29. časť Neznámych slovenských dejín: Ovládnutie Bane/Banskej Štiavnice Nemcami

29. časť Neznámych slovenských dejín: Ovládnutie Bane/Banskej Štiavnice Nemcami

Bratislava 24. februára 2019 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Komu prekáža taký výklad dejín, ktorý Slovákom nič nepridáva, ale ani neuberá, náš pohľad na naše dejiny? Napríklad na počínanie Nemcov voči nám

Bana

Ich vplyv na nás bol a chce byť trvalý, od „franských čias“, keď jeden štát tvorili v zásade dnešní Nemci a Francúzi, vidíme veľa nepriateľských činov voči našim predkom. Konanie bavorských biskupov, Ľudovíta Nemca, Arnulfa a jeho spojenca Vichinga, bolo zväčša politickým i cirkevným nátlakom. Od čias cisára Fridricha I. Barbarossu, od roku 1152, sa záujmy Nemcov orientujú na hospodárstvo. Vtedy sa nemecká „východná túžba (Drang nach Osten)“ zamerala na prosperujúce, prastaré slovenské bane. Veď ako sme napísali, už mince biatek z prelomu letopočtu boli podľa analýz razené zo štiavnického striebra.

Reklama

Nemci si proces „zoštátnenia“ baní vyskúšali doma. Cisár Fridrich I. Barbarossa ich najprv odobral tamojším Slove(a)nom, lužickým Srbom, zavedením princípu „freie Berge“ do nových banských zákonov. Podľa tohto princípu sa pokračovalo aj v Uhorsku. Tu vtedy ešte zákony neprijímal snem, ale jeho predchodcovia, generálne kongregácie, teda zhromaždenia šľachty, ktoré sa práve v tých časoch konštituovali. Na tom základe slovenské bane na prastarom území Terra banensium (známom už v Ptolemaiových časoch) odobrali slovenským šľachticom, a potom ich kráľ odovzdal „hosťom“ z Nemecka. Tento proces sa začal v polovici 12. storočia za kráľa Gejzu II. (1141-1162), keď boli v Bani/Banskej Štiavnici ustanovení banskí grófi – prvým bol Bogislaus v roku 1145. Pokračoval za Belu III. (1172-1196), ktorý začal v Bani budovať kráľovský banský úrad Kammerhof a zavŕšil sa za kráľa Ondreja II. (1205-1235). Za vlády tohto kráľa už cudzí nájomcovia, nemeckí „hostia“ získali v Bani/Banskej Štiavnici moc nad baňami i mestom.

Bol to očividný prejav vazalstva, z ktorého úžitok mali iba Nemci, banské mestá sa stali kanálmi, ktorými odtekalo bohatstvo zo Slovenska. Odvádzali kráľovi z jeho „vlastných baní“ desiatu časť vyťažených drahých kovov a zvyšok, deväťdesiat percent zlata a striebra putovalo do Nemecka.

Reklama

Centrom slovenského baníctva bola Banská Štiavnica, o ktorej sa – s určitými nepresnosťami – uvádza na nemeckej webovej stránke https://www.mineralienatlas.de/lexikon/index.php/Mineralienportrait/Silber/Geschichte#Mittelalter toto: „Pri meste Banská Štiavnica (po nemecky Schemnitz) na Slovensku sa rozprestieralo jedno z najväčších rudných ložísk v bývalom Hornom Uhorsku. Banskou ťažbou sa od roku 752 zamestnávali Moravania (myslí sa Sloveni). Banskú Štiavnicu založili Moravania/Sloveni v roku 1075 a za Štefana I., prvého uhorského kráľa, pozvaním Nemcov (toto je chybné konštatovanie) bola rozšírená a privedená k rozkvetu… počas tatárskeho vpádu v 40. rokoch 13. storočia ju celkom zničili, po odchode Tatárov opäť vybudovali. V okolí mesta v roku 1627 prvý raz v baníctve použili čierny pušný prach. V roku 1735 založili v Banskej Štiavnici banskú školu, na základe starších foriem vzdelávania banských úradníkov. Po tomto začiatku sa postupne rozširovala a medzi rokmi 1763 až 1770 sa z nej stala Banská akadémia.“

Toto sa o Banskej Štiavnici uvádza na nemeckej webovej stránke. Najstaršiu správu o nej datujú rokom 752. Pritom Nemec Georgius Agricola (1494-1555) významný učenec, autor stovky rokov používanej banskej príručky, svetová autorita v histórii baníctva a hutníctva v knihe „De Re Metallica Libri XII“ vydanej v Bazileji v roku 1556, uvádza, že banská činnosť v dnešnej Banskej Štiavnici, v tých časoch pomenovanej ako „Bana“, je dokázaná už v roku 745, v Kremnici v roku 770 a vo Zvolene v roku 795. Toľko Nemci, nie vždy nám žičiaci.

A čo vieme o sebe, o našich najstarších mestách my, Slováci? Tu je citát zo slovenskej wikipedie: „Osud mesta Banská Štiavnica je úzko spätý s bohatými nálezmi drahých kovov, najmä striebornej rudy. Územie mesta bolo osídlené Keltmi už v 3. – 2. storočí pred Kristom, ktorí tu ťažili zlato. Z roku 1156 je najstaršia písomná zmienka o meste, ktoré sa spomína ako Terra Banensium – Zem baníkov. V 13. storočí do Banskej Štiavnice prišli osadníci z Tirolska a Saska, z roku 1217 je prvý písomný dôkaz o ťažbe striebra na území mesta.“ Čítali ste dobre: Kelti na území Banskej Štiavnice ťažili zlato dvesto až tristo rokov pred Kristom a potom – nič? Tisíc rokov nič?

A čo vedia o svojom meste Štiavničania? Na oficiálnej webovej stránke mesta sa uvádza toto: „Od 3. storočia nášho letopočtu do polovice 11. storočia sa v súčasnej oblasti Banskej Štiavnice dosiaľ neobjavili nálezy dokazujúce prítomnosť človeka,“ bodka.

Zdá sa, že v dnešnej v Banskej Štiavnici nepoznajú „Zlatú knihu banícku“, napísanú v roku 1766 pri príležitosti návštevy budúcich  cisárov, korunného princa Jozefa a arcivojvodu Leopolda v banských mestách, aj v Banskej Štiavnici. Knihu vydala VEDA v Bratislave v roku 1983 a píše sa v nej doslova píše: „Ako sa v archívoch zistilo, objavili banskoštiavnické bane v 6. alebo začiatkom 7. storočia po slávnom narodení nášho Spasiteľa tzv. Venedi, Sloveni alebo Góti (Wenden, Slavos, oder Goten).“ Nepoznajú, pričom ich mesto je práve v tomto roku mestom kultúry. A kultúra, to sú aj dejiny. Keby ich poznali, nemohli by na svojej stránke pokračovať takto: „Formovanie ranouhorského štátneho útvaru na začiatku 11. storočia malo pozitívny vplyv na rozvoj banského regiónu Banskej Štiavnice… Domáce obyvateľstvo nazvalo osadu pod Paradajzom Štiavnica… Na pozvanie uhorského kráľa Gejzu II. sem prišlo v druhej polovici 12. storočia nemecké etnikum…“

Reklama

Nectí to veru reprezentáciu nášho najstaršieho a možno aj najkrajšieho mesta, lebo nijakému inému slovenskému mestu, len Banskej Štiavnici, historicky nazývanej Bana, nepripisujú cudzí autori taký vysoký vek – 1274 rokov! Dokonca už Ptolemaios (žil asi v rokoch 85–165) vedel, že existuje Terra Banensium.

Nebodaj sa Štiavničania hanbia za svoj vysoký vek? Alebo sa chcú súčasní správcovia mesta nasilu podobať Arpádovcom, keď počas tristo rokov ich vlády bolo toto mesto akoby „mimo dejín“. Z čias Arpádovcov, z rokov 907-1301, sa zachovali stovky listín kráľovskej kancelárie, arcidiecézy i žúp, ale je v nich len niekoľko málo zmienok o Bani. Peter Cengel usudzuje, že ak sa o Bani nepísalo, nebolo to preto, žeby to bolo mesto opustené.

Išlo o utajenie mesta, ktoré až do príchodu Nemcov bolo slovenské! Podotýka pritom, že v rokoch 947-972 (teda za čias vojvodcu Takšoňa) privážali Turko-Maďari zlato z Talianska a Byzancie a striebro z Čiech len preto, lebo nemali Banu pod kontrolou. A ešte aj v 12. storočí mali tu stále vplyv Slováci, oni postavili obe banskoštiavnické baziliky – dokazuje Cengel. Keďže „hostia“ Nemci nemali záujem o opravu starej baziliky, v roku 1145 začali Slováci stavať druhú baziliku. Aj keď práve počas banských reforiem prichádzali o bane a príjmy z nich, takže prirodzene neboli z reforiem nadšení. Baziliku po jej etapovitom dokončení a vysvätení v roku 1275 prevzali do správy dominikáni.

Práve na existencii dvoch románskych bazilík usiluje sa Peter Cengel („Metod na Slovensku“, Košice 2015) dokázať, že slovenské centrum v časoch Mojmíra II. a Gorazda bolo práve tu, v Bani. Okrem bazilík a štiavnického kovového bohatstva argumentuje aj tým, že v banských mestách pretrvali tradície úcty k svätcom Klementovi a Mikulášovi, ktoré pri zakazovaní úcty k sv. Cyrilovi a Metodovi zo strany Nemcov i Maďarov, akoby ich nahrádzali…

Mali sme bohatú striebornú Banu/Banskú Štiavnicu, kráľovskú Nitru, o ktorú sa usilovali Maďari, Poliaci i Česi – lebo vláda nad Slovenskom bola i je kľúčom pre ovládanie Karpatského bazéna. A mali sme aj Bratislavu. Ak práve v nej dal kráľ Štefan raziť svoje prvé kráľovské mince, neznamená to, že pápežom darovanú korunu, o ktorú sa uchádzali okolité dynastie, a ktorú azda nosieval Svätopluk(?), položili Štefanovi na hlavu práve tu, v Bratislave? Že Bratislava/Morabudon/Carnuntum? bola korunovačným mestom už na prelome prvého a druhého tisícročia?

Reklama

Marián Tkáč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali