Okolo kávy panuje veľa mýtov. Vraj je pri nadmernom pití príliš škodlivá a niektorí ľudia by ju tak vôbec nemali piť. Kde je však pravda?
Ruský lekár Alexander Mjasnikov tvrdí, že káva nie je tak démonická, ako sa môže zdať. Lekár zdieľal svoj názor prostredníctvom Instagramu. Pravidelná konzumácia malej šálky výberovej kávy zabraňuje podľa neho tomu, aby sa hepatitída premenila na cirhózu a cirhóza na rakovinu.
“Vedci preukázali, že káva (prirodzene prírodná, nerozpustná) je užitočná pri pečeňových ochoreniach, bráni hepatitíde premeniť sa na cirhózu a cirhóze na rakovinu,“ napísal odborník.
Dodal, že pitie troch až piatich šálok kávy denne je pre ľudí s ochorením pečene dokonca nevyhnutné. Zdôraznil, že ľudia s hypertenziou sa nemajú čoho báť, pretože káva neprispieva k zvýšeniu krvného tlaku u ľudí, ktorí sú zvyknutí ju konzumovať.
“Pre ľudí s ochorením pečene stačí tri až päť šálok kávy denne. U pacientov s hypertenziou, ak nepijú kávu prvýkrát a sú na ňu zvyknutí, nespôsobuje káva ďalšie zvýšenie krvného tlaku. Existujú vedecké práce, ktoré uvádzajú, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko srdcových záchvatov, opakujúcich sa infarktov a arytmií,” konštatoval Mjasnikov.