Doktor Obrtel odovzdal veliteľovi konvoja NATO otvorený list

Doktor Obrtel odovzdal veliteľovi konvoja NATO otvorený list

Praha 7. apríla (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Prejazd vojenského konvoja USA cez Českú republiku rozdelil tamojšiu spoločnosť na dva tábory. Havlistický, ktorý víta členstvo v NATO ako aj ozbrojené vojenské akcie tejto agresívnej aliancie a na tých, ktorí  vojakov NATO vnímali ako okupačnú armádu a boli proti nej protestovať

Akcie odporcov prejazdu konvoja nakoniec vyzneli rozpačito. Napriek značnej mobilizácii aktivistov ich nakoniec prišlo k cestám a na zhromaždenia len málo. O to trápnejšie vyzneli ich akcie, keď tých, čo konvoj vítali bolo nakoniec viac. České média organizátorov protestov následne aj riadne vysmiali.

Reklama
Na snímke stúpenci vítajú konvoj americkej armády počas príchodu do Českej republiky. Ilustračné foto

Pri tejto príležitosti však MUDr. Marek Obrtel, vojenský lekár, ktorý prednedávnom vrátil vyznamenania udelené mu NATO, odovzdal veliteľovi amerického vojenského konvoja tento zaujímavý list, ktorý vám prinášame v plnom znení.

Odovzdaný osobne 29. 3. 2015 vo Vyškove

Reklama

Vážený pane!

Chcel by som Vám touto cestou odovzdať do rúk svoj otvorený list, ktorým by som rád vyjadril svoj názor v otázke zmyslu, legitimity a prospešnosti akcie – prejazdu amerického konvoja cez územie Českej republiky.

Prichádzate ako ozbrojení vojaci cudzieho štátu na naše územie za mimoriadne vypätéj medzinárodnej situácie, niekoľko dní predtým, než si pripomenieme 70. výročie oslobodenia našej vlasti od fašizmu a ukončenia druhej svetovej vojny. Prichádzate v čase, keď sa vo svete, v Európe, úplne otvorene na Ukrajine, ale aj v niektorých ďalších, napríklad Pobaltských krajinách, opäť rozhoreli fašistické pochodne a podpora fašizmu je úplne zrejmá i z vyjadrenia vrcholných politikov nielen týchto krajín.

Ja proti Vám dnes ešte nestojím na ulici s transparentmi, vyzývajúcimi Vás k návratu domov, alebo nazývajúcimi Vás okupantmi. Nehádžem po Vás paradajkami ani vajcami. Pretože by som si chcel myslieť, že to jediné, čo Vás priviedlo do Českej republiky po vlastnej osi, je pokloniť sa práve v tieto dni pamiatke viac ako 25 miliónov ruských a sovietskych obetí, 420 tisícom amerických obetí a mnohých miliónov všetkých ostatných obetí druhej svetovej vojny . Taký čin by som z Vašej strany vnímal ako nanajvýš šľachetný aj napriek tomu, že ďaleko pôsobivejšia by bola Vaša účasť v slávnostných uniformách a bez zbraní po tom, čo sa rýchlo a bez akýchkoľvek problémov dopravíte s technikou z Pobaltia do Nemecka špeciálnymi vlakmi.

Musím Vám však tiež úprimne povedať, že veľmi veľa občanov našej krajiny nevníma Váš prejazd Českou republikou týmto spôsobom. Vidí v ňom naozaj skôr demonštráciu sily a snahu pripomenúť nám, “kto je tu pánom”. A nesmiete sa im čudovať. Vaša krajina – teda USA – majú na svedomí desiatky prevažne umelo vyvolaných vojnových konfliktov od ukončenia druhej svetovej vojny. Za nimi potom milióny mŕtvych, prevažne nevinných civilistov, vrátane detí. Bola to práve vysoká predstaviteľka Vašej prezidentskej administratívy USA, ktorá na otázku, či bolo nutné povraždiť pol milióna irackých detí, oznámila po krátkej odmlke – myslím, že tá obeť za to stála ….. Dodnes sme konfrontovaní s osudom Srbska, viac než 2000 srbských obetí amerického bombardovania, opäť vrátane detí. Ešte mnoho rokov budú ľudia nielen v Srbsku trpieť chorobami, spôsobenými negatívnymi účinkami ochudobneného uránu z tisícov Vašich bômb, ktoré padali na Juhosláviu, ale tie prebytočné tiež do vôd Jadranského mora, kde zostávajú veľkou neznámou. V Českej republike a v Európe máme veľké problémy s mohutnou imigráciou obyvateľstva z krajín Blízkeho a Stredného východu a Afriky, ktoré USA svojou imperialistickou medzinárodnou politikou úplne zničili. Na území normálne fungujúcich štátov s kompletnou infraštruktúrou je teraz “spálená  zem”, v ktorých ste dopomohli k vzniku takých organizácií, akou je  Islamský štát, alebo predtým al-Kájda, Váš niekdajší spojenec.

Reklama

Od roku 2000 napadla Vaša krajina vojensky bezdôvodne minimálne šesť krajín, kedy ani jedna z nich sa nedočkala proklamovanej slobody a demokracie, nieto dôsledného dodržiavania ľudských práv a slobôd. Ľudia sa potom právom pýtajú: “Kto je teda tým svetovým agresorom? Rusko, o ktorom sa to povráva a ktoré má vo svete dve základne na obranu proti islamským fundamentalistom, … alebo je to práve Vaša krajina so 700 základňami po celom svete a s uvedenou minulosťou? Rusko, obkľúčené zo všetkých strán vojakmi NATO, provokované a donútene sa brániť agresii Spojených štátov, alebo práve Vaša krajina, snažiaci sa za každú cenu vyriešiť si svoje vnútorné problémy na úkor Ruska a celej Európy? “

Viem, ste len vojaci, a plníte nariadenia svojich veliteľov, oni zase tých svojich a tí potom tých najvyšších ….. A tí najvyšší realizujú vôľu vrcholných politikov USA a najmä onej hŕstky finančných magnátov, ktorí tvoria politiku USA k svojmu prospechu. A táto politika je často veľmi obludná. Vy ste iba jej vykonávateľmi. Často veľmi nepoučenými a účelovo zmanipulovanými. O tom som sa na vlastné uši presvedčil už mnohokrát, v Afganistane v Bagrame aj v Kosove na základni v Bondsteel, kde som strávil veľa času diskusiami s americkými vojakmi. Mnohí z nich ani nevedeli, kde ležia krajiny ako “Československo”, Maďarsko alebo Poľsko či Rakúsko. Vedeli, že je Nemecko a potom už je len Rusko. Nieto aby poznali históriu a podstatu konfliktu napríklad v Srbsku, Kosove, Bosne a Hercegovine. Alebo teraz na Ukrajine. Lenže musíte vedieť, že my sme tá Európa, v Európe leží naša krajina, žijú tu naše deti, máme tu svoje domovy a svoje záujmy. Prevažná väčšina obyčajných ľudí sa necíti ohrozená Ruskom. Nie je k tomu žiadny logický dôvod, len demagogické výkriky našich skorumpovaných politikov a časti verejnosti, a to práve tej časti, ktorá Vás pri prejazde republikou vítala. Tá druhá časť dostala totiž jasne najavo, že vyjadrenie nesúhlasu môže hraničiť až s trestným činom. Ľudia majú obavy z vojnového konfliktu práve Vašej krajiny s Ruskom, ale na území Európy, mimo Vaše teritórium. Za Vaše záujmy. Tak ako tomu bolo zatiaľ vždy s výnimkou krátkeho obdobia konca druhej svetovej vojny, ktorého výročie si práve teraz čoskoro pripomenieme.

Na tomto mieste Vás chcem uistiť, že sa Vám snažím porozumieť. Tiež som bývalý vojak – vojenský lekár, podplukovník v zálohe. Za svoju 25 ročnú vojenskú službu som slúžil tiež v najvyšších funkciách zdravotníckej služby AČR. Pracoval som v mnohých prestížnych medzinárodných tímoch ako v rámci Partnership for Peace, tak neskôr najmä v NATO. Som bývalým veliteľom kontingentu AČR a náčelníkom 11. poľnej nemocnice v Afganistane a zdravotníckym poradcom veliteľa mnohonárodnostnej brigády v Kosove. Keď som však zistil, a presvedčil sa o tom, aká je úloha NATO a na čo táto organizácia slúži práve Spojeným štátom, ako je NATO zneužívané v prospech presadzovania ich vlastných mocenských záujmov, koľko krvi nevinných ľudí má NATO na rukách, rozhodol som sa obetovať svoju sľubnú vojenskú kariéru a armádu som opustil. Keď potom eskaloval opäť účelovo vyvolaný konflikt na Ukrajine, ktorý je ako cez kopirák podobný tomu v Kosove, s tým rozdielom, že Kosovu sme jeho samostatnosť priznali veľmi rýchlo a bez problémov, čo na východnej Ukrajine je problém neriešiteľný, rozhodol som sa aj preto vrátiť všetky svoje vojnová vyznamenania z operácií NATO a túto organizáciu som nazval zločineckou.

Rozumiem Vám, ste vojaci, máte svoje informácie a možno aj presvedčenie, že robíte dobrú prácu, ako som ich mal kedysi ja. Ale rovnako ako mi kedysi hovoril jeden vysoký dôstojník US Army zo skupiny PSYOPS, keď som mal pochybnosti o správnosti svojho konania: “You must think out of box”, ja som sa snažil, ale márne, rovnako tak hovorím to isté ja Vám. “Think out of box, please …”, inak budete koniec života tráviť v depresiách a vo výčitkách svedomia. Som lekár a o ľudskej psychike niečo viem. Viem niečo aj o tom, aké to je, stať na nesprávnej strane barikády, ale človek má vždy šancu sa rozhodnúť …

V tieto dni idete cez územie Českej republiky, aby ste si uctili pamiatku padlých v období druhej svetovej vojny, najstrašnejšej vojny v histórii ľudstva. Ja tomu chcem veriť, že to tak je … Niektorí ľudia na Vás budú kričať, nadávať Vám a hádzať na Vás paradajky. Prečo, to som Vám už napísal. Sú tu však aj ľudia, ktorí Vám budú mávať a fotiť sa s deťmi na Vašich obrnených transportérov, čo bude príjemné ….

Reklama

Môžem Vám ale sľúbiť, že až pôjdete rovnakou trasou  späť na východ, na líniu dotyku s Ruskom, kde Vaša krajina spôsobí svojou agresívnou politikou globálny konflikt, nikto Vám už mávať nebude. V tom čase už totiž aj tí najväčší tupci a zabednenci pochopia, že viesť akúkoľvek vojnu, nieto vojnu s Ruskom pre niečie mocenské záujmy na svojom vlastnom území, na podklade pochybnej ideológie a demagógie, je Bohapustý zločin a nebotyčná hlúposť, ale to už bude neskoro .

Vážený pane, odovzdajte, prosím, toto moje malé posolstvo Vašim vojakom, ako skúsenosť vojaka, ktorý si prešiel niečím, čo mnohých z Vašich podriadených možno ešte len čaká. Životy nás všetkých sú v rukách nenásytných magnátov a skorumpovaných politikov, ale tú konečnú genocídu na svojich národoch potom vykonáme my sami. Skúste o tom aspoň premýšľať. Ak sa nám to nepodarí, spomeňte si aspoň na moje slová. Ako kresťanom, za ktorého sa sám považujem, nám potom ostáva ešte modlitba, čo tiež nie je vôbec zlé ….

S úctou, pplk. v.z. MUDr. Marek Obrtel

bg

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali