Zelenskyj cestoval po Európe: Tu je to, s čím sa vrátil domov

Zelenskyj cestoval po Európe: Tu je to, s čím sa vrátil domov

Kyjev 17. mája 2023 (HSP/washingtonpost/Foto:TASR/AP-Natacha Pisarenko, File)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že je “veľmi spokojný”, keď zavŕšil svoje turné po západnej Európe, počas ktorého získal nové prísľuby zbraní, vojenskej pomoci, výcviku a podpory pred plánovanou protiofenzívou, informuje o tom The Washington Post

Zelenskyj
Na archívnej snímke zo 16. júna 2022 zľava nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Po stretnutí s lídrami v Taliansku, Nemecku, Francúzsku a Británii Zelenskyj povedal, že sa v pondelok vracia domov s “novými a silnejšími zbraňami pre frontovú líniu, väčšou ochranou pre našich ľudí” a “väčšou politickou podporou”.

Reklama

Nové balíky pomoci zahŕňajú delostrelectvo, bojové vozidlá, rakety, bezpilotné lietadlá a ďalšie – ale možno rovnako dôležité sú podľa The Washington Post, aj záväzky týkajúce sa trvalej pomoci v priebehu času, aj keď hrozí, že konflikt sa zmení na opotrebovaciu vojnu. “Bolo dôležité, aby sa Zelensky vrátil s odkazom, že európska podpora bude pokračovať a bude sa zvyšovať, a to tak z hľadiska objemu, ako aj kvality,” povedal Camille Grand, významný politický pracovník Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

Kto a čo sľúbil Ukrajine:

Reklama

 

Veľká Británia

Podľa The Washington Post, Zelenskyj pricestoval do Británie v pondelok ráno – bola to posledná zastávka na jeho európskom turné. Stretol sa s premiérom Sunakom v jeho vidieckom sídle Chequers a vláda sa zaviazala poslať Ukrajine “stovky rakiet protivzdušnej obrany” a “stovky nových útočných dronov dlhého doletu” s dosahom viac ako 200 km, okrem iných bezpilotných leteckých systémov. Uviedla, že nové zbrane budú Ukrajine dodané v najbližších mesiacoch, “keď sa Ukrajina pripravuje na zintenzívnenie svojho odporu voči pokračujúcej ruskej invázii”.

Vláda tiež uviedla, že plánuje otvoriť školu na výcvik ukrajinských pilotov “na ovládanie rôznych typov lietadiel”. Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore vyzdvihol tento prísľub, poďakoval Británii “za súhlas s výcvikom našich pilotov” a uviedol, že má v úmysle vytvoriť koalíciu krajín ochotných pomôcť pri výcviku ukrajinských pilotov na lietanie na “moderných západných lietadlách”.

Najnovšie oznámenie o pomoci prišlo po tom, ako minister obrany Ben Wallace minulý týždeň oznámil darovanie raketových riadených striel Storm Shadow Ukrajine.

Rusko uviedlo, že tieto rakety, ktoré majú dolet 250 km, infračervené zameriavanie a schopnosť utajenia, boli v uplynulých dňoch použité na údery na východoukrajinský región Luhansk. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok pohrozil Británii “odvetnými opatreniami” za jej opätovnú podporu Kyjeva.

Reklama

Rozhodnutie dodať rakety Storm Shadows na Ukrajinu bolo “potenciálne … zmenou hry,” povedal analytik Grand. Rakety by mohli ukrajinským silám umožniť zasiahnuť ruské logistické uzly hlboko za frontovou líniou. A keďže rakety spoločne vyvinuli Briti a Francúzi, krok Británie “by mohol pripraviť pôdu” pre Francúzsko, aby v budúcnosti tiež poslalo rakety – tam známe ako SCALP-EG – na Ukrajinu, dodal.

 

Francúzsko

Podľa The Washington Post, Zelenskyj pricestoval do Francúzska v nedeľu na svoju druhú cestu do krajiny od začiatku vojny. V Paríži sa stretol s prezidentom Emmanuelom Macronom v čase, keď vláda oznámila nové vojenské záväzky so zameraním na výcvik jednotiek a obnovu existujúcich zbraní.

Francúzsko uviedlo, že v nasledujúcich týždňoch “vycvičí a vybaví niekoľko práporov desiatkami obrnených vozidiel a ľahkých tankov vrátane AMX-10RC”. Francúzsko sa tiež zaviazalo poslať na Ukrajinu “novú muníciu” a pomôcť pri oprave obrnených vozidiel a diel poškodených vo vojne, povedal Macron v rozhovore pre francúzsku verejnoprávnu televíziu TF1.

Macron povedal, že Francúzsko bude pred očakávanou protiofenzívou cvičiť aj ukrajinské prápory bojujúce na východe. A povedal, že Francúzsko “otvorilo dvere” pre výcvik ukrajinských pilotov na používanie stíhačiek – aj keď Francúzsko a mnohé ďalšie európske krajiny doteraz odolávali výzvam Ukrajiny na vyslanie moderných lietadiel. Dohoda o výcviku pilotov na lietanie so stíhačkami “dláždi cestu k dodávke západných lietadiel” v určitom čase v budúcnosti, povedal Grand. Doteraz poslali Ukrajine stíhačky len Poľsko a Slovensko.

Reklama

Macron v rozhovore zdôraznil, že nové prísľuby sú v súlade s existujúcou francúzskou politikou. “Francúzsko má stále rovnaký postoj – pomáhať Ukrajine odolávať – a teraz je v stávke veľa, pretože úspech tejto protiofenzívy bude rozhodujúci pre schopnosť vybudovať trvalý mier.” Povedal, že výcvik ukrajinských pilotov “sa môže začať už teraz”.

 

Nemecko

Podľa The Washington Post, Zelenskyj začiatkom nedele navštívil Berlín – išlo o prvú cestu ukrajinského lídra do Nemecka od vojny -, kde sa stretol s kancelárom Olafom Scholzom. Pred jeho návštevou nemecká vláda predstavila nový balík pre Ukrajinu v celkovej výške 2,95 miliardy dolárov, čo takmer zdvojnásobuje celkový záväzok Berlína od ruskej invázie.

Balík pomoci zahŕňa viac ako 100 bojových vozidiel, 200 prieskumných bezpilotných lietadiel, 30 tankov Leopard 1A5, 20 obrnených transportérov Marder, 18 samohybných húfnic a najmä systémy protivzdušnej obrany IRIS-T.

Nový balík nemeckej pomoci je “veľmi významný”, povedal Grand. Keďže zahŕňa systémy protivzdušnej obrany, môže sa ukázať ako “kriticky dôležitý” pre Ukrajinu, ktorá čelí “dlhotrvajúcej kampani leteckého bombardovania a raketových útokov”. Je to tiež “signál, že Nemecko sa po dlhých mesiacoch váhania teraz naplno zapojilo do podpory Ukrajiny”.

 

Taliansko

Podľa The Washington Post, Zelenskyj začal svoju cestu návštevou Talianska. V Ríme sa stretol s prezidentom Sergiom Mattarellom a premiérkou Giorgiou Meloniovou a neskôr súkromne diskutoval s pápežom Františkom vo Vatikáne.

Na tejto zastávke však nedošlo k žiadnym významným oznámeniam o novej vojenskej pomoci. Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore uviedol, že s Melonim mal “dobré rozhovory” a poďakoval Taliansku “za pomoc pri ochrane životov našich ľudí – od ochrany oblohy až po prípravu na úplnú obnovu Ukrajiny po skončení bojov”.

Zatiaľ čo Meloniová, krajne pravicová politička, ktorá sa stala premiérkou v októbri, vyjadrila svoju podporu Ukrajine tvárou v tvár ruskej invázii, členovia jej vládnej koalície sú viac rozdelení. Domáca politika mohla brániť jej schopnosti oznámiť novú pomoc pre Ukrajinu, zatiaľ čo talianske ozbrojené sily sú tiež obmedzené kapacitnými a rozpočtovými obmedzeniami, povedal Grand. A Meloniová koncom februára počas návštevy Kyjeva oznámila novú vojenskú pomoc.

Napriek tomu, povedal Grand, “ako od štvrtej najväčšej európskej mocnosti by sa dalo očakávať, že Taliansko sa bude na tom všetkom podieľať trochu viac, ako je jeho súčasný podiel”.

Reklama

 

PREČITAJTE SI AJ

Rusko – a Čína – by mali očakávať nepríjemné prekvapenia
 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

19:52

Biden varoval Izrael, že ak začne rozsiahlu pozemnú operáciu v meste Rafah v pásme Gazy, USA mu prestanú dodávať niektoré zbrane.

“Ak pôjdu do Rafahu, nebudem im dodávať zbrane, ktoré sa v minulosti používali na riešenie situácie v Rafahu,” povedal Biden pre CNN.

“Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty,” dodal.

V reakcii na to vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že Izrael je schopný dobyť Rafah aj bez americkej pomoci v podobe munície, ak by ju Biden skutočne odmietol Izraelu dodať.

“Máme dostatok prostriedkov na to, aby sme vstúpili do Rafahu a obsadili ho bez americkej pomoci. Rafah bude aj tak dobytý,” citoval izraelského predstaviteľa novinár Amit Segal.

19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali