Roman Michelko: Utečenecká kríza alebo pokrytectvo ako princíp

Roman Michelko: Utečenecká kríza alebo pokrytectvo ako princíp

Európa 17. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR-Sandor Ujvari/MTI via AP)

 

Písať dnes o utečeneckej kríze sine ira et studio (teda objektívne a bez predpojatosti) je takmer nemožné. Hlavný mediálny prúd akcentuje len jeden aspekt tejto krízy. Dnes a denne ukazuje zúbožených  prisťahovalcov s jediným posolstvom:  všetko sú to chudáci, ktorým treba bezpodmienečne pomôcť a každý, kto má iný názor, je xenofób, podliak, neonacista či všeobecne krajne odpudivý živel, ktorý smie byť tak akurát vystavený na pranier a čím skôr ho treba nadobro vykázať z okruhu slušných ľudí.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Títo moralizátori si, samozrejme, ani náhodou nepoložia otázku, kde sa zrazu a náhle vzala taká masívna imigračná vlna, kto ju spôsobil, predovšetkým sa však  ani v najmenšom nezamýšľajú, ako riešiť jej príčiny, nie len následky. Je zbytočné unavovať čitateľov opakovaním, kto a prečo túto krízu spôsobil. Všetky ohniská napätia – zlyhané štáty ako Líbya, Sýria, Irak, Afganistan či Kosovo, rovnako ako vznik Islamského kalifátu – idú jednoznačne na vrub tupej, nepremyslenej, a navyše krajne pokryteckej politiky európskych veľmocí a USA.

Reklama

Poďme si teda niečo povedať o pravidlách, ktoré boli prijaté, ale ktoré neplatia. V čase keď sa v Európskej únii začalo uvažovať o jednotnom trhu, voľnom pohybe osôb a kapitálu , predovšetkým však o odstránení colných kontrol v takzvanom schengenskom priestore, boli prijaté veľmi prísne opatrenia na stráženie týchto hraníc. Súčasťou opatrení bol aj takzvaný Dublinský dohovor, ktorý okrem iného znamená, že ak sa akýkoľvek utečenec dostane na územie Európskej únie, resp. na schengenské územie, musí v prvej krajine (teda v Grécku alebo Taliansku) požiadať o azyl. V tejto  krajine potom prejde náročnou azylovou procedúrou a ak v nej obstojí, teda ak sa zistí, že  skutočne spĺňa podmienky na udelenie azylu, bude mu udelený a môže začať nový život. V tom prípade však utečenec má právo zostať len v tej krajine, v ktorej ako v prvej požiadal o azyl.

Naopak, ak zistia jeho nelegálny pobyt v inej krajine Európskej únie, podľa Dublinského dohovoru ho musia deportovať do prvej bezpečnej krajiny.  Aj preto sa migranti tak úporne vyhýbajú fotografovaniu v Grécku a aj preto za žiadnu cenu nechcú dať svoje odtlačky prstov, pretože  tým by ich šanca na azyl vo vytúženom Nemecku, Británii či Škandinávii nadobro skončila.  Realita je jasná. Cez prvé krajiny schengenského priestoru (Grécko a Maďarsko, prípadne Taliansko a čiastočne aj Rakúsko) utečenci len prejdú a zaujíma ich len udelenie azylu v pre nich zaujímavom Nemecku, Británii, prípadne Škandinávii.

Reklama

Uvedomenie si tejto skutočnosti by malo byť aj pre našich pseudohumanistov kľúčové. Skutočne sú všetci utečenci tak akútne ohrození na živote? Ak áno, prečo neukončia svoju strastiplnú a nebezpečnú  púť v prvej bezpečnej krajine? Asi preto, že ich zásadným a hlavným cieľom nie je zachrániť si holý život, ale nájsť pre svoj nový život čo najpríjemnejšiu krajinu s čo najlepším sociálnym systémom. Ak je to tak v poriadku, zmeňme európsku azylovú politiku, resp. nahraďme ju novou imigračnou politikou a povedzme jasne, že demografická kríza nás skôr či neskôr donúti otvoriť svoje hranice. Práve riadená migrácia (čo však nie je tento prípad) umožní vyhnúť sa kolapsu dôchodkových systémov. Cena za to bude masívna premena charakteru jednotlivých štátov(de facto to bude zánik národných štátov) a triumf multikulturalizmu so všetkými jeho pozitívami, ale aj negatívami.

Miesto toho sa utečenecká kríza nijako systémovo nerieši. Naopak, znova sa naplno prejavuje spupnosť,  arogancia, falošnosť a nekompetentnosť lídrov západoeurópskych krajín. Ako už toľkokrát predtým, znova pošliapali princípy, ktoré mali platiť. Keď preukázali zjavnú neschopnosť dodržiavať pravidlá, ktoré sami prijali a je jedno, či to boli podmienky na prijatie eura alebo spoločná azylová politika – Dublinský dohovor, prichádzajú s hlúpymi a falošnými pseudoriešeniami. A tak sú dodnes občania Rumunska či Bulharska, ktoré sú síce už roky členmi Európskej únie, len občanmi druhej kategórie. Stále  nie sú súčasťou Schengenu, musia pretrpieť prísne colné procedúry na hraniciach. To však neplatí pre jasných ekonomických migrantov z Eritrey, Sudánu či Somálska. Štáty východnej Európy si na svojej ceste do Európskej únie museli prejsť ťažkým očistcom, prežiť tie najbrutálnejšie ekonomické reformy, sedem rokov po vstupe do Európskej únie boli len občanmi druhej kategórie, keď platilo povestné prechodné obdobie na možnosť legálne sa zamestnať v starých krajinách Európskej únie.

Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

Dnes sa politici starej Európy vyhrážajú, že nám siahnu na eurofondy len preto, že si dovolíme klásť odpor voči ich nezmyselným, nekompetentným a pokryteckým riešeniam. Je najvyšší čas týmto nekompetentným a falošným politikom povedať jasné nie. Časy, keď mohli východoeurópske krajiny vydierať  a nanucovať im svoju hlúpu politiku, už skončili. Čím skôr to pochopia, tým lepšie.

Politológ Roman Michelko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali