj on varoval pred postupným podkopávaním voľnej nedele.

V súčasnosti znamená voľná nedeľa „blahobyt času a kvality života, ktoré netreba po každý raz znova vyrokovať,“ povedal prezident KFÖ. Súčasne sa poďakoval všetkým, ktorí musia v nedeľu pracovať: „Mnohí ľudia sa aj v nedeľu starajú o to, aby fungovala infraštruktúra. No my sa vedome zasadzujeme za to, aby tieto činnosti zostali výnimkami  a aby sa práca v nedeľu nestala spoločenským pravidlom.“

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali