Žltý dres si pred záverečnou etapou udržal Bernal, posledným alpským víťazom Nibali

Žltý dres si pred záverečnou etapou udržal Bernal, posledným alpským víťazom Nibali

Bratislava 27. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Christophe Ena)

 

Talian Vincenzo Nibali zvíťazil v skrátenej sobotňajšej 20. etape v poradí 106. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Tá pre zlé poveternostné podmienky a zosuv pôdy merala iba 59 km, pričom na “Starej dáme” sa naposledy objavila kratšia etapa ešte v roku 1996. Pozíciu lídra celkovej klasifikácie si udržal Kolumbijčan Egan Bernal a pokiaľ sa nič nepredvídané nestane, bude prvý cyklista z tejto juhoamerickej krajiny, ktorý sa stane víťazom Tour de France. Naopak, z najlepšej trojice celkového poradia v sobotu vypadol Francúz Julian Alaphilippe

Na snímke Egan Bernal

Slovenský cyklista Peter Sagan sa nezapojil do boja o etapové víťazstvo a sústredil sa na splnenie limitu. Nikto z konkurentov ho už nemôže bodovo predstihnúť v súťaži o zelený dres. V nedeľu bude v hre posledných 70 bodov, čo pri Saganovom 85-bodovom náskoku pred druhým Eliom Vivianim znamená, že ak príde do cieľa v Paríži, stane sa rekordný siedmy raz víťazom bodovacej súťaže na Tour de France.

Reklama

Dej predposlednej etapy sa odohrával najmä v stúpaní Val Thorens (33,4 km, 5,5 %), kde spočiatku kontroloval situáciu tím Jumbo-Visma. Ten pripravoval pozíciu pre Stevena Kruijswijka, ktorý chcel zaútočiť na pódiové umiestnenie. Približne dvojminútový náskok si vypracovala šesťčlenná vedúca skupina, v ktorej boli aj kvalitní vrchári ako Michael Woods (EF Education First), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) či Ilnur Zakarin (Kaťuša-Alpecin). Na vysoké tempo zredukovaného pelotónu nestačil Richie Porte, ktorému patrilo 10. miesto v celkovom poradí.

Trinásť kilometrov pred cieľom stratil kontakt s hlavným poľom Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), ktorý 14 dní strávil v žltom drese. Zaostávať začal aj Romain Bardet (AG2R La Mondiale), ktorý hájil bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže. Na rovnakej méte si z vedúcej skupiny nastúpil Vincenzo Nibali a útočil na svoje šieste etapové víťazstvo na “Starej dáme”. Jeho približne minútový náskok sa šesť kilometrov pred cieľom vydal zmazávať Simon Yates, ku ktorému sa neskôr pridal Warren Barguil či duo Movistaru Nairo Quintana a Marc Soler. Z tohto útoku však napokon nič nebolo.

Reklama

V skupine pretekárov bojujúcich o celkové poradie sa dlho nenastupovalo, čo vyhovovalo strojovému tempu Nibaliho. Rakúšan Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) sa snažil pripraviť pozíciu pre tímového kolegu Emanuela Buchmanna, ale ten nemal síl na to, aby sa posunul v celkovej klasifikácii vyššie. Tím Ineos situáciu kontroloval a udržal žltý dres Egana Bernala i druhé miesto Gerainta Thomasa. “Žralok z Messiny”, ako znie prezývka Vincenza Nibaliho, nakoniec triumfoval na stúpaní Val Thorens s náskokom desiatich sekúnd pred majstrom sveta Alejandrom Valverdem.

Egan Bernal sa tak stane vo veku 22 rokov víťazom 106. ročníka cyklistických pretekov Tour de France a bude tretím najmladším držiteľom žltého dresu. Skôr tento úspech dosiahli už len Francúz Henri Cornet a Luxemburčan Francois Faber. Tím Ineos nadviaže na rok 2012, keď jeho predchodca Team Sky získal celkové double. Vtedy triumfoval Brit Bradley Wiggins pred krajanom Chrisom Froomom. Na tretie miesto celkovej klasifikácie TdF 2019 sa posunul Steven Kruijswijk, najlepší výsledok na Grand Tour dosiahne štvrtý Emanuel Buchmann a piate miesto zostane pre Juliana Alaphilippa.

Peter Sagan prišiel do cieľa sobotňajšej etapy na 97. mieste s mankom takmer 16 minút. Fanúšikov pozdravil svojou tradičnou jazdou na zadnom kolese a v Paríži ho znova čaká bzelený dres. Na pódiu bude aj domáci Francúz Romain Bardet, ktorý si napokon udržal bodkovaný dres pre víťaza vrchárskej súťaže. Biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, rovnako ako ten žltý, patrí Eganovi Bernalovi. Tímovú klasifikáciu jednoznačne ovládol španielsky tím Movistar.

Výsledky – Tour de France 2019:

20. etapa (Albertville – Val Thorens, 59 km): 1. Vincenzo Nibali (Tal.) (Bahrain-Merida) 1:51:53 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +10 s, 3. Mikel Landa (Šp.) Movistar +14, 4. Egan Bernal (Kol.) Ineos +17, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +17, 6. Rigoberto Urán (Kol.) EF Education First +23, 7. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +23, 8. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +25, 9. Wout Poels (Hol.) Ineos +30, 10. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +30.

Reklama

Poradie po 20. etape /žltý dres/: 1. Egan Bernal (Kol.) Ineos 79:52:52 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:11 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:31, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:56, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 3:45, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +4:23, 7. Rigoberto Urán (Kol.) EF Education First +5:15, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +5:30, 9. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +6:12, 10. Warren Barguil (Fr.) Team Arkéa Samsic +7:32

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 309 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 224, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 203, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 201, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 198, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 180

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale 86 bodov, 2. Egan Bernal (Kol.) Ineos 78, 3. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 74

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali