Do boja proti Islamskému štátu sa má aktívnou vojenskou silou zapojiť aj Rusko

Do boja proti Islamskému štátu sa má aktívnou vojenskou silou zapojiť aj Rusko

Moskva 2. septembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Dmitry Lovetsky/RIA-Novosti, Mikhail Metzel, Presidential Press Service)

 

Zatiaľ len veľmi málo zdrojov túto informáciu potvrdzuje. Ide o izraelské médiá, ako spravodajský portál Ynet News, masovo čítaný denník Yedioth Ahronoth a televízna stanica i24news

Stíhačka MiG-29
Stíhačka MiG-29

Podľa nich má v nasledujúcích týždňoch dôjsť do Sýrie niekoľko tisíc ruských vojakov vrátane ruského vojenského personálu, poradcov, inštruktorov, logistického personálu, technického personálu, protivzdušná obrana, prevádzkový personál a piloti. Hoci konkrétnosti ešte nie sú známe, už z toho badať blízkosť veľkého vojenského zásahu. Predpokladá sa, že by mohli byť použité ruské stíhačky MiG-29, Jak-130 a úderné vrtuľníky Mi-35. Je možné, že aj nedávno vyslaných šesť stíhačiek MiG-31 do Sýrie sa zapojí do celej akcie. Ich pristátie v Sýrii tak v kontexte týchto správ dáva inú logiku. Ruská štátna webová stránka RT však tieto informácie popiera a z anonymného zdroja cituje, že v Sýrii ešte nie sú žiadne lietadlá.

Reklama

Rusi sa vraj chcú angažovať výlučne len v boji proti islamským radikálom. Predstavujú pre nich totiž priamu hrozbu, ak by prenikli na bývalé južné územia Sovietskeho zväzu. Noviny Haaretz však vravia aj o politickej iniciatíve: ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa v posledných týždňoch stretol s vodcom sýrskej opozície Hassanom Abdel Azimom stojacim na čele Ľavicovej strany. Vyjadril sa, že politické riešenie je možné iba vtedy, keď sa všetky strany budú podieľať na mierových rozhovoroch. Niekoľko arabských vodcov sa navyše v posledných týždňoch stretlo v Moskve s prezidentom Putinom kvôli problematike regionálneho terorizmu. USA vedia o krokoch Ruska, Biely dom však zatiaľ k tomu nevydal oficiálne stanovisko či prehlásenie.

Sýrsky prezident Assad sa spolieha na pomoc zo strany Moskvy aj Teheránu, medzi Ruskom a Iránom už došlo v tomto smere k viacerým diplomatickým stretnutiam a dohodám. No aj USA už rokovali s Iránom považujúc ho za centrálnu mocnosť v boji proti Islamskému štátu, ale spoločne sa sústredia na územie Iraku. Tu by mali zasiahnuť v provincii Anbar, odkiaľ sa Iračanom dosiaľ nepodarilo radikálov vyhnať, a v Mosule, ktorý iracké vojenské milície taktiež nezískali pod kontrolu.

Reklama

Podľa ruskej agentúry TASS Rusko neschvaľuje konanie Západu, ktorý v Líbyi a v Iraku vyvrátil moc legitímnych vodcov, ktorí v tých krajinách vyhrali voľby. V prípade Asada by však mal Západ svoje konanie zmeniť, ak mu ide o mierové riešenie. Čas hrá pre Putina. Ten predpovedal pre Financial Times, že “čím viac sa Spojené štáty zapletú so Sýriou, tým lepšie pre Rusko”. Rusko, podobne ako USA a ich spojenci, by mali bojovať proti IS, ale na rozdiel od nich, na strane vládnych síl prezidenta Asada, čo radikálne zmení pomer síl v Sýrii.

Ruské rokovania s predstaviteľmi Sýrie: vľavo sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim, vpravo ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin
Ruské rokovania s predstaviteľmi Sýrie: vľavo sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim, vpravo ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin

To, že o ruskom vojenskom zásahu proti Islamskému štátu v Sýrii informujú spomedzi mála médií práve tie izraelské, nie je nakoniec vôbec podivuhodné. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa totiž nahneval na amerického prezidenta Baracka Obamu, že s Iránom dosiahol nukleárnu dohodu. Teraz sú v Izraeli chválení Rusi kvôli ich úspechu v ničení sýrskych chemických zbraní.

Ruský štátny web RT pripomína, že “koalícia vedená USA viedla od minulého septembra nálety proti cieľom Islamského štátu v Sýrii a ukázala sa ako neschopná poraziť milície”. Teraz je teda rad na Rusku.

Pre Obamu vyzerá ruská intervencia v každom prípade nebezpečne. Ak uspeje, Rusko si znovu posilní moc na Blízkom východe, ak im nevyjde, predsa si aspoň vybudujú silnú pozíciu v Sýrii.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali