Rusko tlačí na Turecko, bude ďalší na rade Izrael?

Rusko tlačí na Turecko, bude ďalší na rade Izrael?

Moskva 3. apríla 2017 (HSP/inforeactor/Foto:TASR/AP-Dmitry Lovetsky)

 

Arsenij Gurskij sa na portáli inforeactor venoval zaujímavým udalostiam na sýrskom fronte, ktoré majú dopad na ďalší vývoj v celej oblasti Blízkeho východu

V noci z 1. na 2.4.2017 zaútočili ruské bojové lietadla raketami a bombami na pozície  teroristických skupín Archar Ash Sham a Dzeish al-Islam v provincii Idlib. Na prvý pohľad išlo o jeden z mnohých  útokov, ktoré vykonali ruskí piloti v Sýrii. Tento útok sa však od ostatných odlišoval tým, že ruské lietadlá prileteli z územia Turecka.

Reklama
Ilustračné foto

Otázka znie, prečo ruské lietadlá prileteli z územia Turecka, keď donedávna Erdogan usilovne protestoval proti aktivitám ruského letectva v oblasti, kde operovali turecké jednotky a ešte v novembri 2015 Turci zlikvidovali ruskú SU-24, ktorá údajne narušila tureckú hranicu.

Rusko vystupuje na Blízkom východe ako mierotvorca a pracuje so všetkými zainteresovanými hráčmi celého regiónu. Rusko udržiava kontakty s Iránom, Libanonom, zčasti s Jordánskom a takisto aj s Tureckom, ktoré sa od počiatku stavalo k uvedenej spolupráci značne zdráhavo.

Reklama

Keď Erdogan spustil operáciu “Štít Eufratu”, Turci a ich zástupná armáda, zložená s Turkomanov a členov sýrskej protiasadovskej opozície, vstúpili na pôdu Sýrie, bez toho, aby mali mandát legitímneho sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Oficiálnym dôvodom tureckej vojenskej operácie bolo vytvorenie bezpečnostnej zóny medzi tureckou hranicou a bandami ISIS. Prvé víťazstvá Turkov v bojoch Turkov potešili, Turci postupne prenikli až k mestu Al-Baba, kde sa však ich postup definitívne zastavil, pričom rástla aj intenzita odporu ISIS voči tureckým jednotkám a ich spojencom.

Ankara však nevyvodila dostatok patričných záverov. Turci samozrejme videli, že Al Bab padol najmä vďaka operáciam ruského letectva, Turci sa však snažili mesto získať, narazili však na rozhodný odpor sýrskych vládnych vojsk, ktoré odrezali Turkov od mesta a zastavili ich postup. Erdogan, ktorý potreboval vojenský a politický úspech preto obrátil svoju pozornosť na Kurdov.

Keď sa Turkom nepodarilo vstúpiť do Al-Bab, sústredili svoju pozornosť teda na kurdské mesto Manbidj. Využili skutočnosť, že kurdské oddiely SDF bojovali pri Rakke a Turci obsadili niekoľko strategických bodov. No tu sa ich postup zastavil, pretože Rusko demonštratívne presunulo do oblasti vojenskú políciu a takisto Pentagon pohrozil Turkom, ak svoj postup neukončia. Turci sa stiahli a Kurdov od Turkov začali oddeľovať ruskí vojaci. Operácia “Štít Eufratu” sa tak zastavila a Erdogan vyhlásil, že operácia tureckých síl a ich spojencov sa víťazne zavŕšila.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Operácie ruských a kurdských jednotiek naznačili, že vzťahy medzi Moskvou a Ankarovu škrípali a Rusko použilo voči Turkom demonštráciu sily. Požadovaný efekt Rusi dosiahli, Turci upravili svoje vzťahy s Rusmi, dôkazom čoho je i skutočnosť, že ruské lietadlá útočili v Idlibe z tureckého územia a využili turecké letiská. Turci evidentne prijali dominanciu Ruska a svoju ďalšiu činnosť koordinujú s Rusmi.

Samozrejme Turecko nepredstavuje jediný ruský problém v Sýrii. Momentálne sa plne v konflikte v Sýrii angažuje aj Izrael, ktorý sleduje svoje strategické ciele. Izraelské lietadlá už niekoľkokrát zaútočili na pozície Hizballáhu, prelety izraelských lietadiel, narušujúcich sýrsky vzdušný priestor sa ukazujú byť problémom. Navyše Izraelci už oznámili, že budú útočiť na všetky ciele, ktoré sa pokúsia ohroziť ich lietadlá. V poslednej dobe sa hovorilo o tom, že sýrska protilietadlová obrana zostrelila minimálne jedno izraelské lietadlo, čo však Izraelci odmietajú. Izraelská rétorika je síce tvrdá, otázne však je ako ďaleko prípadne bude ochotný  Izrael zájsť.

Reklama
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael nemá takú mohutnú armádu ako Turci, jeho armáda je však moderne vyzbrojená a tvrdý tlak na Izrael vyvolá rovnako silnú odozvu. Rusko teda rieši situáciu s Izraelom inak. Výhodou pre Rusko je skutočnosť, že Izrael sleduje v Sýrii strategické ciele, ktoré sú prepojené aj so záujmami iných krajín a veľmocí. Rusko sleduje cieľ zachrániť Asada a spraviť zo Sýrie svojho  spojenca v dlhšom časovom horizonte.

Izrael si otvorene neželá posilnenie Iránu a šiítskeho Hizballáhu na Blízkom východe. Ak by sa Rusko v prípade nedohody sa s Izraelom rozhodlo nevplývať na Hizballáh a Irán, Izrael by  musel na svojich hraniciach (najmä Golanské výšiny) čeliť hordám fanatikov, ktorí sa momentálne držia v úzadí len preto, lebo Irán, Rusko a Hizballáh sa na určitých pravidlách hry dohodli.

Situácia je pre Izrael o to zložitejšia, že USA už otvorene hovoria o tom, že americká politika vychádzajúca zo zásady “Asad musí odísť” sa už skončila.

Podľa viacerých analytikov Izrael bude nakoniec prinútený prijať ruské pravidlá hry rovnako, ako ich prijalo Turecko.

Arsenij Gurskij

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali