V novembri ’89 sa triasol papier v rukách aj Mariánovi Labudovi

V novembri ’89 sa triasol papier v rukách aj Mariánovi Labudovi

Bratislava 17. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Mistríková: Študenti, herci a veľké novembrové riziko

Milan Lasica (vpravo) a Marián Labuda pomáhali aktivizovať hereckú obec

Bývalá študentská líderka z novembra 1989, dnes odborníčka na médiá Zuzana Mistríková považuje za prirodzené, že iniciátormi začiatku Nežnej revolúcie boli popri študentoch herci, ktorí mohli využiť pôdu divadiel na to, aby ľuďom komunikovali myšlienky novembra. Aj pre známych umelcov to však bol zo začiatku riskantný krok. “Pre mňa bol dôležitý fakt, že sme boli v divadle a videli na javisku pána Labudu, ktorému sa triasli ruky, keď v nich držal papier, a na javisku stáli ľudia, kvôli ktorým sme na tej škole študovali a ktorí pre nás predstavovali autority, Porubjak, Lasica. Pre mňa bolo nepredstaviteľné, že by sme vyšli z divadla a neurobili to, čo sme urobili,” spomína Mistríková na prvé dni Nežnej revolúcie.

Reklama

Dodáva, že odvaha hercov vtedy študentov posilnila, ale obavy z toho, ako celý protest dopadne, samozrejme mali. “Bolo to obdobie, kedy ľudia sedeli vo väzení za prejavený názor. Krajina bola už od normalizačného obdobia udržiavaná v stabilnom utlmení, režim dával veľmi efektívne najavo, že keď prekročíte určitú hranicu, dostávate sa do priameho konfliktu s režimom. A tá hranica bola z dnešného pohľadu často absurdná, stačilo napríklad povedať, že nejaký nadriadený je hlupák,” povedala. Ešte horšie bolo podľa nej to, že režim sa v takomto prípade nepomstil len dotyčnému kritikovi, ale aj jeho rodine a blízkym.

Desaťtisícov Bratislavčanov na Námestí SNP v Bratislave 24. novembra 1989

“Nemysleli sme si vtedy, že keď vystúpili Labuda, Porubjak, Lasica a my sme sa pridali, že sa nám nič nemôže stať. Aj sme mali prvé dni také pocity, že nás niekto sleduje, keď niekam ideme. Ale zrazu sa dostanete do situácie, keď si poviete, že ak teraz niečo neurobíte, tak kedy,” spomína. Dodáva, že pred prvou veľkou demonštráciou v stredu mali v škole veľké zhromaždenie, kde študentom radili pedagógovia, ako sa majú zachovať a čo robiť v prípade mocenského zásahu.

Reklama

 

Komunisti tušili, že študenti sa môžu vymknúť kontrole

Čo sa týka prvých momentov revolúcie, komunisti v tom čase podľa nej už tušili, že môžu prísť významné zmeny. Obávali sa dokonca aj študentského alegorického sprievodu, ktorým si chceli mladí ľudia z Vysokej školy múzických umení (VŠMÚ) pripomenúť Deň študentstva. “Nakoniec, bolo to 50. výročie udalostí v Prahe zo 17. novembra roku 1939, ktoré bolo neskôr dôvodom vzniku Dňa študentov, čo rozhýbalo pražských študentov. A režim už tušil, že dozrieva doba,” pripomína Mistríková. “V Bratislave bolo rektorské voľno, bol to piatok, a snažili sa, aby sa vtedy študenti v školách príliš nenachádzali. Na VŠMU bol po asi dvadsiatich rokoch obnovený rituál krstenia prvákov. Tiež sme teda 17. novembra mali akciu, aj keď nám na poslednú chvíľu zakázali alegorický sprievod mestom a krstili sme len za múrmi školy,” spomína Mistríková.

Dramaturgička Zuzana Mistríková

Prvé informácie o brutálnom zákroku proti študentom na demonštrácii 17. novembra do VŠMÚ doniesol v sobotu 18. novembra Peter Gábor, ktorý študoval v Prahe réžiu, ďalšie získali telefónom, alebo z rakúskej a ruskej televízie. “Zábery svedčili o tom, že stret bol naozaj fatálny. Z tých záberov išla brutalita a doslova beznádej,” zdôraznila Mistríková. Kľúčové podľa nej vtedy bolo, že režim nezakročil proti nejakej skupine ľudí, ktorých mohol a priori vydávať za nepriateľov socializmu, ale proti obyčajným študentom. Táto skutočnosť rozhýbala hercov, ktorí začali v divadlách diskutovať s ľuďmi, ale aj solidaritu ostatných československých študentov a neskôr veľkú časť obyvateľov.

“Piatok bol sedemnásteho, v sobotu vyhlásili štrajk prvé pražské a brnenské divadlá, v nedeľu sa k nim pripojili bratislavské, Malá scéna SND a Astorka. Pred tým bolo o piatej stretnutie v Umeleckej besede, kde v podstate vznikla Verejnosť proti násiliu. My sme na tom stretnutí boli” dodala. “Od pondelka rána začal u nás na škole štrajk a v utorok večer sme, ako reakciu na zavretie divadiel ministrom kultúry, vyhlásili okupačný štrajk. Tak sa stala VŠMU miestom, kde sa najbližšie dni stretávali nitky všetkého diania,” uvádza Mistríková. “Prečo práve zásah moci 17. novembra, po predchádzajúcej sviečkovej manifestácii a Palachovom týždni, bol tým, ktorý spustil zmeny? Režim v tomto prípade zmasakroval deti. A to bola príliš silná káva aj pre ľudí, ktorí pôvodne možno nechceli byť ‘hrdinami’,” uzavrela na margo udalostí z prvých dní Nežnej revolúcie Mistríková.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali