37. časť Neznámych slovenských dejín: Imrich Tököli škodil Slovensku i Európe

37. časť Neznámych slovenských dejín: Imrich Tököli škodil Slovensku i Európe

Bratislava 21. apríla 2019 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Písať o neznámych zákutiach slovenských dejín a mať pritom na zreteli zmysel nášho jestvovania, ktorým je zachovanie tohto národa, aby mohol splniť svoju úlohu voči Európe a svetu práve v tomto tisícročí, je náramne ťažká vec. Veď sa len pozrite pod čiaru… Vráťme sa však do 17. storočia, keď až po naše južné hranice siahal islam

Imrich Tököli

Séria útokov na habsburskú Viedeň, konkrétne na cisára Leopolda I., ktorý vládol takmer 50 rokov (1657–1705), pokračovala neúspešným sprisahaním Františka Vešeléniho v roku 1666. S týmto mužom sa spája osud Žofie Bosniakovej, ktorá sa narodila v rodine šľachtica a protitureckého bojovníka Tomáša Bosniaka na Šurianskom hrade. Ako sedemnásťročná (1626) sa vydala za Michala Šeréniho, manželstvo však trvalo len niekoľko týždňov, pretože Michal Šeréni krátko na to zomrel. Jej druhým manželom bol práve Vešeléni, slúžiaci vo vojsku jej otca. V renesančnom kaštieli v Tepličke nad Váhom sa jej narodili synovia Adam a Ladislav. Jej život sa vyznačoval štedrosťou a obetavosťou voči poddaným. Zomrela v roku 1644 v chýre svätosti a pochovali ju na Strečnianskom hrade, skade v roku 1729 preniesli jej ostatky do kostola v Tepličke. Tam boli neporušené až do 1. apríla 2009, kedy ich zničil psychický narušený útočník. Druhou manželkou Vešeléniho bola známa Muránska Venuša Mária Séčiová.

Reklama

Nasledujúci protihabsburský odboj viedol Imrich Tököli, narodený v roku 1657 v Kežmarku. Bol vnukom dcéry Juraja Turza Kataríny Turzovej, teda Jurajovým pravnukom. Keďže jeho otec Štefan (syn Kataríny Turzovej) bol zapojený do neúspešného Vešeléniho sprisahania, ktoré odhalili a Štefanovi Tökölimu sa pred cisárskymi vojskami podarilo utiecť z Likavy na Oravský hrad aj s 13-ročným Imrichom v poslednej chvíli. Imrich sa potom uchýlil na rodové sedmohradské majetky a podporovaný magnátom Telekim bol už v roku 1678 jedným z hlavných kuruckých (križiackych) veliteľov a viedol úspešné výpravy na východné a stredné Slovensko.

Keď stratili kuruci podporu Francúzska a Poľska, spojili sa s Turkami. S pomocou Osmanskej ríše ovládol Tököli postupne polovicu dnešného Slovenska a Maďarska. Jeho vyslanci na jeseň 1681 predložili Turkom návrh na utvorenie „samostatného“ kniežatstva na našom území, kde prebiehali ustavičné vojenské konflikty. Turecký miestodržiteľ ho 16. septembra 1682 korunoval za kráľa – „slovenského kráľa“ – Uhorska s povinnosťou platiť Osmanom 40-tisíc toliarov ročne za ochranu. V auguste 1682 začali spojené turecko-kurucké oddiely obliehať Fiľakovo, ktoré bránil Štefan Kohári, a po jeho páde Turci oficiálne uznali Tököliho vládu a Tököli sa takto z osmanskej vôle stal kráľom, formálne však používal titul knieža a pán Uhorska. Hlavným mestom „kuruckého kráľa“ sa stali Košice. V Kremnici si nechal raziť vlastné mince.

Reklama

Rok 1683 je pamätným v našich dejinách. Veľkovezír Kara Mustafa sa rozhodol pokoriť Habsburgovcov dobytím Viedne. Takmer 200-tisícová armáda tiahla na Viedeň. Málokedy v dovtedajších dejinách strednej Európy bol jej civilizačný a kultúrny vývoj ohrozený do takej miery, ako práve v tom roku – možno sa mu približujeme v súčasnosti. Išlo o Európu a jej kresťanstvo, čo nakoniec zblížilo poľského kráľa Jána III. Sobieského s Habsburgovcami. K zmene politiky Poľska prispela aj pápežská stolica, aj diplomatické kroky nášho kardinála Selepčéniho. Situáciu zhoršovala rakúsko-francúzska vojna a –  Imrich Tököli, ktorý posilnený tureckými zbormi mal postupovať popri Dunaji po slovenskom území a podporovať hlavné turecke sily. Po tom, čo veľkovezír prijal Tököliho na audiencii a mal mu prisľúbiť, že z neho urobí viedenského kráľa a pridelil mu veľký počet moslimských vojakov , Tököli postupoval na Bratislavu, kde zavládla nervozita, aby sa nakoniec celá Bratislavská stolica aj mesto – okrem Bratislavského hradu, podriadili Tökölimu. Dobývať hradný vrch, ktorý strážil mestská posádka, Tököli už nestihol. K mestu sa priblížili 10-tisícové vojská Karola Lotrinského. Tököli sa chcel vyhnúť otvorenému stretnutiu, no Husein paša zaútočil. Pašov útok Poliaci odrazili a Tököliho vojsko sa dalo na útek. A Imrich Tököli? Zdržiaval na západnom Slovensku a jeho vojaci drancovali okolie. Pri Seredi vyčkával ďalší vývoj boja o Viedeň.

Turci 16. júna 1683 obkľúčili Viedeň. Mesto bránila relatívne slabá posádka a dobrovoľnícke útvary a cisár Leopold utiekol z Viedne do Linca. Po ňom začala utekať z Viedne i boháči, šľachta a mešťania. Počas obliehania vypukol vo Viedni taký veľký hlad, že Viedenčania sa živili už aj psami, mačkami a potkanmi. Turci už začali podkopávať obranné valy a bolo len otázkou niekoľkých dní, kedy Viedeň pod ich náporom padne, keď sa v okolí Viedne začiatkom septembra objavili vojská poľského kráľa Jána Sobieskeho, vojvodu lotrinského a kniežaťa bádenského. Jedenásteho septembra obsadili spojenecké vojská vyvýšeniny na Kahlenbergu a na druhý deň ráno sa začal neľútostný boj. Trval až do večera a skončil sa úplnou porážkou a ústupom Turkov, ktorí stratili okolo 20-tisíc mužov a prenechali víťazom svoj tábor s nesmiernym bohatstvom i množstvom zajatcov. Táto bitka znamenala začiatok konca tureckej moci v Uhorsku. Ten deň – 12. september – vyhlásil pápež Inocent XI. za sviatok Panny Márie, pod zástavou ktorej bojovali víťazi.

Turci už Svätej lige, protitureckej koalícii Rakúska, Poľska, pápeža Inocent XI. a Benátok, ktorá vznikla v marci 1684, nedokázali odporovať. Keď sa ku Svätej lige pripojilo aj Rusko, Leopold využil príležitosť na vytlačenie Tököliho zo Slovenska a Sedmohradska. Po oslobodení Nových Zámkov (1685) sa celé dnešné Slovensko vymanilo z tureckého nebezpečenstva. Turci sa udržali v strednej Európe tak dlho aj vďaka kolaborácii a určitému obdivu zo strany Maďarov – napokon pri ich príchode do Európy v 9. storočí titulovali ich ako Turkov. To maďarským politikom nijako neprekážalo, aby v budúcnosti (napríklad počas Trianonskej konferencie v roku 1920) neodvolávali sa na to, že Európu „niekoľkokrát zachránili“ pred Turkami!

Pravdu má Július Handžárik: „Maďarská šľachta pod rôznymi náboženskými a politickými zámienkami veľmi ochotne plnila svoju úlohu tureckých lokajov a janičiarov a za jedno storočie viedla na území Slovenska päť partizánskych vojen v službách Turecka – slovenskí historici ich farizejsky nazývajú stavovskými či protihabsburskými povstaniami a maďarskí historici ešte farizejskejšie bojmi za slobodu.“

A ako hodnotiť Tököliho? Ako „slovenský kráľ“ v istom zmysle akoby potvrdzoval slovenskú osobitosť, ale jeho vojenské činy (či výčiny) boli pre obyvateľstvo pohromou, nehovoriac už o otvorenej protureckej orientácii. Začiatkom roka 1684 väčšina Tököliho prívržencov – sedemnásť stolíc, dvanásť miest a mnohí z kniežat prijali cisárovu ponuku amnestie a prešli na stranu panovníka. V septembri 1685 kapituloval aj Prešov, ktorý mali v rukách kuruci najdlhšie. Vtedy varadínský paša, dúfajúc, že tým urýchli mierové rokovania s Viedňou, pozval Tököliho na slávnostný obed a dal ho zajať. Keď sa táto správa rozniesla, kurucké pevnosti sa vzdali až na Mukačevo, ktoré bránila Tököliho manželka Helena Zrínska. V tej dobe Imrich Tököli už len ako vazal tureckého sultána bojoval na rôznych bojiskách, inak hrozilo, že ho Turci vydajú Viedni.

Reklama

Mierom v Karloviciach v roku 1699 boli Turci prinútení zriecť sa Uhorska a Sedmohradska, a bývalého „kuruckého kráľa“ Imricha Tököliho vypovedali z Uhorska. Svoj život potom dožíval ďaleko od európskeho diania v Malej Ázii. Zomrel v roku 1705 v Nikomédii. Jeho telesné za veľkých osláv previezli v roku 1906 do Kežmarku a uložili ich v protestantskom kostole. Manželstvom s Helenou Zrínskou, vdovou po Františkovi I. Rákocim, vyženil Imrich syna – kontroverzného Františka II. Rákociho, ktorý bol akoby Tököliho „dedičom“ a zorganizoval posledný protihabsburský odboj.

Po vytlačení kurucov zo Slovenska nastal čas krutého zúčtovania. V roku 1687 generál Antonio Caraffa, neapolský rodák, vytvoril v Prešove dvanásťčlenný tribunál, ktorý od marca do septembra dal popraviť 24 mešťanov pre podozrenie z prípravy nového povstania a podpory Imricha Tököliho („prešovské jatky“). Následne na uhorskom sneme v Bratislave v rokoch 1687-1688 bola vďaka porážke Turkov a Tököliho zrušená voliteľnosť uhorských kráľov a vyhlásená dedičnosť trónu v rode Habsburgovcov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali