Zverejnili majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2020. Najviac z ministrov zarobil Mikulec, najmenej Doležal. Matovič nič nevlastní

Zverejnili majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2020. Najviac z ministrov zarobil Mikulec, najmenej Doležal. Matovič nič nevlastní

Bratislava 29. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher, TASR-Jakub Kotian)

 

Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2020 zverejnili na webe Národnej rady (NR) SR. Zverejnili ich neskoršie ako zvyčajne. Šéf parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Boris Susko (Smer-SD) nedávno pre TASR uviedol, že k neskoršiemu zverejneniu priznaní prispel nielen ich nárast, ale aj viaceré neskoro podané oznámenia verejných funkcionárov

R. Mikulec ostáva vo funkcii, poslanci ho neodvolali
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OľaNO)

Povinnosť podať majetkové priznanie sa týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv.

Reklama

Majetkové priznanie musia podľa zákona podať napríklad aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS), rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc Slovenskej republiky. Povinnosť sa týka aj viacerých ďalších funkcií.

 

Reklama
Najviac z ministrov zarobil za rok 2020 Roman Mikulec, najmenej Andrej Doležal

Najviac z ministrov zarobil v roku 2020 šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO), a to 82.652 eur. Vyplýva to z majetkových priznaní verejných funkcionárov za minulý rok, ktoré sú zverejnené na webe Národnej rady SR. Mikulec priznal aj pozemok, dom i garáž v Devínskej Novej Vsi. Uviedol tiež financie na účte, motorku, výbavu domu či podielové fondy a hypotéku.

VLÁDA: Rokovanie 38. schôdze vlády SR
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal

Nasleduje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) s príjmom 75.387 eur. Priznal byt na bratislavských Nivách, rekreačnú chatu v Senci, auto, zariadenie nehnuteľnosti, obrazy či hotovosť, ale aj hypotekárny úver.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zarobila 64.421 eur, z čoho 63.385 eur bolo z výkonu verejnej funkcie a 1036 eur iné príjmy. Priznala byt v bratislavskom Starom Meste a Devínskej Novej Vsi, v belgickom Etterbeeku, chatu v Pribyline a auto. Uviedla i peniaze na účtoch, akcie spoločností obchodovaných na burze cenných papierov, podiel v s. r. o. či hypotéku.

O niečo menej zarobil premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý v roku 2020 zastával funkciu ministra financií. Priznal príjem 64.239 eur z výkonu verejnej funkcie. Iné príjmy neuviedol. Priznal byt v bratislavskej Dúbravke či ornú pôdu, podiely v s.r.o a hypotéku.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) zarobil 60.096 eur, z toho 58.093 eur bolo za výkon verejnej funkcie a 2003 eur iný príjem. Uviedol i podiel na dome v bratislavskej Rači, byt v Rači, Novom Meste a Ružinove, ale aj ornú pôdu. V položke “vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty” vypísal investičné zlato a peňažné prostriedky.

Reklama

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zarobil 58.620 eur, z toho 524 eur tvoril iný príjem než z výkonu verejnej funkcie. Priznal byt v bratislavskom Starom Meste, úspory a úver.

Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) zarobil 58.137 eur. Priznal byt v bratislavskom Starom Meste, ornú pôdu v Eliášovciach a hnuteľný majetok ako vybavenie bytov a umelecké predmety zberateľskej hodnoty. V položke “vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty” uviedol autorské práva, peniaze, vklady v bankách, investičné zlato či obchodné podiely v s. r. o.

O niečo menej zarobila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), a to 57.981 eur. Nasleduje minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s príjmom 56.383 eur. Priznal byty v bratislavskom Starom Meste a na Vinohradoch, podiel na dome v Zlatých Moravciach, úspory, auto, podiel vo firme aj úver.

Najmenší príjem mal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), a to 49.140 eur. Priznal byt v Rusovciach a chatu v Zliechove, auto, bytové zariadenie a elektroniku či obrazy. Uviedol aj financie v hotovosti a na účtoch či úver.

 

Reklama
Strana Hlas-SD podala podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, má preskúmať Sulíkove majetkové pomery

Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) podala podnet na Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre nezlučiteľnosť funkcií. Ten má preveriť majetkové pomery ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a to, z akých prostriedkov kúpil ranč v Austrálii. Hlas-SD to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková

Peter Pellegrini
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini

„Minister hospodárstva odporučil ľuďom, aby si kvôli vyšším cenám energií vykrúcali žiarovky a menej svietili. Hlas-SD si však chce lepšie posvietiť na austrálsky ranč Richarda Sulíka. Ľudia na Slovensku majú právo vedieť, odkiaľ zobral predseda vládnej strany a minister hospodárstva prostriedky na kúpu svojho ranča a kto sú jeho spolumajitelia,“ povedal po podaní návrhu poslanec strany Matúš Šutaj Eštok.

HLAS pripomína, že jedným z hlavných predvolebných sľubov vládnej koalície bola transparentnosť. Terajší vládni predstavitelia podľa Eštoka v časoch, keď boli v opozícii, požadovali neustále preverovanie majetkov vplyvných politikov.

„Teraz môže pán Sulík ukázať, že naozaj nemá čo skrývať, že mu jeho majetkové pomery umožnili dožičiť si luxus v Austrálii a že svoj majetok nevlastní so žiadnymi závadovými osobami,“ dodal Šutaj Eštok.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:28

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta rozhodnutie vlády SR, vďaka ktorému bude štát prideľovať cudzincom národné víza aj pre prácu v agropotravinárskom sektore, a ktoré im uľahčia nástup do zamestnania. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na schválenie príslušnej novely vládneho nariadenia, ktoré vo štvrtok schválil vládny kabinet.

16:21

Vládny návrh zmeny pravidiel pre limit verejných výdavkov je rizikom pre dostatočné ozdravovanie verejných financií. Ide totiž o ich oslabenie, uviedla v reakcii na vládou schválenú novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

16:16

V noci zo soboty na nedeľu (5. 5.) bude obmedzený predaj cestovných lístkov cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. Vo štvrtok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

16:01

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre týždenník The Economist varoval pred vzostupom nacionalistov v Európe. Označil ich za skrytých prívržencov vystúpenia svojich krajín z EÚ. Dodal, že títo takzvaní brexiteri berú európsky kontinent za “rukojemníka”, pričom používajú rovnakú lživú rétoriku.

16:00

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

15:58

Nemecký kancelár Olaf Scholz telefonicky rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o snahách zameraných na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas a možnom dosiahnutí prímeria v Pásme Gazy. Oznámil to vo štvrtok hovorca nemeckej vlády Wolfgang Büchner,

15:41

Poľská polícia zadržala 16-ročného chlapca podozrivého z pokusu o podpaľačský útok, ktorého terčom bola v stredu synagóga vo Varšave.

15:31

Zákon o ochrane hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s európskym nariadením o spravodlivých a súťažeschopných trhoch digitálneho sektora (Digital Markets Act, DMA). Novelu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Cieľom nariadenia je doplniť presadzovanie práva hospodárskej súťaže na digitálnych trhoch.

15:27

Generálny riaditeľ Európskej komisie pre susedstvo a rozširovanie Gert Jan Koopman vo štvrtok v Tbilisi varoval gruzínsku vládu, že navrhované právne predpisy o “zahraničných agentoch” by v prípade prijatia skomplikovali snahy krajiny o vstup do Únie.

15:04

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch. Upozornila na to mimoparlamentná strana Demokrati v reakcii na zámer premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ponúknuť sporiteľom štátne dlhopisy a získané peniaze využiť napríklad na investície do výstavby diaľnic.

15:03

Whistleblower Joshua Dean, ktorý ako jeden z prvých hovoril o problémoch pri výrobe komponentov pre letecký koncern Boeing, náhle zomrel. Vo štvrtok o tom informovala panarabská televízia al-Džažíra, ktorá sa odvolala na vyhlásenie rodiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali