Zrušil šéf NATO Zelenského ponuku na členstvo v NATO?

Zrušil šéf NATO Zelenského ponuku na členstvo v NATO?

Bratislava 4. decembra 2022 (HSP/Tfiglobalnews/Foto:TASR/AP-Roman Koksarov)

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v tichosti odmietol ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na vstup do NATO. Ukrajina má dlho očakávanú túžbu vstúpiť do NATO. To je dôvod, ktorý podnietil Rusko, aby proti nej podniklo vojenské kroky. Žiaľ! Zelenského sny visia vo vzduchu, píše Rohit Kumar pre portál TFI Global News

Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

Šéf NATO odmietol ukrajinskú ponuku

Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga by Ukrajina mala venovať viac pozornosti obrane svojej územnej celistvosti a odolávaniu ruskej agresii než vstupu do aliancie.

Reklama

Šéf NATO odmietol možnosť vstupu Ukrajiny do západnej vojenskej aliancie a povedal: “Najnaliehavejšou úlohou je zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako suverénny, nezávislý demokratický národ v Európe. A na to musíme zmobilizovať čo najviac, pokiaľ ide o vojenskú, hospodársku, finančnú a humanitárnu podporu Ukrajine.”

Uviedol to na zasadnutí ministrov zahraničných vecí, ktoré sa konalo 29. – 30. novembra v hlavnom meste Rumunska. Na brífingu, ktorý nasledoval, uviedol, že Kyjev by sa nemal ponáhľať so vstupom do aliancie.

Reklama

Zároveň si zažartoval na adresu Ukrajiny, keď vyhlásil, že “ak Ukrajina nezvíťazí ako nezávislý suverénny štát, potom samozrejme otázka členstva vôbec nie je na stole”.

Po tom, ako Rusko anektovalo štyri okupované ukrajinské územia v oblasti východného Donbasu, Ukrajina podala žiadosť o členstvo v NATO. Zelenskyj dlho sľuboval, že vstúpi do aliancie NATO, čo znepokojilo ruského prezidenta Vladimira Putina.

Neskôr Zelenskyj v nahrávke, ktorá sa hrala pred jeho prezidentskou kanceláriou, uviedol, že jeho formálna žiadosť o členstvo v NATO bola “rozhodujúcim krokom”, ktorý sa urobil na ochranu “celého spoločenstva” Ukrajiny. Zdôraznil obavy o bezpečnosť a uviedol, že ruské invázne sily bezohľadne obsadili mestá na Ukrajine. Prisľúbil Ukrajincom, že žiadosť Kyjeva bude “urýchlene” posúdená.

Komisár EÚ Thierry Breton v rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu BFM zopakoval vyjadrenia šéfa NATO, keď povedal, že žiadosť Ukrajiny o členstvo v NATO a oficiálne členstvo v západnej vojenskej aliancii nemusí byť úspešná, kým bude zapojená do ozbrojeného konfliktu a bojov s Ruskom.

Breton uviedol, že žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o vstup do NATO sa neposudzuje, pretože je zapojená do vojny proti Rusku, a to je “diskvalifikujúci faktor”. Podľa Bretona nesmie byť krajina vo vojnovom stave, aby sa mohla uchádzať o členstvo v NATO. Zdôraznil tiež, že do NATO vstupujú krajiny, “keď sú v mieri”. Dôvodom je skutočnosť, že do boja by bola zapojená celá Aliancia, uviedol ďalej.

Reklama

 

Západ sa zbavil Ukrajiny

Aký to výsmech Ukrajine zo strany západných krajín a NATO. Všetci najprv dali Ukrajine návnadu na vstup do NATO. Potom Ukrajina vyjadrila želanie vstúpiť do vojenskej aliancie vedenej USA. Dokonca odsúdili Putina za to, že nedovolil Ukrajine vstúpiť do vojenského bloku. A Západ nakoniec Ukrajinu podrazil tým, že jej ponuku odmietol.

Rozsiahla ponuka Zelenského podráždila Putina, ktorý vo februári začal “vojenskú akciu” na Ukrajine. Analytici predpokladali, že NATO bude Ukrajinu chrániť, ale nestalo sa tak. Vyhlásenie šéfa NATO je významné, pretože podpora, na ktorú sa Ukrajina spoliehala pred tým, ako sa pustila do konfrontácie s Ruskom, neprichádza.

Je načase, aby si Zelenskyj a jeho režim uvedomili, že nie je ničím iným ako zástupným bojiskom USA proti Rusku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali