Zdechovský upozorňuje na ďalší hororový fakt nórskej sociálky: Desivý drogový brloh v rukách Barnevernetu

Zdechovský upozorňuje na ďalší hororový fakt nórskej sociálky: Desivý drogový brloh v rukách Barnevernetu

Bratislava 15. marca 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Barnevernet, bohužiaľ, nezlyháva len v prípadoch odoberania malých detí. Podľa aktuálnych informácií má ústav určený dospievajúcej mládeži v Nórsku problémy s ich výchovou a drogami. Na celú situáciu sa vo svojom blogu pozrel aj český europoslanec Tomáš Zdechovský

Ilustračné foto

“Bol som naozaj šokovaný, keď som si čítal články o jednom takom zariadení, ktoré úplne bez preháňania pripomínalo skôr drogový brloh,” píše  Zdechovský.

Reklama

Čo také strašné sa dialo v zariadení Barnevernetu? Nórsky denník Dagbladet minulý rok upozornil na udalosť, ktorá sa odohrala 28. septembra 2014.

“Mladiství v zariadení pre mládež Vestlundveien vo Fyllingsdalene vtedy usporiadali so svojimi kamarátmi z okolia v podkrovnej miestnosti drogovú párty. Polícia informovala nórsky denník, že zamestnanci zariadenia úplne stratili kontrolu nad situáciou a ráno preto musela zasahovať polícia. Dokonca malo dôjsť aj k potýčke s policajtmi a zbitiu jedného zamestnanca. A samozrejme boli zabavené aj drogy,” informuje europoslanec.

Reklama

Zaujímavejšie však bolo vyjadrenie šéfky zariadenia, Birthe Augestad Nilsenovej. Podľa nej mali dohodnutú návštevu do jednej hodiny v noci, ale nechceli odísť, tak s nimi vyjednávali. O piatej ráno sa ale situácia stala natoľko nezvládateľnou, že sa rozhodli zavolať políciu.

“Áno, čítate správne, namiesto toho, aby čo najskôr zavolali políciu, vyjednávali zamestnanci s účastníkmi párty dlhé štyri hodiny. Pýtate sa možno prečo. Aj na toto má pani Augestad Nilsenová veľmi zaujímavé vysvetlenie: “Staráme sa o mladých ľudí, ktorí majú veľmi negatívne vzťahy s políciou. Preto sa snažíme vyhnúť použitiu polície,” ozrejmuje Zdechovský.

Následne zamestnankyňa uznala, že pri spätnom pohľade by boli kontaktovali políciu a vedenie skôr. Počas týchto hodín došlo k niekoľkým vážnym incidentom. “Vedenie spoločnosti Vestlundveien uviedlo, že nevedia o ďalších večierkoch, kde boli drogy a všetko mal byť len ojedinelý incident. Nebol,” upozorňuje europoslanec.

Táto párty bola len špičkou ľadovca a nepatrnou súčasťou jedného veľkého problému. “Popisovaný “drogový žúr” totiž vôbec nebol nejako výnimočným prípadom, polícia prišla do Vestlundveienu z podobných a ďalších dôvodov viackrát.”

Denník Dagbladet urobil rozhovor aj s jedným zo susedov, ktorý sa opakovane sťažoval na hluk a priznal, že sám tiež kontaktoval políciu. Podľa jeho slov polícia navštevovala zariadenie niekoľkokrát týždenne a niekedy aj niekoľkokrát denne. “Jednoducho to vraj vyzeralo, ako by zamestnanci inštitúcie nemali žiadnu kontrolu nad mladistvými, ktorí tam žili.”

Reklama

Ďalším z ľudí, s ktorými novinári hovorili, bol Rune, účastník spomínanej párty. Podľa jeho slov drogy konzumovali už pár dní predtým, v meste. “Keď sa malá skupina chovancov spolu s jeho ďalšími kamarátmi rozhodla ísť “zažúrovať” do zariadenia Barnevernetu, kúpili si hašiš, extázu a potom si vzali amfetamín. Pozvali aj pár kamarátok. Pre Runa to dokonca bolo prvýkrát, čo skúsil niečo iné ako fajčenie hašišu,” píše Zdechovský.

Podľa ďalších ľudí, ktorí boli v tom čase v zariadení a ktorých denník kontaktoval, nebolo užívanie drog na inkriminovanej party ojedinelým výstrelkom. Podľa mladíka, ktorý bol obyvateľom zariadenia, dospelí vedeli, že zariadenie je miestom, kde sa ľudia stretávali, aby fetovali.

Ďalší mladík svoje skúsenosti so zariadením opísal takto: “Skúšal som hašiš, ale predtým, než som prišiel do Vestlundveienu, som veľmi nefajčil. Tam sa to dialo každý deň. Mohli sme si tam robiť, čo sme chceli.” Ak chceli ísť von o tretej v noci, bol im pridelený personál, ktorý ich odviezol.” Aj on potvrdil, že v zariadení sa vedelo o tom, že sa tam užívali drogy.

“Skrátka a dobre, užívanie drog tu bolo prakticky na dennom poriadku. Benevolencia miestneho personálu je naozaj udivujúca,” upozorňuje český europoslanec.

 

Reklama

Smrť mladých dievčat

V dvoch prípadoch skončili deti zo zariadenia Vestlundveien tragicky.

“Dve 15-ročné dievčatá Hanne a Márie, strávili nejaký čas vo vestlundveienskom centre pre mládež v roku 2015. Ani jednej z nich pobyt nepomohol a na jeseň roku 2017 obe zomreli.”

“Z dvoch dievčat bola v nórskych médiách venovaná väčšia pozornosť prvej z nich – Hanne Knutshaugovej, ktorej smutnému príbehu by som sa rád venoval trochu podrobnejšie. Zlom v jej živote nastal po rozchode jej rodičov. Dievča začalo mať problémy s agresívnym správaním a v 15 rokoch sa preto dostala do starostlivosti Barnevernetu v zariadení Vestlundeien v Bergene. Tu sa ale jej problémy ešte zhoršili,” vysvetlil.

Na snímke český europoslanec Tomáš Zdechovský

Dodal, že keď prišla Hanne do Bergenu, nebola drogovo závislá, no po niekoľkých mesiacoch sa z nej stala narkomanka.

“V 15 rokoch začala podľa denníka Dagbladet počas pobytu vo Vestlundveien brať heroín. Mali o tom vedieť aj ľudia z personálu. Ako už bolo spomenuté, dievča zomrelo vo svojich 18 rokoch v septembri 2017 po páde zo siedmeho poschodia v dome v Bergene časti Nøstet.”

Okolnosti jej smrti neboli zatiaľ úplne vyjasnené. Kamarát Hanne, povedal, že bol s ňou v kontakte v noc predtým, ako ju našli mŕtvu. “Keď ju stretol, vyzerala, že sa necíti byť v bezpečí. Rovnako ako jej matka si je tento jej kamarát istý, že Hanna by si sama na vlastný život nesiahla …”

 

Dočasné zatvorenie

V máji 2018 priniesla NRK správu o tom, že kvôli pretrvávajúcim  problémom, bude zariadenie dočasne zatvorené. V súvislosti s uzavretím boli spomenuté aj prípady užívania drog a tiež smrť Hanne Knusthaugovej.

Reklama

“Už v roku 2013, teda pred konaním onej drogovej party, boli zistené početné problémy v mnohých oblastiach. Konkrétne bol spomínaný vysoký počet zamestnancov na marodke. Za zmienku tiež stojí, že z dôvodov problémov s nedostatkom zamestnancov bolo uzavreté ďalšie podobné zariadenia v Bergene časti Nattland, a to dokonca nadobro.”

“Neprestávam sa čudovať tomu, čo všetko je na svete možné. Barnevernet dokáže na jednej strane veľmi účinným spôsobom šikanovať matky a odoberať deti kvôli obvineniam, ktoré sú prinajlepšom pochybné. Zároveň si ale jeho zamestnanci neboli schopní dosiahnuť poriadok v zariadeniach s takmer dospelými problémovými ľuďmi, ktorí úplne preukázateľne idú na drogách. Je niečo také normálne? Ja myslím, že nie. Proste nórsky Absurdistan,” uzavrel Zdechovský.

 

Nórsko ako príklad pre Slovensko?

Vzhľadom na informácie o Barnevernete, je potrebné pripomenúť, že úrad vlády Slovenskej republiky ako správca programu Dobrá správa vecí verejných a cezhraničná spolupráca usporiadal konferenciu, ktorou otvoril program podporovaný z grantov EHP a Nórska.

Reklama

Hoci Nórsko nie je členm EÚ, má podľa dohody EEA prístup na jednotný trh EÚ a na oplátku poskytuje financovanie projektov. Na Slovensku pôjde konkrétne o 4 projekty.

Takže Nórsko, ktoré má obrovské problémy v oblasti výchovy detí, ide pomáhať Slovensku „zvýšiť efektívnosť a kvalitu justičného systému v oblasti ochrany obetí trestných činov a ochrany maloletých v rámci sporov v oblasti rodinného práva“ (viac v článku).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali