10 vecí, ktoré sformovali bojového ducha brigády Prizrak

10 vecí, ktoré sformovali bojového ducha brigády Prizrak

Kyjev 1. augusta 2016 (HSP/Foto:Facebook,Printscreen Youtube)

 

Na webe rusvesna.su vyšiel článok Dmitrija Dzygovbrodského, ktorý v období rokov 2015 – 2016 slúžil v jednotke Prízrak (Призрак) legendárneho veliteľa Alexandra Mozgovoja. Záujemci o presné znenie článku v ruštine sa môžu pozrieť tu

Dzygovbrodský (podľa mena pravdepodobne Bielorus) slúžil v 32 motostreleckej rote, v 2 čate a v 3 družstve. Len pripomínam, že lengendárny veliteľ Alexander Mozgovoj zahynul v máji 2015 pri meste Alčevsk.

Reklama
Na archívnej snímke veliteľ Alexander Mozgovoj
Na archívnej snímke veliteľ Alexander Mozgovoj

Na webe a na youtube možno nájsť dostatok materiálu a informácii o Mozgovom i jeho jednotke, v ktorej slúžilo množstvo antifašistov z viacerých krajín sveta, vrátane Francúzska, Srbgska, Španielska, Nemecka, Talianska a Brazílie. Informácie o brigáde Prizrak si záujemci sa môžu pozrieť napríklad tu:

Podľa Dzygovbrodského služba v Prizraku sformovala z neho nového človeka. Dovtedy sa angažoval v Moskve v rámci rôznych antifašistických aktivít na rôznych fórach a akciách, ktoré sa obmedzovali na politické vyhlásenia typu “Zastavme fašizmus na Ukrajine, Fašizmus nezvíťazí alebo Smrť fašizmu”.

Reklama

Reálne však predstavitelia intelektuálnej antifašistickej a ľavicovej mládežníckej scény v Moskve vpodstate podľa Dzygovbrodského nerobili nič, naproti tomu členovia krajnej pravice z Európy sa organizovali lepšie a mnohí z nich dokonca začali aj na Ukrajine bojovať v batalióne Azov.

Na archívnej snímke príslušníci bataliónu Azov
Na archívnej snímke príslušníci bataliónu Azov

Preto sa Dzygovbrodský rozhodol vstúpiť do oddielu poľného veliteľa Mozgovoja, známeho svojím protifašistickým duchom, ovplyvneným duchom sovietskych gardových jednotiek v Druhej svetovej vojne. Len pripomínam, že Mozgovoj a viacerí členovia jeho jednotky sa netajili svojími sympatiami ku komunistom a ZSSR.

Dzygovbrodský podpísal kontrakt na službu v tejto jednotke, neviem však momentálne potvrdiť, či sa mu kontrakt skončil, alebo slúži ďalej. O 10 pravdách, ktoré sa však v brigáde Prizrak naučil sa rozhodol podeliť aj s ďalšími

Ilustračné foto
Ilustračné foto

01. Nie je zaujímavé, že si spravil hrdinský skutok, včera alebo v roku 2014, alebo pred mesiacom. Tvoja zodpovednosť pred dnešným dňom trvá. Služba je súčasnosť. Ani hrdinstvo z minulosti ťa nezachráni pred spravodlivým trestom keď zlyháš. Hrdinom musíš byť každý deň.

02. Alkohol v službe je zlo, horšie ako zbrane nepriateľa. Odpustíme raz, druhý krát nie, pretože alkoholom neohrozíš len seba, ale aj svojích spolubojovníkov. (Tu len podotýkam, že som videl aj videá, kde Mozgovoj tvrdo zmlátil ožratého člena svojho oddielu a posunul ho súdu brigády)

Reklama

03. Zbraň je právo a sila. Používaj ju s rozmyslom. Ak máš chuť zastrieľať si len tak do vzduchu a míňať muníciu bez rozmyslu, prejdi sa na ukrajinskú stranu a zastrieľaj si tam. Ukrajinci radi strieľajú bez dôvodu, najmä v noci a plašia streľbou slušných ľudí. Streľbou bez príčiny môžeš ohroziť nevinných ľudí v diaľke a prezradzuješ svoju pozíciu.

04. Člen brigády Prizrak v uniforme – to je vizitka LNR a DNR. Správaj sa slušne k miestnym, pomáhaj im a nezabudni že veľa problémov sa dá riešiť pokojne, pomocou slov. Ak potrebuješ použiť zbraň na presadenie svojho názoru – morálne si prehral. Vtedy nie je rozdiel medzi tebou a príslušníkom ukrajinských okupačných vojsk.

05. Staraj sa o svoju zbraň, nebuď ľahkomyselný . Ak sa nebudeš o svoju zbraň starať, zradí ťa. Dodržuj všetky bezpečnostné predpisy, aby si sa nemusel nemilo prekvapiť. Nezabudni, že ak sa o svoju zbraň nebudeš starať, môže ťa to stáť život.

06. Nepreceňuj svoje bojové skúsenosti. Buď opatrný a nehraj sa na profesionála. Vojenské cintoríny sú plné profesionálov, ktorí len na chvíľu zabudli na opatrnosť a mysleli si že sú frajeri. Vojna neprepáči chyby – ani tie najmenšie.

07. Si povinný podporovať a kontrolovať svojích druhov, či si plnia svoje povinnosti. Oni rovnako kontrolujú teba. V službe sa treba vyvarovať slabostí a neporiadnosti. Ak si sa rozhodol slúžiť LNR a DNR máš mnoho povinností a stojí pred tebou množstvo úloh, ktoré musíš správne vyriešiť. Vojenská jednotka – to je živý organizmus, ktorý závisí od svojích členov.

Reklama

08. Nie je dôležité, akým si bol pred službou v jednotke. Keď si si obliekol uniformu LNR a DNR, začínaš nový život, všetko staré si odložil. Stoja pred tebou nové výzvy a úlohy. A nezabudni, s tebou a teraz ide spolubojovník do boja alebo na prieskum, nie s tým starým človekom, ktorého si odložil keď si sa stal vojakom LNR alebo DNR. A nezabudni členovia v Prizraku sú tvojími druhmi, tvojím svetom, chránia ťa a rovnako musíš chrániť ty ich.

09. Ak máš nejaké otázky alebo s niečím nesúhlasíš, nedrž to v sebe. Machinácie, intrigy a nedôvera vznikajú keď ľudia spolu nehovoria. Pokojne predostri problém svojím veliteľom, alebo s ním oboznám svojích druhov. Nezabudni že je rozdiel medzi subjektívnym a objektívnym.

10. Bojové priateľstvo trvá navždy. Neskončí sa mierom. Kto spoločne bojoval a hľadel smrti do tváre, nikdy nezabudne na svojích priateľov a ich priateľstvo sa po vojne ešte zväčší. Nemysli ale na to, čo bude po vojne, mysli na to čo je teraz a v tom musíš vidieť zmysel svojho života – slúžiť prostým ľuďom a svojmu štátu LNR, DNR a Rusku.

Na záver Dzygovbrodský uviedol, že nikdy na týchto 10 bodov nezabudne. Takisto ako nezabudne na slová Mozgovoja “Nepýtaj sa čo pre teba môže urobiť Rusko, vždy sa pýtaj čo ešte môžeš pre Rusko urobiť.”

Dzygovbrodský vyjadril aj presvedčenie, že LNR a DNR sa stanú súčasťou Ruska, pretože za to platili svojími životmi, krvou, potom i odvahom.

Na záver sa poďakoval všetkým veliteľom a kamarátom, s ktorými sa stretol a ktorí z neho sformovali nového človeka, konkrétne dôstojníkom Rosomákovi, Dobrému, Olegovičovi, Arkadičovi, vojakom Vikontovi, Kentovi, Drakovi, Kuzmyčovi a svojému brazílskemu priateľovi Carlosovi (Carlos má brazílske a maďarské občianstvo, a podľa informácii z webu sa už údajne vrátil do Brazílie)

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali