Ruský tlak sa stupňuje. Delostrelectvo a letectvo pracovalo veľmi intenzívne celú noc

Ruský tlak sa stupňuje. Delostrelectvo a letectvo pracovalo veľmi intenzívne celú noc

Moskva 22. januára 2023 (HSP/Foto:Twiter, screenshot)

Aktualizované 22. januára 2023 10:00h.

Ruské delostrelectvo a letectvo pracovalo veľmi intenzívne celú noc. V samotnom Záporoží a jeho okolí sa uskutočnili raketové útoky. Ruské velenie sa snaží oslabiť nepriateľa údermi na miesta sústredenia živej sily, sklady a riadiace centrá

Ukrajinskí vojaci
Ilustračné foto

Útoky v oblasti Orechov budú pravdepodobne pokračovať aj dnes. Neočakávajú sa však výrazný pokrok. Pretože Ukrajinci už stiahli sily zo svojich “miestnych rezerv”.

Reklama

Medzitým sem narýchlo presúva aj jednotky z iných smerov. Napríklad pohyby vojsk boli zaznamenané aj z oblasti Kramatorska, čo naznačuje, že velenie AFU je vážne znepokojené “hrozbou z juhu”. Na nadchádzajúce boje sa pripravuje s maximálnou vážnosťou.

Na tejto časti frontu na Ukrajincov dopadli zďaleka nie všetky problémy a čaká ich ešte veľa nepríjemných prekvapení.

Reklama

Ukrajinské ozbrojené sily zriaďujú vybavujú opevnenia a bunkre v podnikoch v Záporoží, čo odráža zámer ukrajinských orgánov “vymazať priemysel mesta z povrchu zemského”, povedal Vladimir Rogov.

Záporožský smer - situácia ráno 22.01.23
Záporožský smer – situácia ráno 22.01.23

 

Smer Doneck – situácia ráno 22.01.2023

Hlavné udalosti sa tu rovnako ako predtým odohrávajú v Marinke a jej okolí. Je to kľúčový obranný uzol nepriateľa pri Donecku, a ak sa nakoniec zrúti, dôsledky budú podobné ako pri zrútení obrany AFU pri Soledare. Spolupracujú tu jednotky Ozbrojených síl RF a 1 AK (DĽR).

Prebieha tu pomalé ale vytrvalé prebíjanie nepriateľskej obrany najmä v západnej časti Marinky a každým dňom sa zvyšuje tlak na juh, do tyla ukrajinského zoskupenia Ugledar.

Zároveň sa predmostie ruských vojsk rozširuje na sever od rieky Volčia (Vodjanoje, Opytnoje), odkiaľ potom ruské sily udrú na Orlovku, aby odrezali zoskupenie Avdejevka.

Reklama

Na pozadí Záporožskej a Artemovskej oblasti je to stále sekundárny smer. Ale kedykoľvek sa môže stať hlavným. Najmä ak sa podarí prelomiť nepriateľskú obranu v Marinke.

Situácia okolo Donecka
Situácia okolo Donecka

 

Artemovský smer – situácia ráno 22.01.2023

Tu sa ruský tlak na juh od mesta smerom na Ivanovskoje (Krasnoje) naďalej stupňuje.

Včera Wagnerova PMC obsadila niekoľko ďalších nepriateľských pevností smerom k tejto osade a dnes bude tento pohyb zrejme pokračovať. O to viac rusom hrajú do karát dôsledky zo záporožského smeru, kde bol nepriateľ už nútený presunúť rezervy aj zo severného frontu Donbasu.

Na severe mesta pokračujú tvrdé boje o kontrolu Paraskovievky (najdôležitejšej cestnej križovatky).

Reklama

Z mesta sa postupne sťahuje aj veliteľstvo a všetky druhy “logistiky”, čo naznačuje, že velenie AFU sa pripravuje na ďalšie územné straty a nie je príliš optimistické v otázke udržania mesta.

Zatiaľ sa môže len pokúsiť zadržať ruskú ofenzívu v nádeji, že kríza na juhu nebude rozsiahla a to jej vo všeobecnosti umožní organizovane ustúpiť na nové línie východne od Slavjanska a Kramatorska a udržať Časov Jar.

Situácia okolo Artemovska
Situácia okolo Artemovska

 

Svatovsky (Kupiansko-Limanský) smer – situácia ráno 22.01.2023

Po vyhodnotení hrozby, ktorú predstavujú ruské jednotky na kupiansko-limanskom smere, sa nepriateľ zaoberá presunom ďalších síl a techniky do tejto oblasti.

Na tento účel dorazilo do východnej časti Charkovskej oblasti niekoľko veľkých vlakov s vojakmi a vybavením.

Medzitým pokusy o lokálny protiútok južne od Kupjanska zlyhali a teraz iniciatíva úplne prešla na ruské jednotky, ktoré tiež neustále zvyšujú tlak na oporné body AFU južne od Svatova (kde už krok za krokom takmer dosiahli osady Makejevka a Nevske).

Ďalej bude pravdepodobne nasledovať pokus o rovnako pomalý tlak na rieku Žerebeč (na ktorej sa nachádzajú spomínané osady) a až potom je možný úder s odrezaním Borvy od severu a juhu, ktorý je možné uskutočniť ešte v súčasnej zimnej kampani.

Najprv však musí vypuknúť kríza nepriateľského Severského zoskupenia, ktorá ho prudko oslabí v oblasti Kremennej, čo by malo prispieť aj k nášmu hlavnému úspechu na severe.

Medzitým tu prebieha pomalá ofenzíva Ozbrojených síl RF, proti ktorej nepriateľ nemôže nič urobiť.

Reklama
Svatovsky (Krasno Limanská smer)
Svatovsky (Krasno Limanská smer)
Svatovsky (Krasno Limanská smer)
Svatovsky (Krasno Limanská smer)

 

Ukrajina vytvára nové vojenské formácie

Ukrajina vytvára nové vojenské formácie, ktoré budú vybavené zbraňami NATO. Veliteľ Spojených síl Sergej Naev to uviedol v komentári pre CNN.

“Samozrejme, potrebujeme veľký počet západných tankov. Sú oveľa lepšie ako sovietske modely a môžu nám pomôcť napredovať. Vytvárame nové vojenské jednotky. A naše ďalšie kroky budú závisieť od ich bojovej výkonnosti. Preto je pomoc Západu mimoriadne dôležitá,” povedal generálporučík.

“Celá jednotka musí byť vybavená rovnakým vozidlom, takže celý prápor je vybavený vozidlami Bradley, ak ich dostaneme, alebo Leopardmi,” dodal Naev (pozn. Nemecko zatiaľ dodávky Leopardov odmietlo).

Reklama

Viacerí vysokopostavení ukrajinskí predstavitelia pre CNN uviedli, že Ukrajina chce získať lepšiu pozíciu skôr, ako Rusko posilní svoje postavenie a vytvorí taktické skupiny práporov.

Ukrajinci sa obávajú, že druhá ruská ofenzíva by sa mohla začať do dvoch mesiacov. Do jari bude 150 000 Rusov povolaných na jeseň minulého roka vycvičených a pravdepodobne začlenených do jednotiek pripravených na boj.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali