Zo zákulisia poslednej eskalácie napätia medzi EU a RF, alebo čo sa z korporátnych médií nedozviete

Zo zákulisia poslednej eskalácie napätia medzi EU a RF, alebo čo sa z korporátnych médií nedozviete

Bratislava 14. februára 2021 (HSP/Mid/Ruspolitnews/Foto:TASR/AP/Keystone-Salvatore Di Nolfi,Instagram)

 

12. 2. 2021 poskytol minister ZV Ruska Sergej Lavrov rozhovor moderátorovi ruskej televízie V. Solovjovovi, v ktorom sa pojednáva o aktuálnych udalostiach týchto dní. Poskytuje pohľad aj do zákulisia nedávnej návštevy šéfa diplomacie EÚ, ktorá v minulých dňoch nevídane rozvírila opätovné masívne ataky na Rusko, ako najväčšie zlo na zemeguli

Sergej Lavrov, navalnyj, otrava, rusko, berlin, nemecko, novicok
Na snímke je ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Vladimir Solovjov: Dobré popoludnie Sergej Viktorovič. Prečo ste „pochovali“  vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrella“?

Reklama

Minister zahraničia Lavrov: J. Borrella nikto „nepochoval“. Vykonával vôľu, chcel som povedať voličov, ale v podstate „pánov“, členských štátov Európskej únie. Tie určujú politiku EÚ. Je to dlhý, kontroverzný proces. Keď nám členské štáty EÚ vysvetľovali tento proces, niektoré nám niekoľkokrát dôverne povedali, že sú proti sankciám a nepovažujú za potrebné, že by Rusko malo byť „trestané“ sankciami. Chápu, že to k ničomu nevedie, ale majú zásadu konsenzu „solidaritu“, takže prepáčte. Viackrát som povedal, že podľa môjho názoru princíp konsenzu znamená, že ak niekto nesúhlasí, konsenzus neexistuje. Nepočul som odpovede na túto otázku.

Vrátim sa k vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrellovi. Prichádzal k nám s vedomím zložitej situácie, ktorá sa od samého začiatku vyvinula okolo jeho cesty. Mnohí boli proti a verejne vyhlasovali, že by nemal do Ruska prísť, kým sa „nepolepšíme“. Nakoniec sa dohodli na prístupoch, ktoré mal J. Borrell prezentovať.

Reklama

Nie je to prvýkrát, čo si to všímam – a to sa týka nielen vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrella, ale aj jeho predchodcov (pred ním bol F. Maugherini, pred ňou K. Ashton) ) – nemajú voľnosť v rokovaní. Keď J. Borrell prečítal stanovisko k A. Navaľnému, začal som mu predkladať protiargumenty. Celá pozícia Európskej únie sa scvrkla na skutočnosť, že sme z neho urobili politického väzňa, a nemá to nič spoločné s obvineniami proti nemu. A to všetko je porušovanie ľudských práv a Rusko ako strana mnohých dohovorov o ľudských právach, vrátane Európskeho dohovoru o ľudských právach, je v tomto prípade povinné prepustiť ho a rešpektovať jeho práva. Ale v Ruskej federácii predsa existujú zákony, ktoré sa musia dodržiavať. Mimochodom, varoval som vysokého predstaviteľa, že ak na tlačovej konferencii prednesie túto tému z tohto uhla pohľadu, ako protiklad uvediem Kataláncov odsúdených na 12 a viac rokov za účasť na organizácii referenda o nezávislosť Katalánska. My sme boli dokonca obvinení z organizácie tohto referenda, ale nikto nepredložil jediný fakt, dokonca ani nič podobné skutočnostiam. A tak sa aj stalo.

Navyše, pokiaľ ide o ľudské práva, pripomenul som J. Borrellovi, že my sme už veľmi dlho ochotní viesť vecný dialóg o tejto téme, no po prvé, na základe faktov, a po druhé, „nie na jednu bránku“. Ak sú ľudské práva uznávanou témou, ktorá nemá hranice a štáty sa nemôžu pri diskusiách o ľudských právach skrývať za svoje hranice, potom sa dohodnime na tom, čo sú ľudské práva. Tieto práva sú uvedené. Existujú predovšetkým sociálno-ekonomické práva. Právo na život je najdôležitejšia vec. Ale Západ kategoricky nechce diskutovať o sociálno-ekonomických právach.

…………………

Vladimir Solovjov: A reakciou na toto všetko je ticho z jeho strany? Jednoducho sa robí, že nerozumie takým slovám? Priniesol aspoň niečo pozitívneho alebo to bol iba výkrik: „Rusi, vzdajte sa“?

Minister zahraničia Lavrov: Borrell tomu pravdepodobne rozumie. Ale ja ešte raz hovorím, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a politiku bezpečnosti  napriek zvučnosti tejto funkcie nemá manévrovací priestor. Ja tomu rozumiem tak, že má veľmi prísne mantinely.

Reklama

Na tlačovej konferencii som uviedol, že nakoniec sme predsa len našli konštruktívny program, sám vysoký predstaviteľ navrhol sústrediť sa na tie témy, v ktorých si môžeme vzájomne určite pomôcť a nájsť rovnováhu záujmov. Jedná sa o problémy zmeny podnebia, ktoré zabezpečujú maximálne záujmy našich krajín, ekonomík, obyvateľstva v kontexte tohto prírodného javu, zdravotných problémov, vedy a techniky. Myslím si, že už toto stačí na to, aby sme sa posunuli vpred. Pripomenul som mu, že napríklad pre tú istú vedu a techniku ​​už viac ako dva roky neriešime otázku predĺženia medzivládnej dohody o vedecko-technickej spolupráci medzi Ruskom a Európskou úniou. Nerieši sa, pretože Európska únia si postavila hlavu a chce v dohode rokovať o tom, že Krym nie je súčasťou Ruskej federácie. To znamená, že buď sa zaujímame o riešenie moderných problémov ekonomických vzťahov, vývoj moderných technológií, alebo chceme tvrdohlavo riešiť iba svoje záležitosti.

Vladimir Solovjov: Prečo sa Európa zrazu rozhodla hovoriť k nám z pozície akejsi morálnej nadradenosti a učiť nás? Dovoľte mi, aby som pripomenul tragický príbeh v Juhoslávii,alebo ak hovoríme o A. Navaľnom, potom si môžeme spomenúť na „prípad J. Assangeho“, o ktorom vôbec nikto nehovorí. Hovorili ste o troch politických väzňoch v Španielsku, na čo „vysokí Španieli“ odpovedali, že „majú väznených politikov, ale žiadnych politických väzňov“, ale potom Puigdemont hovorí, že nie sú traja, ale deviati.

Minister zahraničia Lavrov: Mimochodom, keď prebiehal tento príbeh, K. Puigdemont bol v Belgicku so svojimi spolupracovníkmi, ďalší boli v Nemecku. Belgické a nemecké justičné orgány (nie akýsi novinári, prepáčte) uviedli, že sú v Španielsku súdení z politických dôvodov. Na to španielske orgány odpovedali, že majú svoje vlastné zákony a tiesa musia rešpektovať. Keď som tento argument uviedol v rozhovore s vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku J. Borrellom a povedal som mu, že aj my máme svoje vlastné zákony, nenašiel, čo odpovedať, a opäť začal hovoriť, že A. Navaľnyj bol odsúdený nezákonne z politických dôvodov a že došlo k porušeniu jeho práv. Hovorili sme s ním aj o akciách, ktoré A. Navaľnyj a jeho ľudia, sediaci v zahraničí  aktívne a s provokačnými cieľmi organizovali.  J. Borrell sa „sťažoval“, že máme zadržaných tisíc ľudí, proti mnohým už boli začaté trestné veci, že v Ruskej federácii je „hrubo porušované“ právo na pokojný protest. Obzvlášť prežíval vypovedanie troch diplomatov, o čom sme sa dozvedeli až po jeho odchode.Pritom jeho personál ho informoval, keď sa to stalo, počas nášho obeda s ním.

…………

Vladimir Solovjov: Teda vám výpovede diplomatov nekomentoval ihneď?  Vy ste o tom vedeli?…………. To znamená, že vypovedanie diplomatov nebolo načasované, aby sa to zhodovalo s návštevou J. Borrella?

Reklama

Minister zahraničia Lavrov: Povedal mi až pri odchode, že to silne prežíva…..Áno vedel som o tom. Samozrejme, nebolo to načasované, aby sa to zhodovalo s jeho návštevou. Riešilo sa to hneď, akonáhle boli títo ľudia identifikovaní pri účasti na nezákonných akciách. Potom sa začalo „lamentovať“ nad skutočnosťou, že diplomati, ktorí vykonávajú svoju prácu a profesionálne povinnosti, boli nezákonne zadržaní a obvinení z toho, čo neurobili – účasti na nezákonných konaniach. Okamžite sme im pripomenuli, že táto „akcia“ nielenže bola neoprávnená, nepovolená – títo páni sa ani nechystali žiadať žiadne povolenia. L. Volkov navyše opakovane verejne vyhlásil, že sa neobrátia na úrady, ale jednoducho vyjdú na ulicu……. Samotné to nie je len porušenie zákona, ale aj urážka štátu.Ak si myslíte, že v tejto situácii chodíte po ulici pri plnení svojich povinností, tak nie ste diplomat, ale provokatér.

Vladimir Solovjov: Navyše nikto nezrušil koronavírus.

Minister zahraničia Lavrov: Áno to je ďalšia vec. Všetky medzinárodné dohovory vrátane, Viedenských dohovorov z rokov 1961 a 1963 pokiaľ ide o diplomatické a konzulárne vzťahy, dvojstranné dohovory, určite aj naše dohovory s Estónskom, Švédskom pevne stanovujú nemenný fakt o tom, že diplomati požívajú imunitu a výsady, ale zároveň musia rešpektovať zákony a nariadenia hostiteľskej krajiny. Zákon bol porušený od samotného začiatku, keď dokonca ani nepožiadali o povolenie demonštrácie. Čo sa týka pravidiel – existuje dekrét prezidenta Ruskej federácie VV Putina, existuje dekrét starostu Moskvy S. Sobyanina o epidemiologických obmedzeniach, ktoré sú v platnosti. V Petrohrade rovnaké obmedzenia, ako aj v ďalších mestách. To znamená, že boli porušené zákony aj pravidlá.

Vladimir Solovjov:No, vy ste im dali aj USB flash disk, aby vedeli, čo sa deje v Európe?

Minister zahraničia Lavrov: Tento flash disk je možné dopĺňať doslova denne. Teraz v Poľsku ide vlna protestov, ktoré sú veľmi brutálne potláčané: sú tu obušky a vodné delá. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku uviedol, že pred rokovaniami v Moskve nemal čas na oboznámenie sa s flash diskom, ale prisľúbil, že si to pozrie neskôr.

Vladimír Solovjov: Zatĺkal? Poslali ste mu to pred rokovaniami?

Minister zahraničia Lavrov: Áno, poslal som to pár dní pred návštevou……. Som si istý, že si to pozreli. Skutočnosť, že sa vyhol otázke odvolávajúc sa na to, že nemal čas, opäť potvrdzuje, že si  uvedomili nezmyselnosť čestného rozhovoru s nami. Bezperspektívnosť pre nich. Celý tento trápny príbeh s arogantným postavením, ktorý bol vnútený J. Borrellovi, aby ho tu mohol vysloviť, by sa mal preložiť do určitého filozofického a politického kontextu v rovnakom geopolitickom rozsahu. To je to, čo sa udialo v Európskom parlamente, keď tam Borrell informoval o výsledkoch svojej návštevy. To sú vyhlásenia o tom, že Rusko nenaplnilo očakávania, že moderná demokratická spoločnosť nevyšla, že sa zrútili hospodárske väzby s Európskou úniou, že nerešpektujeme ľudské práva a ešte oveľa viac.

…………………..

Minister zahraničia Lavrov: Keď sa vrátime k tomu, že sme sklamali Európsku úniu, že sme nenaplnili očakávania a že sa vzďaľujeme od Európy a uberáme sa zámerne na cestu sebaizolácie od Európy, toto je iba kráľovstvo krivých zrkadiel……..

………Všimnite si terajšiu situáciu. Toto nie je o A. Navaľnom. Jedná sa o to, že sa sleduje línia, na ktorej sa dohodol celý kolektívny Západ, a to línia nielen s cieľom zadržať Rusko, ale zadržať ho agresívne.

Reklama

Vladimir Solovjov: Prečo?

Minister zahraničia Lavrov: Pretože sa im nepáči, že máme vlastný úsudok o tom, čo sa deje vo svete. A na rozdiel od obrovského počtu krajín, ktoré majú tiež svoj vlastný úsudok, vyjadrujeme tento úsudok a bránime ho praktickými činmi. Hovorím s mnohými ministrami, ďalšími vládnymi úradníkmi ako aj s predstaviteľmi občianskej spoločnosti – nepáči sa im to, čo robí Západ.

Vladimir Solovjov: Boja sa to povedať?

Minister zahraničia Lavrov: Samozrejme, že sa boja. Väzby na dolár, na investície, na deti, ktoré sa tam učia, na peniaze, ktoré sú tam. Toto je veľmi vážna prekážka pre tieto elity, aby vyjadrili čokoľvek, čo si myslia. Ale  my na to nemáme právo. Historická minulosť, naši predkovia, genetický kód neumožňujú nám prehĺtať urážky a snahu jednostranne ovládnuť všetko a všetkých.

Alexej Navaľnyj
Na snímke Alexej Navaľnyj

………….

Reklama

Ale pozor. Teraz, keď prebieha vlna „náletov“ na Rusko, nikto už „otravu“ Navaľného nespomína. Hovoria, že A. Navaľnyj bol nezákonne odsúdený a musí byť prepustený.

Vladimir Solovjov: Toto už bolo vtlačené do povedomia verejnosti. Toto je lož, ktorá sa už udomácnila, ako u Skripaľovcov.

Minister zahraničia Lavrov: Preto túto tému nenechávame len tak zabudnúť.. Nedávno som dostal otvorený list od vedca, biológa žijúceho vo Švajčiarsku – pána V. V. Kozaka. Odpovedal som mu.

Doslova dnes zasielame oficiálnu žiadosť na OPCW, do Nemecka, Francúzska a Švédska so žiadosťou o vyjadrenie k jeho záverom vyvodeným na základe oboznámenia sa s publikáciami zdôvodňujúcimi a analyzujúcimi, čo sa stalo s A. Navaľnym, biomateriálmi, ktoré boli získané od neho a skúmané na Západe. Z čisto vedeckého hľadiska kladie niekoľko otázok týkajúcich sa biologických a chemických vied.

Vladimir Solovjov: Čítal som dielo Vladimíra Kozaka aj vašu odpoveď. Je veľmi zaujímavé, že dokumenty Lancetu obsahujú krvný test a že bolo v krvi nájdené lítium. Začal som sa podrobne zaoberať rôznymi lítiovými prácami a oslovil som profesionálov. Je zaujímavé, že existuje niekoľko štúdií, ktoré uvádzajú vplyv nadmerného príjmu lítia na inhibítory cholínesterázy. Preto je to zložitá téma. Ani nehovorím o tom, na aké choroby sa lítium používa. Je zrejmé, že musíte ísť k psychiatrom. Úplné ticho na druhej strane je ale prekvapujúce. Nemyslím si, že Nemecko je náhodné. Istý čas J. Friedman zo Stratforu napísal, že existenčnou hrozbou pre USA je spojenectvo medzi Ruskom a Nemeckom. Úlohou je zabrániť zlepšovaniu vzťahov medzi týmito krajinami. Nikto teda nečakal, že sa niekto priamo z Nemecka zúčastní tohto útoku na Rusko. Veď Navaľný napokon nebol prevezený do anglického Porton Downu. Od samého začiatku  bolo vybrané Nemecko.

Reklama

Ten film, v ktorom sa prekvapivo, ak hovoríme o Gelendžikovi, podarilo nepovedať ani slovka pravdy. Všetko vyrobené v 3D. Ale Západ túto lož podchytil. Odhalenia vyvracajúce obsah filmu sa snažia nevidieť.

Minister zahraničia Lavrov: Som si istý, že Američania nepotrebujú naše dobré vzťahy s Nemeckom, rovnako, ako to nepotrebujú ďalšie krajiny na európskom kontinente. Briti to tiež nepotrebujú, rovnako ako v skutočnosti Západ v tom čase zrazu nepotreboval zjednotené Nemecko. Bol to Sovietsky zväz, ktorý bol hlavným podporovateľom zjednotenia Nemecka.

 

Vladimir Solovjov: Od začiatku zachovane Nemecka.

Minister zahraničia Lavrov: Áno. Teraz už hovorím o modernej dobe. Západ mal vtedy veľké obavy a neochotne súhlasil so zjednotením Nemecka. Riadili sme sa tým, že nemecký ľud má právo na jednotu. Je to jeho historický osud ako ľudu. Ale (čo je zábavné) o dvojitých štandardoch. Keď som v roku 2015 na konferencii o bezpečnosti v Mníchove zmienil o tom a povedal, že sme to vtedy urobili zámerne, pochopili sme ašpirácie nemeckého ľudu a zdôraznil som, že pre všetky ostatné krajiny bude dôležité, aby sa k zjednotenie Krymu s Ruskom postavili zhruba rovnako – ako prejav túžby ľudí. Na Kryme bolo referendum, v Nemecku však referendum nebolo. Ozvala sa veľká hystéria priamo z publika. Začali výkriky nemeckých poslancov: „Ako sa opovažujete porovnávať tieto veci!?“ Vidím túto aroganciu, ktorá sa v posledných rokoch medzi Nemcami definitívne začala prejavovať. Viete, taký podtext. Nehovoria tieto slová, ale myšlienka sa číta celkom zreteľne: „Drahí priatelia, vyrovnali sme sa s každým a nikomu ďalšiemu nezostávame nič dlžní.“ “

…………..

Úprimne, som dokonca rád, že s týmito sankciami máme takú históriu. Nie úplne, ale naučili sme sa chápať, že sa musíme spoliehať iba sami na seba. Áno, nechceme seba izoláciu. Chceme si vychutnať výhody medzinárodnej deľby práce, ale ak v jej rámci ľudia povedia, že bude existovať konkurencia, ale my budeme „odseknutí“ tu, tu a tu … Ako povedal H. Maas, zavedieme sankcie len tak aby naše kroky neostali bez povšimnutia! Čo to je za spoľahlivého partnera?

Reklama

Vladimir Solovjov: Táto fráza ich veľmi urazila.

Minister zahraničia Lavrov: Po prvé, nepovedali sme to pred rokom, ale pred pár rokmi, keď boli zavedené sankcie. Riešili sme potravinové problémy prostredníctvom náhrady dovozu vlastnou výrobou. Potom začali „nariekať“, prečo reagujeme na sankcie. Vraj, oni ich zavádzajú oprávnene, ale my nie. Pre mňa to bolo úžasné, akoby to v skutočnosti neboli politici, ale školáci.

Čítal som úryvky zo zahraničnej tlače. Nemecké noviny „Süddeutsche Zeitung“ pred pár dňami napísali, že je potrebné trikrát porozmýšľať skôr než pod tlakom emócií prijmeme „sankcie kvôli sankciám“, pretože trestajúca strana musí pochopiť, že sú pre ňu  samú hrozbou v tom, že prestáva byť spoľahlivým partnerom. Nie sme teda sami, kto vyvodzuje takéto závery. Podpisujem sa pod tie slová.

Vladimir Solovjov: Kráčame k rozchodu s Európskou úniou?

Minister zahraničia Lavrov: Vychádzame z toho, že sme pripravení. Sme susedia. Keď to zoberieme ako spolok,EÚ je stále našim najväčším obchodným a investičným partnerom. Pracuje tu veľa spoločností, existujú stovky a tisíce spoločných podnikov. Ak je podnikanie obojstranne výhodné, budeme v ňom pokračovať. Som presvedčený, že teraz sme sa z vojenského hľadiska stali úplne sebestačnými. Musíme dosiahnuť rovnakú situáciu v ekonomike pre prípad, ak opäť uvidíme (ako sme už viackrát pocítili), že budú zavedené sankcie v niektorých oblastiach, ktoré vytvárajú riziká pre naše hospodárstvo, vrátane tých najcitlivejších (dodávky komponentov, uzly). Nechceme sa izolovať od svetového života, ale musíme byť na to pripravení. Ak chceš mier, pripravuj sa na vojnu.

Vladimir Solovjov: Je potrebné poznamenať, že vakcína bola pre nich tiež šokom. Nečakali to.  Ukazuje sa teda, že o Rusku nič nevedia a vôbec mu nerozumejú. Keď vidia, že ekonomika nie je „rozbitá na franforce“, existuje veda aj vedci. Zažívajú z toho šok.

Minister zahraničia Lavrov: Ešte Barack Obama povedal, že ekonomika je „rozbitá na franforce“. Neučia sa na chybách druhých. Podľa všetkého nedarí sa im to ani na vlastných chybách.

Reklama

…………

Vladimir Solovjov: Darí sa vám spriateliť sa s niektorými z vašich medzinárodných kolegov, s ktorými ste sa stretli, pri ktorých cítite vzájomné sympatie?

Minister zahraničia Lavrov: Je veľa takýchto ľudí. Bojím sa ich vymenovať.

Vladimir Solovjov: Aby neboli prenasledovaní?

Minister zahraničných vecí Lavrov: Mnohí z nich sú v Európskej únii na veľmi vysokých pozíciách. Nechcem ich „spáliť“ . Sú to dobrí ľudia.

Vladimir Solovjov: To znamená, že je to všetko natoľko ťažké?

Minister zahraničia Lavrov: Zdá sa mi to tak. Sme toxickí. Pre nich.

Reklama

Vladimir Solovjov: My? Podľa môjho názoru naopak, my sme jediní, ktorí sa riadime našimi zásadami.

Minister zahraničia Lavrov: Vychádzajú z predpokladu, že sme „toxickí“, ale nám je to jedno. Ak chcú pracovať ľudsky (prezident Ruska Vladimir Putin o tom opakovane hovoril, vždy to deklaruje ruské ministerstvo zahraničia), potom na základe vzájomného rešpektu, nezasahovania do vnútorných záležitostí toho druhého, spolupráce v oblastiach, kde máme vzájomný záujem. Výsledkom takýchto rozhovorov môže byť iba vyváženie záujmov, a nie náš súhlas s niečím, čo oni navrhujú.

….

Vladimir Solovjov: Aké šťastie máte, že k tomu všetkému pristupujete tak ľahko a ironicky. To znamená, že sa im nedarí obohrať vás emóciami?

Minister zahraničných vecí Lavrov: Som presvedčený, že ani jeden člen vlády, najmä minister zahraničných vecí, nemá právo na to, aby sa nechal vyviesť z rovnováhy. Úprimne povedané, toto sa mi darí bez ťažkostí. Ale tí, ktorí sú emotívnejší, musia tieto úplne spravodlivé pocity a emócie zadržiavať v sebe.

V Hollywoode už dávno platilo príslovie: „Nikdy im nedovoľ, aby ťa videli potiť sa“.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali