“Zbytočne si pripisuješ zásluhy!” Politici sa opäť dostali do konfliktu

❚❚

Bratislava 15. mája 2023 (HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová, Jakub Kotian)

 

Na politickej scéne pomaly začína predvolebný boj aj o konzervatívneho voliča. Strana KDH, ktorá sa už dvakrát za sebou nedostala do Národnej rady, momentálne do veľkej miery stavia na kritike súčasnej vlády. Najnovšie sa kresťanskí demokrati obuli do Matovičových a Hegerových vlád kvôli zlyhaniam v oblasti budovania novej dopravnej infraštruktúry

Na snímke Igor Janckulík a Milan Kuriak

Podpredseda KDH Igor Janckulík na sociálnej sieti nešetril kritikou na aktuálne končiacu vládu, v ktorej malo rezort dopravy pod palcom hnutie Sme rodina. KDH prišlo s tvrdením, že dostavba rýchlostnej cesty R3 na Orave môže byť ohrozená.

.

V KDH uviedli, že Ministerstvo dopravy a Národná diaľničná spoločnosť nezmyselne vyčkávajú s riešením zdražovania cien stavebných materiálov a tým ohrozujú dostavbu dôležitých cestných úsekov. Upozorňujú, že napríklad zhotovitelia stavby rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná pracujú v cenách z roku 2018, pričom dodatok k tejto stavbe stále nie je zverejnený.

“Je nevyhnutné, čo najskôr prijať opatrenia zo strany NDS a Ministerstva dopravy tak, aby zohľadňovali vývoj na trhu a zhotoviteľ mohol plynule pokračovať v stavebných prácach. V opačnom prípade môže nastať obdobná situácia ako pri stavbe tunela Višňové, ktorého termín dokončenia sa predĺžil na rok 2025, pretože došlo k zastaveniu výstavby na dva roky!” Dáva do pozornosti Igor Janckulík z vedenia KDH.

.

V mimoparlamentnej strane sa pýtajú, koľko takýchto stavieb Slovensku je ešte ohrozených z dôvodu čakania kompetentných na vyriešenie vysokých cien materiálov? “Je nevyhnutné smerovať peniaze tam, kde sú najpotrebnejšie, namiesto vymýšľania atómoviek jedného muža, ktoré zadlžujú štátny rozpočet! Aj toto sú dôvody, prečo stavebné práce nepostupujú podľa plánu a stavba na tomto úseku nebude odovzdaná motoristom do užívania v plánovanom termíne 2023,” dodávajú v KDH a zároveň vyzývajú rezort dopravy, aby situáciu riešil a zabezpečil plynulé pokračovanie prác a dostavbu dôležitých ciest.

 

“To sa už naozaj nehanbíte?”

Keď si tento príspevok na Facebooku prečítal vládny poslanec Milan Kuriak z OĽaNO, kritika z radov konzervatívnej konkurencie ho zaskočila. “Prepáčte, to sa už naozaj nehanbíte? Kde ste ako KDH boli keď bol váš podpredseda Igor Janckulík vo vláde so stranou Smer, dokonca bol splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty? R3 neposunul ani o centimeter. KDH malo ministra dopravy pána Figeľa, čo urobil pre budovanie ciest a diaľnic?” Pripomenul politikom z KDH poslanec Milan Kuriak z hnutia OĽaNO.

Kuriak poznamenal, že jemu osobne sa po mesiacoch argumentovania a vyvíjania tlaku na dvoch ministrov podarilo dostať R3 medzi priority a začať s výstavbou. “Vďaka môjmu pozmeňujúcemu a doplňujúcemu návrhu sa mi podarilo s kolegami poslancami presadiť zaradenie medzi prioritné úseky ciest a diaľnic, medzi ktorými je aj celá R3 Orava. Nestačí len bilancovať, ale tvrdo a poctivo pracovať,” odkazuje Kuriak.

Ku Kuriakovmu komentáru sa znovu vrátil podpredseda KDH Janckulík a napísal: “Pán poslanec verejne obstarávanie na obchvat Tvrdošína bolo vyhlásene ešte za mňa, keď som bol splnomocnenec vlády. Každé verejné obstarávanie, ktoré sa vyhlasuje, musí byť finančne kryté. Znamená to, že vaša vláda potom už iba spustila výstavbu, keď bolo všetko vysúťažené, takže zbytočne si pripisuješ zásluhy.”

.

Doplnil, že príprava a samotná výstavba úsekov diaľnic a rýchlostných ciest trvá približne 12 až 14 rokov. “Je veľká škoda, že ste zmrazili výstavbu ďalších úsekov R3. Za vašej vlády bola úplne zastavená cela príprava. P.S. Keď je aj nejaký úsek zaradený ako prioritný neznamená to, že sa na ňom aj príprava realizuje. Smutné je aj to, že vaša vláda sa postarala o to, že tento úsek (obchvat Tvrdošína) nebude odovzdaný v termíne 2023.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali