Zhotoviteľ má predložiť dodatočnú správu k spornému násypu na D4 pri Jarovciach

Zhotoviteľ má predložiť dodatočnú správu k spornému násypu na D4 pri Jarovciach

Bratislava 7. mája 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Spoločnosť D4R7 Construction, s. r. o., má na budúci týždeň predložiť dodatočnú správu v súvislosti so stavom sporného násypu na časti rozostavanej diaľnice D4 pri bratislavskej mestskej časti Jarovce

Ilustračné foto

Ako vo štvrtok informoval generálny riaditeľ spoločnosti Michael Heerdt, úzko pri tom spolupracujú so Špeciálnym stavebným úradom na Ministerstve dopravy a výstavby SR (MDV) a budú očakávať jeho rozhodnutie v tomto prípade. Ten by mal približne v polovici mája rozhodnúť, či má zhotoviteľ spomínaný násyp odstrániť a nanovo postaviť, prípadne upraviť, alebo môže ostať v súčasnom stave. Dôvodom pochybností sú použitý materiál a stabilita násypu.

Reklama

“Predložili sme nezávislé správy od nezávislých konzultantov, ktoré ukazujú veľmi jasne, že s násypom nie je nič v neporiadku. A tiež bola potvrdená stabilita a životnosť násypu a tiež to, že materiál, ktorý bol v tomto násype použitý, je v súlade s normami a so stavebným povolením,” povedal Heerdt. Pri skúškach podľa neho materiál odobrali certifikované laboratóriá, ktoré ho následne testovali. Jedno z týchto laboratórií je na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, kde robili rozbor materiálu. Materiál tiež testovali na univerzite vo Viedni. “Výsledky vyšli rovnaké a potvrdili, že stabilita a životnosť materiálu je v poriadku a teraz budeme musieť počkať na vyjadrenie Špeciálneho stavebného úradu,” uviedol Heerdt.

Pred rozhodnutím uvedeného stavebného úradu šéf zhotoviteľa nechcel hovoriť o prípadnom ďalšom postupe. Či by sa v prípade pre nich nepriaznivého rozhodnutia stavebného úradu obrátili na súd, bude podľa neho závisieť od očakávaného rozhodnutia. “Uvidíme, s akými argumentmi prídu. Veríme, že nezávislé služby, ktoré boli vykonané na tomto násype, boli veľmi podrobné, a vieme, aký materiál presne bol na stavbu násypu použitý. Veľmi radi budeme rokovať o podrobnostiach,” dodal Heerdt.

Reklama

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina) ešte 24. apríla povedal, že stavba sporného násypu diaľnice D4 obsahuje nepovolený odpad. Koncesionár, respektíve zhotoviteľ úsekov D4 a rýchlostnej cesty R7 v okolí hlavného mesta, ju podľa ministra bude musieť pravdepodobne odstrániť. Po závažných zisteniach na stavbe D4 si nevie predstaviť, že stavebný úrad prijme iné rozhodnutie ako odstránenie stavby. “Je tam odpad, stavebné povolenia a stavebný projekt hovoril, že tam nesmie byť odpad. Musí tam byť kvalitné kamenivo z lomu,” povedal Doležal. Dôležité bude podľa neho komunikovať aj s rezortom životného prostredia, aby sa prípadné odstránenie stavby realizovalo za sprísnených okolností a opatrení.

Koncesionárom PPP projektu D4R7 je spoločnosť Zero Bypass Limited na čele so španielskou spoločnosťou Cintra, hlavným zhotoviteľom stavby úsekov D4 a R7 v celkovej dĺžke 59 kilometrov je firma D4R7 Construction, s. r. o., zložená zo španielskej spoločnosti Ferrovial Agroman a z rakúskeho Porr Bau. Podľa odhadov ministerstva dopravy koncesionár bude musieť v súvislosti s odstránením stavby násypu na D4 znášať náklady za desiatky miliónov eur. “My a predpokladám, že aj kolega zo životného prostredia, budeme dbať na to, aby sa odstránenie stavby konalo za prísnych bezpečnostných opatrení, aby nedošlo opäť k úniku látok do ovzdušia a k ohrozeniu obyvateľstva,” uviedol Doležal. “To nie je nejaká treťotriedna cesta v Kongu v Afrike. Je to budúca diaľnica, po ktorej má prejsť 20-tisíc áut denne,” dodal minister dopravy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

14:47

Traja ľudia prišli o život po nehode autobusu, ktorý sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky Mojka. Šesť ďalších osôb hospitalizovali so zraneniami.

14:46

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS).

Poľsko protest farmári klimatická politika
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024.
14:45

Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie.

14:44

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

14:43

Systém zvukovej komunikácie vorvaňov je sofistikovanejší, než vedci doteraz predpokladali – obsahuje komplexnú vnútornú štruktúru hojne popretkávanú “zvukovou abecedou”. Vedci okrem toho identifikovali aj aspekty pripomínajúce komunikačné systémy iných živočíchov vrátane ľudského jazyka, uvádza nová štúdia.

14:42

Filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť Eduardo Aňo v piatok navrhol vyhostenie čínskych diplomatov z krajiny za údajné odpočúvanie konverzácie filipínskeho admirála v čase eskalácie sporu v Juhočínskom mori.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali