Západné krajiny uvalili na Rusko nové sankcie pri príležitosti výročia vojny

Západné krajiny uvalili na Rusko nové sankcie pri príležitosti výročia vojny

Bratislava 26. februára 2023 (HSP/Politico/Foto:TASR/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo,Pixabay)

 

Prijaté balíky opatrení boli urýchlené a postupné – a pozoruhodné skôr tým, čo chýbalo, než tým, čo bolo zahrnuté, informuje POLITICO

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Západné krajiny uvalili v piatok na Rusko novú sériu sankcií, čím sa snažili prezentovať jednotný postoj v čase, keď si svet pripomínal prvé výročie invázie Vladimira Putina na Ukrajinu.

Reklama

Na znak solidarity s Kyjevom USA aj Spojené kráľovstvo zaviedli sankcie už skôr v piatok. EÚ v piatok večer splnila svoj sľub, že do výročia invázie uvalí na Moskvu nové sankcie – práve – po tom, ako tento proces na niekoľko dní zdržala roztržka medzi Poľskom a Talianskom.

Diplomati EÚ, ktorí sa stretli v Bruseli, sa však v rámci intenzívneho dohadovania, ktoré sa pretiahlo do nadčasov, dokázali dohodnúť len na zmiernenom balíku. Posledným sporným bodom bolo, či navrhované obmedzenia na dovoz ruského syntetického kaučuku budú mať nejaký významný vplyv na dodávky – a boje trvali tak dlho, že od obmedzení sa nakoniec upustilo.

Reklama

Na stretnutí v estónskom hlavnom meste Tallinne medzitým skupina G7 oznámila, že vytvorí mechanizmus koordinácie presadzovania sankcií, a zaviazala sa sprísniť sankcie, napríklad zákazom väčšieho množstva výrobkov, ktoré môže používať ruská armáda, a sprísniť tlak na ruské finančné inštitúcie.

“Sme naďalej odhodlaní prezentovať jednotný postoj prostredníctvom zavedenia nových koordinovaných hospodárskych opatrení proti Rusku v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch,” uviedli lídri G7 vo vyhlásení.

Sankčné balíky, ktoré sa objavili v piatok, boli urýchlené a postupné – a boli pozoruhodné skôr tým, čo v nich chýbalo.

Spojené kráľovstvo zaviedlo ďalšie obchodné obmedzenia. Podobne aj USA oznámili nové clá a obchodné obmedzenia, rovnako ako EÚ.

Londýn uvalil sankcie na vedúcich predstaviteľov ruskej štátnej jadrovej spoločnosti Rosatom, zatiaľ čo Washington zaradil na zoznam tri spoločnosti, ktoré vyrábajú jadrové zbrane, a tri dcérske spoločnosti Rosatomu.

Reklama

 

Jadrová spoluzávislosť

Ambícia EÚ uvaliť sankcie na ruský jadrový sektor – alebo dokonca na jeho zamestnancov – však zostala bokom. Jastrabie východné členské štáty na čele s Poľskom a tromi pobaltskými krajinami tvrdo presadzovali, aby sa do programu zahrnuli opatrenia proti štátnej civilnej jadrovej energetickej spoločnosti Rosatom.

Maďarsko, ktoré je pri prevádzke svojich jadrových elektrární závislé od Ruska, však stálo na čele opozície voči sankciám v jadrovom sektore. Keďže sankcie si vyžadujú jednomyseľnosť, krajiny EÚ sa rozhodli túto tému v tomto, v poradí už desiatom sankčnom balíku vynechať.

jadrová elektráreň
Ilustračné foto

Západným spojencom sa tiež nepodarilo zakázať dovoz ruských diamantov, čo viaceré krajiny presadzovali už niekoľko mesiacov. Namiesto toho sa lídri G7 iba zaviazali, že budú “spoločne pracovať na ďalších opatreniach týkajúcich sa ruských diamantov vrátane surových a leštených”.

Podľa diplomatov EÚ oboznámených s rozhovormi sa výzva, aby sa EÚ zamerala na okolie podnikateľských oligarchov, ktorí udržiavajú ruskú ekonomiku nad vodou – a Putinovu vojnovú mašinériu -, nakoniec dostala na frak.

Reklama

Aby sa dohoda stihla uzavrieť do výročia, rozhodlo sa, že tieto otázky sa prerokujú v ďalšom balíku sankcií EÚ, ako uviedol úradník blízky rokovaniam, rovnako ako návrh na pokutovanie spoločností za neoznámenie ruského majetku.

 

To bol úsek

Nakoniec to bol obskúrnejší produkt, ktorý zdržal dohodu a zvýšil drámu v chodbách EÚ: syntetický kaučuk.

Taliansko aj Poľsko sa okopali, pričom Poľsko tvrdilo, že navrhované kvóty na dovoz syntetického kaučuku sú príliš vysoké, a Taliansko tvrdilo, že nie sú. Aj Nemecko pôvodne vyjadrilo nesúhlas s kvótami, ale bolo pripravené s nimi súhlasiť, pokiaľ bude existovať dostatočné prechodné obdobie, uviedli dvaja diplomati EÚ.

Balík sankcií zahŕňa ďalšie obchodné obmedzenia voči Rusku, vyradenie ďalších troch bánk zo systému bankových správ SWIFT a sankcie voči ďalším 100 osobám. Balík musí byť teraz písomne potvrdený do soboty rána.

Obe strany boli obvinené, že počas rokovaní mali na mysli svoj vlastný priemysel – Poľsko výrobcu syntetického kaučuku Synthos a Taliansko výrobcu pneumatík Pirelli – obvinenia, ktoré obe krajiny popreli. Syntetický kaučuk sa vyrába z vedľajších produktov ropy a používa sa v pneumatikách, spojkách, priemyselných dopravných pásoch a potápačských skafandroch.

Taliansko nakoniec zvíťazilo a kvóta na syntetický kaučuk zostala na úrovni navrhovanej Európskou komisiou.

“Nevedeli sme nájsť spoločného menovateľa s Talianmi a trochu aj s Nemcami. Sme z toho veľmi nešťastní,” povedal pre POLITICO poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoś. “Nechceme však zablokovať celý balík kvôli tejto syntetickej gume.”

Aby si Komisia získala Poľsko na svoju stranu, súhlasila so zriadením monitorovacieho mechanizmu a mesačným podávaním správ o príleve syntetického kaučuku z Ruska, povedal Sadoś. Ak zistí nezrovnalosti, môže stanoviť reštriktívne opatrenia. Komisia tiež prisľúbila, že vytvorí nové právne dôvody na sankcionovanie jednotlivcov alebo subjektov, ktoré sa podieľajú na nezákonnej deportácii ukrajinských detí, povedal Sadoś.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali