Živého ma nedostanete! Kniha spomienok Františka Revesa, zostavil a doplnil Imrich Tóth

Živého ma nedostanete! Kniha spomienok Františka Revesa, zostavil a doplnil Imrich Tóth

Bratislava 16. apríla 2018 (HSP/Foto:Zachej.sk)

 

Po niekoľkomesačnom hľadaní sa mi podarilo kúpiť  zaujímavú knihu spomienok kňaza Františka Revesa, Živého ma nedostanete, ktorú zostavil jeho nástupca na pozícií duchovného slovenskej katolíckej misie v Paríži Imrich Tóth, vydanú Vydavateľstvom Michala Vaška Prešov 2. vydanie 2018.

Živého ma nedostanete! Kniha spomienok Františka Revesa

Kniha vyšla pri príležitosti 20. výročia odchodu do večnosti Františka Revesa. So záujmom som si ju prečítal a poskytla a odhalila množstvo informácií o tajných prechodoch stráženou hranicou po uchopení moci komunistickou stranou v Československu v roku 1948 a s jej nástupom spojených  proticirkevných opatreniach a otvoreným protináboženským bojom. I keď túto tému sa už verejnosti priblížil vtedajší Revesov spolubrat,  salezián Ernest Macák v knihe Utečenci pre Krista, Don Bosco 2006, ktorý pripojil aj spätné spomienky na prechod hranicou niektorých spolubratov, ktoré mu po rokoch odhalili pri stretnutiach v zahraničí, kde dlhé roky pôsobili. Revesove spomienky podávajú kompletné informácie na tieto udalosti a približujú aj jeho život. Práve trojica vtedajších mladých kňazov – saleziánov, František Reves, Ernest Macák a Titus Zeman si uvedomili zložitosť vtedajšej situácie, kedy v Československu pre bohoslovcov bola zastavená cesta k dosiahnutiu ich životného cieľa, stať sa kňazmi, prišli na riešenie možnosti dokončení štúdií v zahraničí a uplatnenia sa tam, jednak pre emigrantov z republiky a pre službu Cirkvi v krajinách kde Cirkev mohla slobodne pôsobiť. Dnes už vieme, že vyše 100 ľudí, ktorých sa im podarilo previesť cez hranice a sovietsku zónu v Rakúsku, do slobodného sveta, vyorali hlbokú brázdu na vedeckom, pastoračnom, literárnom, sociálnom, misijnom, výchovnom i národnom poli, v službe pre Božie Kráľovstvo, Cirkev i svet a mali dosah  i na Slovensko. Je pochopiteľné, keďže organizátori ilegálnych prechodov cez hranicu, boli saleziáni, takmer 80 bohoslovcov bolo z tejto rehole a je otázne, keby sa oni iniciatívy neboli ujali, či by saleziáni v emigrácií vôbec pôsobili. Téma knihy je aktuálna aj po septembrovom blahorečení Titusa Zemana, ktorého pri nevydarenom treťom prechode chytili, dlhé roky väznili a na dôsledky väzenia predčasne zomrel.

Reklama

Kniha bola prijatá na Slovensku i v zahraničí so záujmom verejnosti, osobitne v miestach spätých s Revesovým životom a pôsobením, ale aj v akademickom prostredí. Jej prezentácia sa konala 20. októbra 2017 v jeho rodisku, v Šúrovciach, kde bola na kaplnke sv. Jozefa odhalená pamätná tabuľa, 22. októbra v Brodskom jeho kňazskom pôsobisku, kde na neho spomínajú do súčasnosti, kde tiež bola odhalená pamätná tabuľa na budove fary a farnosti bola odovzdaná relikvia Titusa Zemana, 20. októbra na TF Aloisianum TU v Bratislave, 5. novembra v Paríži v rámci programu Slovenskej katolíckej misie, ktorú viedol František Reves od decembra 1959 až do svojej smrti a 18. novembra, za účasti kardinála Jozefa Tomka v Pápežskom slovenskom kolégiu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ktoré bolo vybudované zásluhou predovšetkým kňazov slovenskej emigrácie.

František Reves napísal svoje spomienky na prosbu svojich priateľov. Dlho o nich nemohol, ani nechcel hovoriť, pretože aj zahraničí pociťoval, že je príslušníkmi ŠTB sledovaný. Na začiatku spomína, že keď sa pred kňazskou vysviackou spovedal u chorvátskeho kapucína, dnes už svätorečeného, Lepolda Mandiča, ten mu povedal: “Budete vo veľkom nebezpečenstve života. Ale nebojte sa, Panna Mária vám pomôže a zachráni vás!” Na tieto slová si spomenul po rokoch a často, keď sa stali aktuálne, keď bol v nebezpečenstve života a mnohokrát pod hrozbou zadržania políciou. Kniha zachytáva jeho detstvo, cestu ku kňazstvu, ku ktorej sa dostal viac náhodou, keď sa neuchytil ako učeň u majstra kolára, ho rodičia nasmerovali do Šaštína k saleziánom, štúdiá, primície, univerzitné štúdia, pastoračnú činnosť v Šúrovciach, Doľanoch, v Dubovej i v Brodskom, kde  v blízkosti hranice s Českom i Rakúskom prišiel na myšlienku kontaktovať sa so serióznymi ľuďmi, ktorí prevádzajú ľudí cez hranice. A tu sa otvára priestor začítať sa do autentických, napínavých a pútavých spomienok kňaza, ktorý ich napísal s láskou ako svedectvo o zložitej dobe pre spoločnosť i Cirkev po nástupe komunistickej moci, ako sa takmer 2 roky pohyboval zamaskovaný pod cudzím menom po republike a dával dokopy skupiny, organizoval ich výpravy a sprevádzal ich po hranicu.

Reklama

V knihe je i prehľad  zorganizovaných výprav a ich menovité zloženie. V apríli 1952 odišiel aj on za hranice, lebo hrozilo  jeho zadržanie, bola vypísaná vysoká finančná odmena tomu, kto udá polícií a nechcel vytavovať riziku ani ľudí, u ktorých sa zdržiaval. Podieľal sa na záchrane vyše 100 ľudí, väčšinou duchovných osôb, kňazov a seminaristov, saleziánov, ale aj jezuitu Pavla Hnilicu, Františka Šubíka – Andreja Žarnova, či niekoľkých civilných osôb.

František Reves sa narodil 2. mája 1911 vo Vavrovom Šúre, dnes Šúrovce, na štúdiách ho podporoval jeho strýko farár Michal Dobrovodský, vysvätený bol v Turíne 5. júla 1942 arcibiskupom, kardinálom Mauriliom Fossatim. Po úteku za hranice pôsobil ako duchovný pastier Slovákov v Hornorakúskom Welsi, ako duchovný na farách v Nemecku a Taliansku a od roku 1959 až do svojej smrti 19. júna 1997 v slovenskej katolíckej misií v Paríži, kde som ho mal možnosť v apríli 1989 osobne navštíviť s pozdravom zo Slovenska. Po roku 1989  viackrát pri rozličných príležitostiach a životných jubileách navštívil Slovensko i svojich príbuzných, slávil sv. omše v rodisku i v Brodskom. Pochovaný je v Paríži.

Kniha má 432 strán, je v pevnej väzbe, vydalo ju vydavateľstvo Michala Vaška Prešov, zostavil ju jeho nástupca v Paríži, kňaz Imrich Tóth. K spomienkam sú uvedené i životné údaje autora a viaceré prílohy a množstvo čiernobielych i farebných fotografií z jeho života a pôsobenia, tiež v druhom vydaní sú fotografie z prezentácií prvého vydania knihy. Prílohou je štúdia profesorky Emílie Hrabovec, pod názvom František Reves, kňaz “so železnými nervami” a citlivým slovenským srdcom v kontexte slovenských dejín, o činnosti slovenskej emigrácie v zahraničí, kde je možné dozvedieť sa, kde a ako sa uplatnili viacerí prevedení zo Slovenska v slobodnom svete. Tiež spomienky Jozefa M. Rydla, ako ho zažil v emigrácií, synovca Pavla Revesa, netere Márie Bojnanskej, farníčky z Brodského Vlasty Uhrovej, Dr. Petra Horvátha historika a publicistu z Trnavy. Myšlienky Františka Revesa a niektoré dokumenty z Ústavu Pamäti Národa. Resumé je vo francúzskom jazyku.

Kniha so zmyslom pre realitu odhaľuje čitateľom dodnes nie veľmi známu tému, o ktorej sa počas budovania socializmu nehovorilo ani v rodinách, ktorých sa priamo dotýkala. Jej aktéri už sú väčšinou vo večnosti a z výsledkov ich práce a obiet sme prežili pre Cirkev temné obdobie prenasledovania a mnohí z neho čerpáme i v súčasnosti. Kniha si zaslúži našu pozornosť a určite bude v mnohom prínosom. Je napísaná  pútavo, odhaľuje hlbokú vieru, odhodlanie a majstrovstvo autora.

Ľudovít košík

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali