Aký drahý je študentský život? A kde berú dnešní študenti peniaze? Je dnes jednoduchšie študovať ako za socializmu?

Aký drahý je študentský život? A kde berú dnešní študenti peniaze? Je dnes jednoduchšie študovať ako za socializmu?

Bratislava 25. septembra 2018 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Študenti majú dnes život v mnohom lepší ako ich predchodcovia spred pár desaťročí: majú internet, mobily, počítače, mnohí majú vlastné auto, môžu ľahko cestovať po celej Európe. K úplnej spokojnosti môže občas chýbať už iba jediné: financie. Exkluzívny prieskum Slovenskej sporiteľne zisťoval, odkiaľ majú dnešní študenti peniaze a na čo ich najčastejšie míňajú.

Ilustračné foto

Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne má dnešný vysokoškolák mesačne k dispozícii v priemere 273 eur. Najväčšiu časť z nich, až dve tretiny, stále dostáva ako dar, keď sponzormi sú najčastejšie rodičia, prípadne starí rodičia. Mnohí študenti sa však snažia zarobiť si na seba počas roka, keď približne polovica chodí na pravidelné brigády a približne polovica chodí na občasné brigády, pričom ponuka brigád je čoraz lepšia vďaka zlepšujúcim sa podmienkam na trhu práce.

Reklama

V prípade stredoškolákov je priemerný mesačný príjem okolo 78 eur. Pravidelne brigáduje tretina z nich, nepravidelne takmer polovica, uviedla Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Brigádovať môžu všetci tí, ktorí skončili povinnú školskú dochádzku a dovŕšili vek 15 rokov.

„Príjem detí a mládeže závisí od ich veku a stupňa štúdia. Medzi regiónmi a veľkosťou miesta bydliska nie sú výrazné rozdiely, i keď o niečo väčší príjem majú deti a mladí ľudia v Bratislave, na západe Slovenska a vo väčších mestách,“ doplnila Buchláková.

Reklama

Študenti si môžu zarobiť popri štúdiu alebo na letných brigádach na dohodu o brigádnickej práci študentov, pričom nemusia platiť poistné v prípade, ak si uplatnia výnimku z platenia poistného v Sociálnej poisťovni. Podmienkou je, aby príjem z pracovnej dohody nepresiahol 200 eur mesačne, vtedy nebudú mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia.

Pokiaľ ide o výdavky študentov, u vysokoškolákov tvoria takmer polovicu náklady na stravu a bývanie. „Vzhľadom na vysoké nájmy, predovšetkým vo väčších mestách, a vyššie poplatky na internátoch, míňajú študenti veľkú časť ich financií na bývanie (19 %). Výdavky na potraviny a jedlo (23 %) sú vo všeobecnosti nákladnou položkou slovenských domácností, študentov nevynímajúc,“ hovorí Buchláková a uvádza, že v priemere iba 12 % výdavkov dávajú vysokoškoláci na zábavu. Takmer všetci vysokoškoláci dnes už majú bankový účet, z ktorého platia za bývanie na internáte alebo v prenájme či podnájme. Platobnú kartu používajú zväčša pri bežnom nakupovaní, prípadne vo fast-foodoch alebo na čerpacích staniciach. Viac míňajú vysokoškoláci vo väčších mestách.

Stredoškoláci ešte neriešia výdavky spojené s fianancovaním bývania alebo stravy a svoje peniaze najčastejšie míňajú na nákup oblečenia, obuvi a na zábavu.

Vysokoškoláci venujú pomerne veľkú pozornosť sporeniu, keď v priemere si odkladajú viac peňazí, než minú na voľnočasové aktivity a zábavu. „Až štvrtina si šetrí na vlastné bývanie, pretože ak chcú získať hypotéku, musia mať na základe sprísnených opatrení Národnej banky Slovenska našetrenú väčšiu sumu peňazí z vlastných zdrojov,“ hovorí Buchláková a uvádza, že sporenie je tretím najväčším výdavkom (16 %), a to nielen vysokoškolákov, ale aj pracujúcich ľudí, ktorí nemajú deti.

Najviac sporia študenti na strednom Slovensku, najmenej v Bratislavskom kraji. Vôbec si peniaze neodkladá jeden z ôsmich vysokoškolákov. Najčastejším dôvodom je nedostatočný príjem (polovica prípadov) alebo to, že minú všetky peniaze, ktoré dostanú.

Reklama

Za danej situácie je teda veľká časť študentov nútená si popri škole na svoju existenciu zarábať. Je to samozrejme na úkor študentského života, užívania si najkrajších rokov života – v tomto smere majú čo závidieť svojim predchodcom spred pár desaťročí, ktorí to mali, pokiaľ ide o financovanie študentského života a štipendiá, predsa len jednoduchšie, hoci tiež museli chodiť na letné brigády. Lenže ešte zďaleka to pre nich nie je také zlé, ako by to mohlo byť: v uplynulých rokoch sa totiž z času na čas objavovali na stole návrhy spoplatniť vysokoškolské štúdium, čo by finančnú situáciu študentov dramaticky zmenilo.

Obhajcovia spoplatnenia štúdia sa zvyknú oháňať zahraničnými vzormi a výhodnými študentskými pôžičkami, lenže obhajovať v našich podmienkach predpotopný a asociálny model, pri ktorom absolvent vyjde zo školy zadĺžený a ešte ho len čaká úloha založiť rodinu a zobrať si ďalšiu hypotéku, aby jej zabezpečil bývanie, je vyslovene cynické až bezočivé. Našťastie, momentálne tieto hlasy stíchli – hoci po voľbách, ak sa dostane k moci príliš „pravicová“, rozumej protinárodná a protiľudová vláda, by sa mohli zase začať ozývať.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali