Ani po 20 rokoch nie je vražda exministra Jána Duckého uzavretá

Ani po 20 rokoch nie je vražda exministra Jána Duckého uzavretá

Bratislava 10. januára 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Archív TASR)

 

Ani 20 rokov od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, ktoré uplynú v piatok (11.1.), nie je táto kauza na súdoch právoplatne uzavretá

Na snímke Ján Ducký

Voči na Slovensku obžalovanému Olegovi T.K., ktorý sa dlhé roky zdržiava na území Ukrajiny, ukrajinské orgány činné v trestnom konaní mohli konať už približne osem rokov. Ukrajinská strana, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny, však už dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra Duckého.

Reklama

Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) napriek viacerým urgenciám nemá z našej susednej krajiny aktuálne informácie o stave tejto kauzy. MS SR, konkrétne Odbor justičnej spolupráce v trestných veciach, ukrajinskú stranu naposledy urgoval 2. januára tohto roku. Predtým tak urobil minulý rok minimálne dva razy – na začiatku októbra a koncom novembra. TASR to potvrdila Denisa Gerši z tlačového odboru rezortu slovenskej justície.

Ani slovenský právny zástupca Olega T.K. Andrej Lehoťan s ním nie je v kontakte. TASR to koncom minulého roka potvrdil obhajca Lehoťan. V minulosti s ním bol v kontakte len telefonicky. Oleg T.K. je už takmer desať rokov na Ukrajine. Slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania nižšieho bratislavského súdu. Prípad sa na Ukrajinu postúpil na základe žiadosti Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP).

Reklama

Slovenské justičné orgány by však voči Olegovi T.K. mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5 Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní, alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať. GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T.K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. Ministerstvo spravodlivosti SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Šéfkou rezortu spravodlivosti bola v tom čase Viera Petríková. Okresný súd Bratislava I začiatkom októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na spomínaný návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg T. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Lehoťan bol s ním vtedy už len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný. Obžalovaný ani nedával súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Napokon sudca udelil vtedy obhajcovi Lehoťanovi pokutu vo výške viac ako 600 eur. Olega T. K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm.

Oleg T. K. obvinenia viackrát poprel. Podľa vlastných slov sa usiloval celú vec vyriešiť a na Slovensku sa chce stretnúť s dcérou. Zdôraznil, že proti nemu nie je dôveryhodný svedok. “Všetci mi vraveli: Odíď, kým si živý,” uviedol Ukrajinec pred začiatkom nových pojednávaní pre Hospodárske noviny. “Aj teraz sa snažím, ale odhovárajú ma od toho. Ja sa chcem na Slovensku stretnúť s dcérou a porozprávať sa s ňou. Chcel by som aj ukončiť túto záležitosť. Už ma nebaví žiť v takomto svete – neviem, či je demokracia, alebo vládnu démoni,” dodal ďalej. Podľa jeho názoru “niekomu o niečo ide, potrebuje umlčať Ivana Miška,” (podľa niektorých médií údajný boss ukrajinskej mafie na Slovensku – pozn. TASR) a potom aj jeho. “Čakal som, že sa s Ivanom niečo stane za tie roky, ktoré som preč – a on je stále nažive a ešte ide aj do politiky,” povedal ďalej. Oleg T. K. odišiel podľa vlastných slov zo Slovenska preto, lebo najprv sa bál o svoj život. “Rozumiete, Ivana Miška sa pokúsili zavraždiť. Jemu dali na istý čas pokoj. Chceli nájsť niečo naňho a nenašli. Potom rozhodli, že ma pustia von a spájali ma so všetkými mafiánmi. Tlmočil to vtedy Ladislav Pittner (bývalý minister vnútra a exriaditeľ SIS-poznámka TASR). Mafia a syndikát, to mi nerobí dobré meno,” zdôraznil. Podozrivý Ukrajinec okrem iného spochybnil dôveryhodnosť kľúčového svedka Jána R. a jeho výpoveď označil za klamstvá.

O tom, že Oleg T.K je nevinný a ukrajinská stopa nie je správna, je na základe viacerých dôkazov presvedčený aj slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý sa kauze dlhé roky venoval.

 

Žitný: Slovenské orgány s prípadom vraždy Jána Duckého nechcú mať nič spoločné

Reklama

Ani 20 rokov od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, ktoré uplynú v piatok (11.1.), nie je táto kauza na súdoch právoplatne uzavretá.

“Slovenské orgány už s prípadom nechcú mať nič spoločné, spis odstúpili ukrajinským kolegom, kde obžalovaný z vraždy, pôvodným menom Oleg T., žije. Na Ukrajine nebeží čas inak, než u nás na Slovensku, len tamojšie orgány majú buď iné tempo práce, či oveľa viac agendy, alebo ešte by mohli mať o obžalobe pochybnosti. V tom prípade však mohli vec už dávno ukončiť,” povedal slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý sa kauze vraždy Duckého dlhé roky venoval a venuje.

Ako pripomenul, Krajský súd v Bratislave v roku 2000 ešte pred prvým pojednávaním zrušil trestné stíhanie Olega T. “V odôvodnení súd poukázal na viaceré sporné momenty obžaloby, ktoré podľa súdu nemali silu dôkazov. Svedkovia nedokázali vierohodne a zhodne popísať oblečenie a vzhľad podozrivého muža, ktorý sa nachádzal dopoludnia 11. januára 1999, kedy bol zastrelený Ján Ducký, vo vchode bytového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave, a bol v tomto priestore niekoľko hodín. Súd poukázal okrem iného aj na svedectvo súdneho znalca z oboru telekomunikácií, podľa ktorého dáta z mobilného telefónu obžalovaného Olega T. svedčili o tom, že sa v to dopoludnie pohyboval v Ivanke pri Dunaji, kde dozeral na montáže bezpečnostných zariadení na jednom rodinnom dome. Jeho alibi potvrdili viacerí svedkovia, či už technici z firmy, ktorá zariadenie inštalovala, alebo dvaja príslušníci polície,” zdôraznil Žitný.

Podľa jeho slov Krajský súd v Bratislave vyslovil aj počudovanie, prečo vyšetrovanie nevenovalo dostatočnú pozornosť kuriérovi, ktorý pricestoval za Duckým z Popradu s nejakými dokumentmi od spoločnosti Naftoprojekt. “Kuriér, ktorý sa predpoludním v deň vraždy stretol s bývalým šéfom SPP v bratislavskom hoteli Nivy, ho sprevádzal až domov na Bajzovu ulicu a bol posledným človekom, kto videl Duckého živého. Potom však, ako bol Ján Ducký zasiahnutý tromi výstrelmi z pištole, kuriér nezavolal políciu, ale svojho šéfa do Popradu a okamžite odcestoval domov. Až druhý deň šiel na políciu,” pokračoval bezpečnostný analytik. Súd podľa Žitného zdôraznil, že “tejto stope sa mala venovať dôkladnejšia pozornosť”.

“Vyšetrovanie sa nedostatočne venovalo aj otázke motívu vraždy, uspokojilo sa len s obžalobou, ktorá stála na hlinených nohách. Skutočnosť, že spis po mnohých rokoch odišiel na Ukrajinu, pôsobí v tomto svetle nedôveryhodne, bez ohľadu na argument, že Oleg T., ktorý si medzičasom zmenil meno, odmieta prísť na Slovensko. Objasnenie motívu by ukázalo, ktorým smerom sa malo uberať vyšetrovanie. Viacero skutočností spojených s vyšetrovaním však vyvoláva podozrenie, že dôkazy niekto skôr vyrábal, než dokumentoval. Voči Olegovi T. napríklad svedčil jeho partner z podnikania so svojou partnerkou, že im v marci 1999, dva mesiace po vražde, uniesol dieťa a vydieral od nich výkupné. Za to išiel Oleg T. do väzby, neskôr bolo voči nemu vznesené obvinenie z vraždy aj na základe výpovede jeho partnera, že sa mu s vraždou priznal,” objasnil analytik.

Reklama

Časom sa však podľa jeho názoru ukázalo, že išlo o krivé svedectvá. “Aj keď obaja kriví svedkovia boli za krivé výpovede odsúdení, na obžalobu z vraždy to nemalo na počudovanie vplyv. Aj s inými svedkami pracovali orgány podozrivo. V protokole o opoznávaní bola zaznamenaná zmienka, že príslušník polície inštruoval istú svedkyňu, pod akým číslom je medzi figurantmi Oleg T. Keďže obhajca Olega T. to počul, žiadal zmenu figurantov a iné prevleky. Pri ďalších opoznávaniach svedkyňa nedokázala Olega T. identifikovať,” dodal.

Objasňovanie vraždy významného politika a usvedčovanie takýmito “dôkazmi” evokuje dojem, že niekto vedome usmerňoval vyšetrovanie smerom, kde ani motív, ani skutočný páchateľ nemohli byť identifikovaní. A tak máme tento prípad aj dvadsať rokov od vraždy neukončený,” zdôraznil na záver Žitný.

Voči na Slovensku obžalovanému Olegovi T. K., ktorý sa dlhé roky zdržiava na území Ukrajiny, ukrajinské orgány činné v trestnom konaní mohli konať už približne osem rokov. Ukrajinská strana, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny, však už dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra Duckého.

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (MS SR) napriek viacerým urgenciám nemá z našej susednej krajiny aktuálne informácie o stave tejto kauzy. MS SR, konkrétne odbor justičnej spolupráce v trestných veciach, ukrajinskú stranu naposledy urgoval 2. januára tohto roku.

 

Obhajca v kauze vraždy Duckého nie je s obžalovaným Olegom T. K. v kontakte

Obhajca Ukrajinca Olega T. K., ktorý je obžalovaný z vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, Andrej Lehoťan, nie je so svojím bývalým klientom dlhé roky v kontakte. TASR to vo štvrtok potvrdil obhajca Lehoťan.

“Naposledy som bol s ním na výsluchu v ukrajinskom Kyjeve. To mohlo byť niekedy v rokoch 2008 – 2009 ,” povedal advokát. Podľa jeho slov bol Oleg T. K. absolútne bez finančných prostriedkov. Predtým sa ohlasoval svojmu obhajcovi len z telefónnych búdok.

Ani 20 rokov od vraždy exministra hospodárstva Duckého, ktoré uplynú v piatok (11. 1.), nie je táto kauza na súdoch právoplatne uzavretá. Voči na Slovensku spomínanému obžalovanému Olegovi T. K., ktorý sa dlhé roky zdržiava na území Ukrajiny, ukrajinské orgány činné v trestnom konaní mohli konať už približne osem rokov. Ukrajinská strana, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny, však už dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra Duckého.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR napriek viacerým urgenciám nemá z našej susednej krajiny aktuálne informácie o stave tejto kauzy. MS SR, konkrétne odbor justičnej spolupráce v trestných veciach, ukrajinskú stranu naposledy urgoval 2. januára tohto roku. Predtým tak urobil minulý rok minimálne dva razy. TASR to potvrdila Denisa Gerši z tlačového odboru rezortu slovenskej justície.

Reklama

Slovenské justičné orgány by však voči Olegovi T. K. mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5 Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní, alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať.

GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o rozsiahly spisový materiál. Ministerstvo spravodlivosti SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Šéfkou rezortu spravodlivosti bola v tom čase Viera Petríková.

Oleg T. K. sa totižto nedostavoval na pojednávania na Slovensko s tvrdením, že nemá na to financie.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali