Na Mugabeho smrť reagovali Čína, Rusko i JAR

Na Mugabeho smrť reagovali Čína, Rusko i JAR

Harare 6. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gill Allen)

 

Zosnulý bývalý zimbabwiansky prezident Robert Mugabe bol podľa Číny vynikajúcim politikom a vodcom národného hnutia za oslobodenie

Na archívnej snímke z 10. októbra 1991 britská kráľovná Alžbeta II. a zimbabwiansky prezident Robert Mugabe

“Počas svojho života pevne obhajoval suverenitu svojej krajiny, staval sa proti zahraničným zásahom a aktívne podporoval priateľstvo a spoluprácu medzi Čínou a Zimbabwe a Čínou a Afrikou,” povedal na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Reklama

Čína takýmto spôsobom vyslovila zosnulému prezidentovi hold a zaslala jeho rodine, zimbabwianskej vláde ako aj ľudu krajiny sústrastný telegram.

K svetovým lídrom, ktorí kondolovali, sa pridal ruský prezident Vladimir Putin, píše agentúra DPA.

Reklama

“Mugabe významne osobne prispel k boju za nezávislosť vašej krajiny a vzniku inštitúcií zimbabwianskeho štátu,” uviedol Putin v sústrastnom liste zaslanom zimbabwianskemu prezidentovi Emmersonovi Mnangagwovi, zverejnenom na webovej stránke Kremľa.

Rusko si podľa Putina bude Mugabeho pamätať ako “dôsledného podporovateľa rozvoja priateľských vzťahov medzi našimi krajinami”.

Česť Mugabeho pamiatke vyslovil v piatok aj prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa. Spomínal na neho ako na “lídra boja proti kolonializmu”.

“Trvalý a statočný boj Zimbabwe proti kolonializmu pod vedením prezidenta Mugabeho inšpiroval náš vlastný boj proti apartheidu a posilňoval v nás nádej, že jedného dňa bude aj Juhoafrická republika slobodná,” uvádza sa vo vyhlásení Ramaphosu.

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe, ktorý zomrel v piatok vo veku 95 rokov, sa v posledných rokoch viackrát podrobil liečbe v Singapure, kde aj zomrel.

Reklama

Podľa nemenovaného vysoko postaveného zimbabwianskeho diplomata Mugabe zomrel v Singapure v piatok približne o 10.40 h miestneho času (04.40 h SELČ). Dodal, že prezident Mnagangwa zrušil svoju účasť na Svetovom ekonomickom fóre v Kapskom Meste a odcestoval do vlasti.

Mugabe vládol železnou rukou v Zimbabwe v rokoch 1980-2017 a v krajine počas jeho režimu nastala jedna z najväčších hyperinflácií na svete.

 

8:54 Zosnulý exprezident Mugabe sa v poslednom období liečil v Singapure

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe, ktorý zomrel v piatok vo veku 95 rokov, sa v posledných rokoch viackrát podrobil liečbe v Singapure, kde aj zomrel. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Reklama

“S najväčším zármutkom oznamujem odchod zakladateľa a bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho,” napísal na Twitteri súčasný prezident krajiny Emmerson Mnagangwa. Mugabe sa podľa neho zaslúžil o oslobodenie a svoj život zasvätil boju za zrovnoprávnenie a zvýšenie právomocí “svojho ľudu”.

Mugabe bol v minulosti oslavovaný ako osloboditeľ, ktorý bývalú britskú kolóniu Rodéziu zbavil belošskej nadvlády. Neskôr však podľa AFP využíval na udržanie moci útlak a šírenie strachu.

Na čele krajiny premenovanej na Zimbabwe bol od roku 1980 ako premiér a v roku 1987 sa stal prezidentom. Mugabe sa neskôr čoraz viac uchyľoval k totalitným praktikám a postupne priviedol Zimbabwe k diktatúre.

V novembri 2017 moc do rúk prevzala armáda a Mugabeho nechala v domácom väzení. Prezident definitívne odstúpil toho istého roku 21. novembra. Moc v krajine následne prevzal Mnangagwa, ktorý v hlavnom zimbabwianskom meste Harare zložil potom 24. novembra prísahu.

Mugabeho zdravotný stav sa po odstúpení zhoršil. V období posledného roka strávil niekoľko mesiacov v nemocnici v Singapure, kde podľa informácií agentúry Reuters aj zomrel.

Úrady opakovane tvrdili, že prezident sa lieči na sivý zákal a popierali informácie z médií o tom, že trpí rakovinou prostaty.

 

8:02 Zomrel dlhoročný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe

Vo veku 95 rokov zomrel v piatok dlhoročný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe. Informovala o tom spravodajská televízia BBC. Mugabeho smrť na Twitteri potvrdil aj súčasný prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa.

Mugabe stál na čele bývalej Rodézie ako premiér od roku 1980 a v roku 1987 sa stal prezidentom. Zo svojej funkcie odišiel ako 93-ročný v novembri 2017.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali