Ako nemecké a francúzske banky doviedli Grécko ku krachu

Ako nemecké a francúzske banky doviedli Grécko ku krachu

Atény 3. júla 2015 (HSP/literarky.cz/Foto:TASR/AP-Daniel Ochoa de Olza)

 

Grécko v noci na stredu vyhlásilo technický bankrot a nedeľné referendum by malo rozhodnúť, či Atény do budúcnosti prijmú drastické škrty, ktoré im vnucuje Veľká Trojka, teda MMF, Európska centrálna banka a Európska komisia

Grécko dnes veriteľom dlhuje 323 miliárd eur, čo predstavuje asi 175 percent HDP. Ako sa k tak vysokému dlhu dopracovalo? “Mali by sme si jasne priznať: takmer nič z obrovských súm, ktoré boli Grécku požičané, v Grécku v skutočnosti neskončili,” pripomenul nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu a niekdajší hlavný ekonóm Svetovej banky Joseph Stiglitz v denníku The Guardian. “Skončili u veriteľov zo súkromného sektora, vrátane nemeckých a francúzskych bánk.”

Reklama
Na snímke dôchodcovia sa tlačia v rade a čakajú na lístky s poradovými číslami pred bankou v Aténach
Na snímke dôchodcovia sa tlačia v rade a čakajú na lístky s poradovými číslami pred bankou v Aténach

Nedávna správa organizácie CorpWatch nazvaná The eurozóny Profiteers môže tento fakt trochu osvetliť. Je síce pravda, že si od týchto bánk skorumpovaní grécki politici napožičiavali miliardy pre svoje pochybné vládne projekty, ale súčasne existoval veľmi dobrý dôvod, prečo sa finančníci týmto neuváženým úverom nevyhýbali: boli pod tlakom byrokratov z Európskej únie, aby súťažili o globálny trh s bankami britskými a americkými.

Zoberme si napríklad nemecké banky. Nemecko malo v roku 1990 asi štyri tisícky unikátnych inštitúcií, družstevných sporiteľní a súkromných bánk. Tieto banky žili skromne s nepatrnými jednopercentnými ziskami, v porovnaní so štyrmi britskými Megabankami, ktorých zisky tvorili až tretinu kapitálu. Pod tlakom z Bruselu nemecká vláda súhlasila, že prinúti niektoré väčšie banky k tomu, aby sa viac “orientovali na trh”, a to tým, že im zriadila štátne záruky známe ako Anstaltslast a Gewährträgerhaftung, ktoré im mali pomôcť v časoch neúspechov.

Reklama

Podobne aj premiér Jacques Chirac koncom 80. rokov začal proces privatizácie francúzskych bánk, aby “preniesol ich zodpovednosť na podnikateľskú komunitu”. Rovnako ako banky nemecké, aj tie francúzske získali štátnu ochranu, ktorá im umožňovala ľahké získavanie peňazí určených na poskytovanie úverov.

Európska únia tomuto procesu zaisťovala razantnú podporu, pretože chcela, aby európske entity boli konkurencieschopné na globálnej scéne. Francúzske banky však vedeli, že nezarobia miliardy tým, že pôjdu do konkurenčného boja v Nemecku, rovnako ako tie nemecké neočakávali triumf vo Francúzsku. Namiesto toho si vyhliadli jednoduchší a ľahší trh, ktorému by napožičiavali tú hŕbu peňazí, ktoré mali – tým trhom boli chudobnejšie, napospol juhoeurópske štáty, ktoré v roku 1999 súhlasili s pristúpením k spoločnej mene euro. Logika bola jasná: V polovici 90. rokov sa úrokové miery napríklad v Grécku alebo Španielsku pohybovali okolo 14 percent a podobne tomu bolo aj v Írsku počas menovej krízy v rokoch 1992 až 1993. Žiadatelia o pôžičky preto nadšene vítali severného bankára so zdanlivo neobmedzenými zdrojmi lacnej hotovosti pri úrokovej miere medzi jedným a štyrmi percentami. Zoberme si príklad Georga Funkeho, ktorý riadil nemeckú hypotekárnu banku Depfa. Tá pomohla Aténam získať hviezdny úver 265 miliónov eur na grécke štátne železnice, pomohla Portugalsku požičať si 200 miliónov eur na vybudovanie vodovodného systému a poskytla Španielsku 90 miliónov eur na vybudovanie cesty v Galícii. Stredná trieda v Grécku, Španielsku o Írsku mala z týchto investičných stimulov do infraštruktúry nejakú dobu úžitok. Keď potom Depfa v roku 2008 takmer zbankrotovala, Funke dostal vyhadzov.

Alebo napríklad Georges Pauget, šéf francúzskej Crédit Agricole, v roku 2006 za 3,1 miliardy eur kúpil grécku banku Emporiki. V nasledujúcich šiestich rokoch Emporiki vykazovala stratu, keď vyhadzovala peniaze na jeden hlúpy projekt za druhým, až ju Crédit Agricole v októbri 2012 predala za jedno euro banke Alpha. Kumulatívna strata Crédit Agricole dosiahla 5,3 bilióna eur.

Peniaze do Grécka mierili aj odinakiaľ, napríklad od belgickej banky Dexia. Prostredníctvom banky Kommunalkredit požičala 25 miliónov eur Jannisovi Kazakosovi, starostovi aténskeho predmestia Zografou, na nákup pozemkov pre výstavbu obchodného centra. Podobné pôžičky poskytla tiež mestským správam v Acharnon, Melisii, Metamorfosis, Nea Ionia, Setresie a Volos. “Tsunami lacných úverov, ktorá sa po planéte prehnalo medzi rokmi 2002 až 2007, nepredstavovalo len peniaze, bolo to pokušenie,” konštatoval finančný analytik Michael Lewis na stránkach Vanity Fair. “Celým štátom bolo povedané: Je rozsvietené, robte si čokoľvek, čo vás napadne, a nikto sa to nikdy nedozvie.”

Bloomberg na základe štatistík Banky pre medzinárodné zúčtovanie zistil, že nemecké banky Grécku, Írsku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku pred decembrom 2009 požičali neuveriteľných 704 miliárd dolárov. Dve z najväčších nemeckých súkromných bánk – Commerzbank a Deutsche Bank – podľa čísel BussinesInsideru Grécku, Taliansku, Portugalsku, Írsku a Španielsku požičali 201 miliárd dolárov. A francúzske banky BNP a Crédit Agricole Grécku, Írsku, Taliansku, Španielsku a Portugalsku požičali 477 miliárd dolárov.

Reklama

Veľmi dobrou paralelou týchto lacných peňazí je nedávna hypotekárna kríza v USA. V knihe Zabavený sen: Čierna Amerika a boj za miesto zvané domov jej autorka Laura Gottesdienerová vysvetľuje, že ešte pred tridsiatimi rokmi si Afroameričania nemohli požičať na kúpu domu, pretože platila prax tzv. Červenej čiary – banky si ich kreslili na mapách mestských štvrtí, ktorých obyvateľom odmietali požičiavať, a to ani v prípade že žiadateľ o pôžičku mal dobré odporúčania a dobrú prácu. Dnes je také “mapovanie” ilegálne, ale nastal pravý opak. V 90. rokoch bolo chudobným ľuďom po celých USA ponúknuté stopercentné financovanie kúpy domu pri nízkych úrokoch a takmer žiadnych zárukách. “Hypotekárny trh pre bielych Američanov bol zahltený. Na hypotékach pre bielych Američanov už sa zarobiť nedalo. Banky potrebovali nových spotrebiteľov a tak sa zamerali na minoritný trh. Nepredávali ale obvyklé úvery. Predávali neuveriteľne vykorisťovateľské predátorské úvery. “Vieme, ako táto kríza v roku 2008 skončila – a pritom so sebou takmer strhla aj globálnu ekonomiku.

To, čo nasledovalo po vzniku eura, bolo podobné. Grécka vláda je zadlžená voči Nemecku a Francúzsku nielen preto, že si požičiavala na nemúdre projekty, ale aj preto, že ju bankári nútili brať peniaze, ktoré by za normálnych okolností nikdy sami neschválili. Ako však podotýka Stiglitz, tieto nemecké a francúzske banky sú už zachránené. Štúdie rakúskeho ATTAC dokladá, že 77 percent z 207 miliárd eur vynaložených na tzv. Záchranné balíčky Grécku skončili vo finančnom sektore a nie u ľudí.

Je čas začať vyšetrovať bankárov, ktorí spôsobili krízu eurozóny a pohnať ich k zodpovednosti. Bankári v tom ale nie sú sami. Dôsledky musia pocítiť aj únijní byrokrati a politici, ktorí razili ideu, podľa ktorej súťaž voľného trhu vo finančnom sektore prospeje všetkým. A v neposlednom rade musí začať seriózna diskusia, ako zmeniť politiku, ktorá viedla k vytvoreniu európskeho jednotného trhu vo sfére finančných služieb.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali