Západ robí salto späť v otázke strategického významu Bachmutu

Západ robí salto späť v otázke strategického významu Bachmutu

Bratislava 7. marca 2023 (HSP/Sonar21/Foto:TASR/AP-Yevhen Titov, Screenshot Youtube)

 

Je to ako strieľať ryby v sude. Nemohol som odolať pokušeniu odhaliť obrovské pokrytectvo, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku. Keďže Bachmut je na pokraji úplného zrútenia do rúk Rusov, politické špiny, ktoré obývajú Washington a Európu, teraz naplno kričia – BACHMUT NIE JE DÔLEŽITÝ!!! Rozumiete?

ťažké boje o Bachmut
Na snímke obliehané mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

Tak si urobme krátku prechádzku do minulosti. Toto sa hovorilo pred tromi mesiacmi.

Reklama

23. januára 2023 (Impact Nottingham):

Spočiatku sa Bachmut nepovažoval za strategicky významný, až kým Rusi nezískali mestá Severodoneck a Lysyčansk, dve kľúčové strategické mestá v Luhanskej oblasti. Mesto sa stalo ikonickým a symbolickým aj po tom, čo prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Washington a predniesol prejav, v ktorom mesto spomenul. Samotný Zelenskyj ho prirovnal k bitke v Ardenách, poslednej veľkej ofenzíve nacistického Nemecka proti spojeneckým vojskám na západnom fronte, ktorá sa skončila len katastrofou a obrovskými stratami.

Reklama

Niektorí poukazovali na to, že strategický význam Bachmutu a jeho poloha sú dôvodom, prečo ukrajinské aj ruské vojská zamerali na Bachmút veľkú pozornosť . Mesto sa nachádza na kľúčových zásobovacích trasách a komunikačnom mieste medzi dvoma najväčšími ukrajinskými mestami v Doneckej oblasti; Kramatorskom a Slovjanskom. Prvé z nich je de facto hlavným mestom Doneckej oblasti po tom, ako ho v roku 2014 nakrátko obsadili separatisti zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Strata Bachmutu v prospech ruských síl by fakticky zničila veľký počet ukrajinských jednotiek, ktoré sú tam umiestnené a ktoré chránia mesto pred ruským dobytím, a otvorila by bránu k rýchlemu ruskému obsadeniu celej Doneckej oblasti, čím by Ukrajina mala menej jednotiek na obranu pred väčšou ruskou armádou. To by takmer znemožnilo úplné znovudobytie Ruskom okupovaných území na Ukrajine.

10. januára 2023 (NBC News):

Zdá sa, že ruské sily sú blízko k dobytiu malého, ale strategicky dôležitého mesta na frontovej línii vojny na východe Ukrajiny. . . .

Bachmut sa stal symbolom ukrajinského vzdoru proti ruskej agresii, Zelenskyj spomenul boj o udržanie mesta vo svojom decembrovom prejave v americkom Kongrese a vtedajšej predsedníčke parlamentu Nancy Pelosiovej daroval ukrajinskú vlajku podpísanú vojakmi z jeho návštevy na frontovej línii deň predtým.

Reklama

14. decembra 2022 (Ukrainian Daily News):

Vojenský expert Oleg Ždanov vysvetlil strategický význam Bachmutu. Uviedol to na svojom kanáli na YouTube. Podľa neho, ak bude Bachmut dobytý, pred útočníkmi sa otvorí cesta do Slovjanska.

“Ale o to tu nejde. V prípade, že okupanti obsadia Bachmut, máme tam pripravenú ďalšiu líniu obrany. Nebudú postupovať ďalej. A oni musia pokračovať v ceste na Slovjansk,” poznamenal Ždanov.

Expert opäť zdôraznil, že pre Ruskú federáciu nie je dôležitý fakt víťazstva, ale strategický význam mesta.

Zvážili to už aj Austrálčania: Rusko po týždňoch neúspechov vo vojne na Ukrajine loví víťazstvo v strategickom meste Bachmut

Reklama

14. decembra 2022 (TRT World):

Čo teda robí Bachmut takým kľúčovým frontom vo vojne na Ukrajine? A prečo Rusko vynakladá toľko prostriedkov na dobytie malého mesta, ktoré “by malo obmedzenú operačnú hodnotu”?

Pre nezasvätených: Bachmut sa nachádza na strategickej zásobovacej línii medzi Doneckom a Luhanskom, dvoma separatistickými regiónmi v ukrajinskom Donbase, ktoré Rusko pred niekoľkými mesiacmi vyhlásilo za anektované.

Odborníci sa zhodujú, že dobytie Bachmutu by mohlo potenciálne zmeniť priebeh konfliktu a poskytnúť Rusku platformu na začatie širšej kampane v mnohých častiach Ukrajiny.

Teraz, keď sa Bachmut vymyká spod kontroly Ukrajiny, nám hovoria: Nevadí.

6. marca 2023 (minister obrany USA Lloyd Austin):

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok uviedol, že ak sa ruským jednotkám podarí získať kontrolu nad východoukrajinským mestom Bachmut, nebude to predstavovať rozhodujúci posun v konflikte.

“Myslím si, že to má skôr symbolickú ako strategickú a operačnú hodnotu,” povedal Austin novinárom počas návštevy Jordánska.

3. marca 2023 (The Washington Post):

Bachmut pôvodne “nebol mimoriadne symbolicky ani strategicky dôležitým mestom”, uviedla Karolina Hirdová, analytička Ruska z Inštitútu pre štúdium vojny. Je vzdialené viac ako 30 míľ od najbližších veľkých miest, Kramatorska a Slovjanska.

Reklama

14. februára 2023 (The Guardian):

Ruské sily dosiahli v posledných dňoch postupný pokrok pri útoku na ukrajinské mesto Bahkmut, ale nie je jasné, či padne, uviedol Biely dom. John Kirby, hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť, dodal, že ak by Bachmut padol do rúk Rusov, “nemalo by to strategický vplyv na celkovú vojnu”.

Okrem pokrytectva je tu aj niečo, čo označujem ako “Bat Shit Crazy”. A toto ocenenie získal David Axe, ktorý píše pre časopis Forbes. Jeho bludné myslenie sa dostáva do zóny súmraku:

Pre ukrajinské jednotky existujú len dve cesty z Bachmutu. Ruské sily sú v dosahu rakiet na oboch. A to znamená, že po deviatich mesiacoch brutálnych bojov vstupuje bitka o Bachmut do rozhodujúcej fázy.

V najbližších hodinách alebo dňoch je možné, že sa stane jedna z dvoch vecí. Rusi postúpia tak blízko k obom cestám, že Ukrajinci ustúpia, aby sa vyhli obkľúčeniu. Alebo Ukrajinci podniknú protiútok a zatlačia Rusov späť.

Reklama

Prvá možnosť by vyriešila dlhý, strašný boj o Bachmut. Druhá možnosť by ho predĺžila. V každom prípade by konečný výsledok mal byť rovnaký. Bez ohľadu na to, či sa zmocnia prakticky mŕtvych ruín Bachmutu, Rusi vyčerpali veľkú časť svojej bojovej sily.

Čo je zrejme presne to, čo Ukrajinci chceli. Zrejme využili Bachmut – a zvláštnu posadnutosť Kremľa týmto mestom – na to, aby vykrvácali ruské sily, a tým vytvorili podmienky na dlho plánovanú jarnú ofenzívu.

Monty Python
Na snímke Monty Python a Čierny rytier

Wow! Nikdy som si neuvedomil, že Ukrajinci sa rozhodli utrpieť obrovské straty medzi svojimi vojakmi, aby nalákali Rusov do šikovnej pasce NATO. Pripomína mi to stratégiu Čierneho rytiera od Monty Pythona:

Toto je svet, v ktorom žijeme. Rusko odrezalo Ukrajincom ruky a nohy a prezident Zelenskyj a generál Zalužnyj trvajú na tom, že je to len telesné zranenie. Táto absurdita by za normálnych okolností bola skvelým námetom na komediálny skeč. Ale na tejto vojne nie je nič humorné, je to hlboká tragédia. Desaťtisíce ukrajinských vojakov sú zbytočne obetované, pretože NATO chce použiť Ukrajinu ako zástupný prostriedok v boji proti Rusku. A za týmito strašnými obeťami sú státisíce ukrajinských matiek, otcov a súrodencov, ktorí oplakávajú stratu milovanej osoby.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali