Životopisec Iana Fleminga: Nemeňte Jamesa Bonda! Zaváňa to cenzúrou

Životopisec Iana Fleminga: Nemeňte Jamesa Bonda! Zaváňa to cenzúrou

Washington 28. februára 2023 (HSP/independent/Foto:Facebook)

 

Som presvedčený, že to, čo autor prenesie na papier, je nedotknuteľné a nemalo by sa meniť. Stojí to ako dôkaz postojov v konkrétnom čase, píše Andrew Lycett, autor kníh o Ianovi Flemingovy

james bond
Ilustračné foto

Knihy Iana Fleminga boli zbavené potenciálne urážlivých odkazov. Nikdy však nie je dobré meniť to, čo autor pôvodne napísal. Zaváňa to cenzúrou, a tá málokedy prináša veľa úžitku.

Reklama

Samozrejme, v bondovských románoch sú slová a slovné spojenia, ktoré dnes vyzerajú nemiestne. Z nového vydania diela agenta 007 boli údajne odstránené odkazy na rasu, ako napríklad etnická príslušnosť barmana vo filme Thunderball, spolu s opisom striptízu vo filme “Live and Let Die” (Žiť a nechať zomrieť).

Som však presvedčený, že to, čo autor prenesie na papier, je nedotknuteľné a nemalo by sa meniť. Je to dôkazom postojov daného spisovateľa – a spoločnosti – v danom čase, či už ide o Shakespeara, Dickensa alebo Iana Fleminga.

Reklama

Jediné zmeny v texte by mal robiť autor. Preto sám Fleming dovolil, aby sa názov nadpisu kapitoly v knihe “Live and Let Die”, ktorá vyšla v roku 1954, v ďalších vydaniach zmenil, pretože používal urážlivý rasový stereotyp.

Ale Bondov charakter vo Flemingových knihách sa nedá nijako upraviť, aby bol politicky korektný. Fleming vytvoril sexistického, často sadistického zabijaka s anachronickým postojom k homosexuálom a k celému radu ľudí rôznych národností. Tie stoja ako dôkaz toho, ako Briti (alebo aspoň niektorí z nich) mysleli v určitom časovom okamihu.

Posmrtné “romány na pokračovanie”, ako sú neskoršie bondovky, ktoré napísal Anthony Horowitz, môžu v prípade potreby iniciovať zmeny, hoci správanie tajného agenta je v nich prekvapivo známe – až na to, že už nefajčí ako komín a nepije tak veľa.

Filmy majú v tomto ohľade väčšiu slobodu. Preto sa spoločnosť EON, producenti filmov o Jamesovi Bondovi, pokúsila v poslednom diele série No Time to Die (Nie je čas zomrieť), ktorý sa objavil v roku 2021, urobiť z ústrednej postavy citlivejšieho – a dokonca rodinného človeka. Keď sa však v minulosti pokúšali o akékoľvek zjemnenie postavy, často sa vrátili k pôvodnému tvrdému mužovi z Flemingových kníh.

Mám na to určitý pohľad, pretože okrem Flemingovej biografie som napísal aj biografiu Rudyarda Kiplinga, anglo-indického autora, ktorý odštartoval svoju kariéru zbierkou vtipných poviedok o Ráji – Plain Tales from the Hills.

Reklama

Ako mladý novinár v Indii na konci 19. storočia Kipling obdivoval britskú správu, stal sa oddaným imperialistom a potom sa odvrátil od akéhokoľvek prejavu indického politického sebaurčenia.

Ale hoci by sme dnes viaceré jeho postoje odmietli, jeho dielo – so všetkými jeho krásami a nedokonalosťami – by sme mali nechať nedotknuté, pretože živo predstavuje fungovanie spoločnosti počas jeho života. V dôsledku toho si jeho dielo našlo v modernej Indii novú priazeň, v neposlednom rade ako historický prameň, ktorý sa študuje pre jeho živý opis neskorého koloniálneho obdobia.

Podobne možno Fleminga čítať – spolu s jeho súčasníkom Kingsleym Amisom – pre jeho sofistikovaný novinársky pohľad na bezmyšlienkovitý materializmus spoločnosti, ktorá sa po vojnových útrapách vynára do sveta a túži po nových skúsenostiach, medzi ktoré patrí cestovanie do zahraničia a zmyselné pôžitky.

Nekompromisne tvrdil, že jeho knihy sú “napísané pre teplokrvných heterosexuálov vo vlakoch, lietadlách a posteliach”. Inými slovami, písal pre dospelých na cestách v modernej spoločnosti.

Príbehy Roalda Dahla, ktoré nedávno zverejnil, sú určené takmer výlučne deťom. Hoci by mladé mysle nemali byť vystavené zbytočnej krutosti, postavy ako tyranská slečna Trunchbullová v Dahlovej Matilde vyviazli bez ujmy. Deti majú rady rozrušenie, ktoré pramení z pocitu nezbednosti. Inak by pantomíma Punch and Judy neexistovala.

Reklama

Takéto knihy je možné uviesť varovaním pred potenciálne urážlivým materiálom a nechať na čitateľovi alebo rodičovi, aby sa rozhodol, ako bude pokračovať. Nevyhnutne sa to týka najmä veľkých mien, ako sú Dahl a Fleming.

Má to svoj dôvod a ten sa volá biznis. Ich popularita znamená, že je väčšia pravdepodobnosť, že budú sfilmované alebo sa z nich vytvoria komiksy, videohry alebo akékoľvek iné médiá, ktoré majiteľov autorských práv lákajú na propagáciu “franšízy”.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:15

Viac ako tri štvrtiny cestujúcich volia na cestovanie v mestskej a regionálnej doprave autobus. Za najlepšiu voľbu považuje autobusovú dopravu 78 % cestujúcich. Pri rozhodovaní o tom, či využijú služby verejnej dopravy, je pre cestujúcich dôležitá predovšetkým spoľahlivosť (63 %), krátka čakacia doba (46 %), čistota a pohodlie (43 %) či cena (41 %). Vyplýva to z prieskumu spokojnosti cestujúcich spoločnosti Arriva.

10:04

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

10:04

Predbežné výsledky súdnej pitvy vylúčili cudzie zavinenie smrti muža, ktorého telo našli v piatok (10. 5.) v derivačnom kanáli v katastri Bytče. Polícia v súčasnej dobe vykonáva potrebné úkony s cieľom zistenia totožnosti muža, doplnila Kremeňová.

09:48

Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

09:27

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

08:57

Parahokejisti zámorských veľmocí Kanady a USA sa stretnú v nedeľnom finále elitnej kategórie MS v Calgary. Domáci Kanaďania si v semifinále poradili s Čínou 2:1, Američania zdolali Česko 3:1. Slovenskí reprezentanti sa v súboji o konečnú piatu priečku stretnú s Kórejskou republikou, ktorú už v základnej skupine zdolali 4:2.

08:10

Vedci na Edinburskej univerzite (University of Edinburgh) objavili pečeňové bunky, ktoré tomuto orgánu pomáhajú pri regenerácii. Objav môže podľa nich viesť k vývoju nových liečebných metód poškodenej pečene.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali