Ako dokázal Matovič presvedčiť dvoch silných kandidátov, aby sľúbili vzdať sa v prospech druhého? Je za tým len hrôza z Harabina?

Ako dokázal Matovič presvedčiť dvoch silných kandidátov, aby sľúbili vzdať sa v prospech druhého? Je za tým len hrôza z Harabina?

Bratislava 24. januára 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Ako dokázalo OĽaNO prinútiť dvoch silných prezidentských kandidátov, aby prisľúbili, že kto bude mať slabšie preferencie, vzdá sa kandidatúry v prospech toho druhého? O čom svedčia tieto „primárky“ neformálnej, ale o to reálnejšej „Strany demokratickej opozície“?

Na snímke zľava podpredsedníčka hnutia OĽaNO Veronika Remišová, kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová a Robert Mistrík, a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič počas spoločného obedu členov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s demokratickými kandidátmi na prezidenta SR v reštaurácii Hradná hviezda

Päť- až desaťpercentné strany a straničky, ktoré dohromady tvoria tzv. „demokratickú opozíciu“ boli vždy špecifické svojou rozdrobenosťou. Keďže nejde o spontánne národné hnutia, ale o marketingové produkty často protislovenských alebo prinajlepšom oportunistických skupín, udice a háčiky sú vždy optimalizovane nastavené tak, aby celkový výsledok tejto neformálnej „Strany demokratickej opozície“ (s jej rôznofarebnými frakciami ako OĽaNO, SaS, PS a pod.) bol čo najlepší, aby boli čo najefektívnejšie pokryté všetky skupiny dostupného voličstva.

Reklama

Nevýhoda tohto systému je však tá, že medzi jednotlivými súčasťami takéhoto bloku to zákonite škrípe. Niekedy umelo, aby sa pred voličom zvýraznili rozdiely (často veľmi virtuálne) medzi jednotlivými štábmi, inokedy je to o obyčajnom ruvaní sa opozície o pozície.

A práve to sme mohli vo vrchovatej miere pozorovať počas uplynulých týždňov v súvislosti s prípravou na marcové voľby prezidenta SR. Boli to Mistríkove výzvy, aby ostatní odstúpili v jeho prospech, keď ešte nebolo jasné ani to, kto bude kandidovať za silné vládne strany. Boli to prekáračky hnutí KDH a OĽaNO o kandidatúre Mariána Čaučíka či Veroniky Remišovej. Bola to tiež hra medzi OĽaNO a prezidentským kandidátom Františkom Mikloškom, ktorý najskôr uviedol, že sa so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom po predchádzajúcich skúsenostiach nemá o čom baviť, ale neskôr vraj pripustil, že svoj postoj možno prehodnotí, atď.

Reklama

Podstata problému je všetkým známa, pomenoval ju napríklad podpredseda SaS Ľubomír Galko: „Najlepšie by bolo, ak by sme si mohli v prezidentských voľbách vyberať medzi dobrom a dobrom. Obávam sa však, že ak budú kandidovať všetci ohlásení a priechodní kandidáti demokratickej opozície, tento stav nenastane.” Jedna vec je totiž jasná: tých reálnych cca 30 percent voličského potenciálu „demokratickej opozície“ sa nedá medzi „slniečkových“ kandidátov rozdeliť tak, aby sa do druhého kola pravdepodobne dostali dvaja. Mohlo by sa dokonca stať, že by nepostúpil ani jeden. Ak však jeden postúpi svoje hlasy tomu druhému, ten potom zrejme prejde.

Popri kandidátovi strany Smer-SD, ktorý je predpokladaným favoritom ľavice, sa o ostatných kandidátoch na postup do druhého kola ako súperoch pre Mistríka/Čaputovú príliš nehovorí, takže sa zdá, že Bélu Bugára, Andreja Danka, Mariána Kotlebu, Eduarda Chmelára, Milana Krajniaka ani ďalších kandidátov „demokrati“ za vážnu konkurenciu nepovažujú. Až na jednu výnimku: sudcu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Toho sa boja ako čert svätenej vody.

Hlavným mobilizačným faktorom „demokratickej opozície“ totiž bola nepochybne práve Harabinova kandidatúra. Napriek tomu, že niektorí považujú scenár s Harabinom v druhom kole za nepravdepodobný a tvrdia, že Harabin už nemá kam rásť, keďže ho pozná takmer každý, a takmer každý má na neho radikálny názor: buď ho považuje za úplne neprijateľného, alebo je už dávno rozhodnutý ho voliť. Iní však majú z neho príliš veľkú hrôzu a boja sa, že by mohol „demokratických“ kandidátov ohroziť, najmä po nimi očakávanom prípadnom odstúpení Mariána Kotlebu.

Taký stratég ako Igor Matovič má v predvolebných počtoch celkom jasno. A keďže už o týždeň sa kandidátska listina prezidentských volieb uzatvorí, šéf OĽaNO prišiel s geniálnym nápadom pozvať najhorúcejších kandidátov „demokratickej opozície“ na spoločný obed, na ktorom sa mali dohodnúť na spoločnom postupe. Scénka, pri ktorej sa mal rozdávať čierny peter, to bola naozaj zvláštna: za stolom prestretým pre šiestich sedeli Matovič, jeho šedá eminencia ešte z čias keď sa Zemeguľa točila opačným smerom Ján Budaj, „kandidátka v zálohe“ Veronika Remišová a prezidentskí kandidáti Robert Mistrík a Zuzana Čaputová. Jedno miesto ostalo prázdne: kandidát František Mikloško pozvanie odmietol, i keď neskôr vraj na ponuku dohodnúť sa mal zareagovať pozitívne. A kandidáti „demokratickej opozície“ Matovičovi na tom obede naozaj ten sľub dali!

Odkiaľ vzalo OĽaNO moc dosiahnuť takýto diplomatický zázrak? Ako je možné, že rozpadajúca sa štvorosobová stranička OĽaNO dokázala primäť ambicióznych a podľa prieskumov dosť silných kandidátov, aby si sadli za spoločný stôl a prisľúbili, že ten, kto bude mať v prieskumoch horšie preferencie, sa vzdá kandidatúry v prospech toho silnejšieho?

Reklama

Tajomstvo tohto zázraku je ukryté v posvätnej hrôze z Harabina, ale možno nielen v tom. Traja z piatich ľudí, ktorí sedeli pri tom stole, sa totiž ani príliš netaja svojím nadštandardným vzťahom s istou krajinou a jej ambasádou…

V každom prípade, primárky „Strany demokratickej opozície“ teda ešte stále nepoznajú víťaza, o ktorom majú rozhodnúť až prieskumy. Pri relatívnej vyrovnanosti preferencií kandidátov to však zároveň znamená, že rozhodnú médiá, resp. ten, kto za nimi stojí. A ten už mal dosť času sa presvedčiť, že Mistrík nie je príliš presvedčivý kandidát, ak to máme povedať jemne. Čaputová si medzitým dala urobiť prieskum, v ktorom nefigurujú jej priami konkurenti Mistrík a Mikloško, a v ktorom mala približne rovnaké preferencie ako Šefčovič (Výsledky nájdete TU)

Kandidát, ktorý nakoniec do volieb pôjde, bude mať podporu celej „demokratickej opozície“ a v druhom kole má dokonca prisľúbenú aj podporu strany Sme rodina. A preto teraz „demokrati“, keď už si vyrátali, že do súťaže pôjdu proti Šefčovičovi, majú čas strategicky plánovať, ktorý z ich kandidátov proti nemu bude mať najväčšie šance. Bude to ťah dámou, či radšej strelcom?

Alebo sa stane skutočnosťou ich nočná mora a všetkých bledých pešiakov zmetie zo šachovnice čierny jazdec najvyššieho súdu?

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali