119. časť Neznámych slovenských dejín: Slovenský a český záujem nebol jedno a to isté

119. časť Neznámych slovenských dejín: Slovenský a český záujem nebol jedno a to isté

Bratislava 29. novembra 2020 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Pracoval som na pozíciách, kde som sa pomerne často stretával s Čechmi, či už na úrovni riaditeľov odborov štátneho rozpočtu, námestníkov ministrov financií, necelé tri mesiace v pozícii člena Bankovej rady ŠBČS, v čase delenia ČSFR v rôznych komisiách

Kresba:Marián Tkáč
Kresba:Marián Tkáč

Došiel som k záveru, že aj keď sú si Slováci a Česi blízki slovanským pôvodom, stáročným susedstvom a z toho plynúcou podobnosťou jazykov, sú to dva národy a každý z nich má svojský záujem. Český záujem je však iný ako slovenský, a naopak, nie je taký istý. Český záujem sa zhoduje so slovenským len v tom prípade, ak slovenský záujem je totožný s ním, inak je úplne iný a aj opačný, o čom svedčí proces delenia majetku federácie a osobitne ŠBČS. Potvrdilo sa, že pri rozvode zväčša utrpí slabšia stránka a Slovensko v rámci Česko-Slovenska nikdy nedisponovalo dominanciou. Áno, Česi sa počas spoločného štátu nikdy nedokázali správať ku Slovákom ako rovní s rovnými, len ako dominantný partner.

Reklama

Slovenská skúsenosť zo spoločného štátu s Čechmi od roku 1918 so šesťročnou prestávkou do roku 1990 sa dá vyjadriť ako permanentné porušovanie dohôd zo strany početnejšieho partnera. Od Clevelandskej a Pittsburskej dohody z rokov prvej svetovej vojny, čo sa premietlo do ignorovania dohodnutých princípov autonómie pre Slovensko až do októbra roku 1938, cez Košický vládny program zo 4. apríla 1945, keď princíp „rovný s rovným“ potlačili tri pražské dohody, ústava z roku 1948 a takmer úplne „socialistická ústava“ z roku 1960, ktorá vzala Slovákom aj tisícročný národný symbol: dvojramenný kríž.

Česi pod rôznymi zámienkami nedovolili v plnom rozsahu v praxi uplatniť ani princípy ústavného zákona o česko-slovenskej federácii z roku 1968. V roku 1970 prijalo federálne zhromaždenie zákon o rozpočtových pravidlách federácie, a vtedy bolo „autentickej“ federácii odzvonené. Vzťahy medzi rozpočtom federácie a republík nadobudli na dlhých dvadsať rokov formu dotácií z federácie republikám. Federácia brala viac, ako potrebovala, a potom – rozdávala. Pritom dochádzalo k značným a závažným deformáciám.

Reklama

Zhruba v roku 1987 sa z českej strany „začala opakovať“ história. Začal sa spochybňovať vlastne hlavný zmysel česko-slovenskej federácie, ktorým i podľa ústavného zákona z roku 1968 bolo „vyrovnávanie spoločenskej a ekonomickej úrovne Českej republiky a Slovenskej republiky“. Česi začali poukazovať na závery XVI. zjazdu KSČ z apríla 1981, v ktorých sa konštatovalo: „Môžeme s oprávnenou hrdosťou povedať, že bola v podstate splnená úloha prekonať historicky existujúce rozdiely v podmienkach hospodárskeho, politického a kultúrneho života našich národov“. Touto vetou sa chceli pochváliť slovenskí komunisti, ale na jej základe sa na jar 1988 rozhodli najvyššie pražské orgány urýchlene analyzovať využívanie potenciálu pri tvorbe a použití zdrojov vo výrobe a vspoločenskej spotrebe Česka a Slovenska. Konkrétne to podnietilo prerokúvanie štátneho záverečného účtu federácie a Českej republiky za rok 1987. Ďalší (prvý?) krok k rozpadu česko-slovenského štátu.

Uskutočnili sa viaceré pomerne ostré rokovania českých a federálnych expertov (Karel Špaček, Milan Jurčeka, Ivan Kočárnik, Stanislav Šourek a ďalší), na jednej strane a na druhej strane slovenských, v ktorej som mal možnosť pracovať spolu s Jurajom Perénim, Stanislavom Bahurinským a ďalšími. Rokovania vyvrcholili na ostrove Trója. Ich závery boli dvojaké. Prvá skupina (Česi + zástupcovia federálnych orgánov) tvrdila, že na Slovensku sa dostatočne nevyužíva výrobný potenciál, že napriek tomu, že sa tu tvorí menej národného dôchodku, používa sa ho viac, o čom svedčí účtovne vykazovaná suma relatívne vyšších dotácií z federácie v prospech Slovenska, a to okolo 12 mld. Kčs ročne. Druhá skupina (slovenskí experti) tvrdila, že priemerná vybavenosť jedného pracoviska strojmi je na Slovensku nižšia ako celoštátna, že aktivita obyvateľstva je nižšia aj pod vplyvom jeho vekového zloženia, že na Slovensku sú mladšie len stavebné základné prostriedky, ale nie stroje a zariadenia, a že úroveň, najmä školstva a zdravotníctva, meraná českým podielom vybavenia na jedného obyvateľa, je nižšia a na jej vyrovnanie by bolo treba investovať až 11 mld. Kčs, že tých 12 mld. Kčs vykazovaných vyšších dotácií vyplýva z cenových a rozpočtových deformácií.

Vyhral silnejší, dominantnejší. Slovenské komunistické vedenie nevedelo presadiť závery slovenských odborníkov, aj keď bolo o nich priebežne informované. Oficiálne závery analýzy mali viesť k podpore ekonomického rozvoja Českej republiky cez vyšší podiel na celoštátnych investíciách, cez posilnenie stavebných kapacít v Česku, cez tzv. objektivizáciu východiskovej základne, ktorou sa zakladal presun asi 14 miliárd korún odpisov v rokoch 1991– 1995 zo slovenských podnikov do podnikov českých. Našťastie, skôr prišiel november 1989, jeho šestnásty deň v Bratislave (bratislavskí študenti manifestovali ako prví v Česko-Slovensku v ten deň na Mierovom námestí), sedemnásty deň v Prahe, a potom ďalšie dni…

Česi prevažne nechápali úsilie o slovenskú samostatnosť aj preto, lebo mali Slovákov úprimne radi. Iní ju nechápali preto, lebo vedeli, že so Slovákmi je im lepšie, že spolu je ich „viac“ a že „ich“ sú v takom prípade napríklad aj Tatry. S týmsom sa stretával už počas roka 1992, keď som sa raz či dva razy zúčastnil na nedeľnej obedňajšej televíznej debate Cotýden dal z pražského televízneho štúdia. Mám ďakovné listy zrejme starších dám z Česka, ktoré mi ďakovali, že som im objasnil, „očSlovákůmjde“.

A čo „pražskí“ byrokrati na ministerstve financií či v ŠBČS, v ktorej som bol od 22. októbra do konca roka 1992 členom bankovej rady ako jeden z troch Slovákov – okrem mňa ešte Štefan Veselovský a Adam Celušák. Ten sa však ešte pred mojím príchodom v Prahe veľmi neukazoval, na „jeho stoličke“ často  sedával Ján Mathes, a dokonca na výzvu guvernéra JosefaTošovského aj hlasoval.

Reklama

S uhladeným JosefomTošovským som sa stretával už predtým ako som sa stal viceguvernérom ŠBČS. Na rokovaniach Finančnej rady, kde Tošovský reprezentoval ŠBČS a ja som bol súčasťou delegácie slovenského ministerstva financií ako námestník ministra. Mal som pocit, že si rozumieme. Dokonca, keď JosefTošovský osobne priniesol do Bratislavy licenciu pre Ľudovú banku krátko po nastúpení Čarnogurského do funkcie predsedu vlády (Ľudová banka bola v záujmovom okruhu KDH), stretli sme sa v hoteli Fórum. Vtedy Tošovský so mnou viedol – nazvime to „agitačný rozhovor“ o mojom možnom nastúpení do funkcie slovenského viceguvernéra ŠBČS sídliaceho v Prahe. Túto funkciu potom vykonával Štefan Veselovský.

Nebola by to pravda, keby som tvrdil, že sa mi podarilo vniknúť do tajov menovej „kuchyne“ oboma nohami hneď vo chvíli menovania za člena bankovej rady. Banková rada to je do určitej miery diskusný klub, každé rozhodnutie sa prijíma po konzultáciách a premýšľaní. Ešte inak, menová politika je často viacej umením ako vedou, a toto všetko som si za nedlhé obdobie spolupráce s Tošovským všimol. A podľa toho som pokračoval.

Naša spolupráca, ale možno i odštartovanie slovenskej centrálnej banky mohlo byť ešte efektívnejšie, keby bol býval na to čas, oveľa viac času, ako dva mesiace. Bankovníci (teda bankoví úradníci od najvyšších po najnižších, nie „bankári“, lebo toto pomenovanie prináleží len vlastníkom bánk – tak vytrvalo poúčal Rudolf Návrat, muž, ktorý miloval bankovníctvo a Slovensko osobitne) dobre vedia, čo znamenajú skúsenosti, prax, cit pre vec.

Mal som možnosť spoznať reprezentantov českého národa na rôznych úrovniach. Do „úradnej“, tvrdo „pročeskej“ skupiny patril bez sporu federálny minister financií Leopold Lér, ktorému sa v čase gorbačovských prohibičných opatrení prihodilo, že prišiel do plnej sály na rokovanie o cenách antioxidantu opitý. Priviezli mu misu horúcej polievky, ktorá mu mala vrátiť silu. Keď ju zjedol, vynadal mi do „slovenských nacionalistov“ len preto, že som presadzoval, aby rozdielne ceny antioxidantu zo Šale, smerujúceho na sovietsky trh, boli vyrovnávané s cenami antioxidantu, vyrábaného v severných Čechách a exportovaného do Nemecka, systémom „vnútorného cenového reprodukčného vyrovnania“.

Zaujímavým prípadom bol Milan Jurčeka, riaditeľ odboru štátneho rozpočtu federálneho ministerstva financií, ktorý mal (postupne) dve manželky a obe boli Slovenky, dokonca obe zo Zemplína. Aj uňho bol český záujem „first“, no dalo sa s ním diskutovať. S ním som si okolo roku 1988 pripil na to, že príde čas, keď v Prahe bude žiť päťdesiat percent Slovákov plus jeden. Teraz neviem, či sa už ten čas napĺňa, keďže predsedom českej vlády je práve Slovák Andrej Babiš.

Reklama

Normálni Česi sú však „normálni“. Stretával som sa aj s jednoduchými Čechmi, ktorí napríklad slovenskú delegáciu v jednom stredočeskom jednotnom zemědělskom družstve vítali kyticami kvetov ako „zástupcov Slovenskej republiky“, keď sme tam spolu s Jurajom Macejkom – zástupcom Jurčeku vo funkcii zástupcu riaditeľa – prišli na poradu ešte pred novembrom 1989. Takisto sem patrí archivár Českej národnej banky Jirko Novotný, pani Lipárová, ktorú mal možnosť poznať počas dlhých diskusií, alebo môj „vojnový“ kolega Jaroslav Seibert, ktorého sme v martinskom vojenskom útvare 4403 v rokoch 1973 – 1974 volali Slávka (fandil Slávii Praha), alebo Tomáš Šmerda z Moravy. Verím, že aj tisíce ďalších.

(Kapitola z knihy „Príbeh slovenskej koruny“, ktorá vyšla vo vydavateľstve „PostScriptum“ v roku 2019)

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali