WTO môže padnúť za obeť konfliktu USA s Čínou

WTO môže padnúť za obeť konfliktu USA s Čínou

Peking 6. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

Čína žalovala USA na WTO. V Pekingu tvrdia, že nové clá Trumpovej administratívy porušujú pravidlá tejto organizácie. Vo vyhlásení čínskeho ministerstva obchodu sa uvádza, že Čína chce pokračovať v otvorenej politike a obhajovať svoje záujmy v dôležitých multilaterálnych medzinárodných sférach

Ilustračné foto

Je to už tretia žaloba, ohľadom ciel, ktorú Čína proti USA podala. Postoj Pekingu je v tejto otázke jednoznačný. Členské štáty WTO majú riešiť vznikajúce obchodné spory podľa príslušných procedúr, stanovených touto organizáciou. Každá krajina má teda v prípade poškodenia jej záujmov iným štátom, obchodným partnerom, právo podať na neho žalobu na WTO. Jednostranné zavedenie ciel a ďalších obmedzení je priamym porušením základných noriem a pravidiel WTO.

Reklama

USA, ale trvajú na tom, že žiadne pravidlá WTO neporušujú. Vo Washingtone tvrdia, že sa zavedenie ciel na čínsky tovar konalo v rámci opatrení na ochranu spoločenskej morálky. Pravidlá WTO skutočne povoľujú zavedenie jednostranných prekážok vo výnimočných prípadoch: proti hernému biznisu, televíznemu vysielaniu, a pod. Neexistuje však precedens, aby clá kvôli ochrane spoločenskej morálky platili pre celý obrat tovaru medzi dvoma štátmi.

USA odôvodnili svoj postoj nasledovne: Peking si vraj dlhé roky nelegálne prisvojuje americké technológie. Štát pritom aktívne financuje biznis, aby vychoval “národných šampiónov. V dôsledku tejto politiky, tvrdí Washington, že si Peking umelo zabezpečuje konkurenčné výhody pre čínsku produkciu. Viac ako to, použitie amerických technológií dáva USA do vopred nevýhodného postavenia a ohrozuje národnú bezpečnosť.

Reklama

Zavedenie ciel sa preto odôvodňuje a dá sa považovať za opatrenie na ochranu spoločenskej morálky. USA vyhlasujú, že obchodný spor vypukol po vyšetrovaní americkej strany v rámci článku č. 301 Obchodného zákonníka USA. Problémy ekonomických vzťahov medzi Čínou a USA preto presahujú rámec kompetencie WTO, čo znamená, že akcie USA neporušujú žiadne pravidlá tejto organizácie.

Agentúra Nová Čína píše, že Čína podala žalobu na WTO, aby čelila obchodnému protekcionizmu a jednostranným aktivitám USA. V tejto situácii Čína veľké šance na výhru. Pretože, ak obsadí WTO proamerický postoj, vytvorí to precedens schválenia organizácií obchodného protekcionizmu ako spôsobu ochrany spoločenskej morálky. A tak prestane WTO plniť svoju pôvodnú funkciu liberalizácie svetového obchodu a ochrany pred obchodnými prekážkami. Ale aj keď Čína spor vyhrá, môžu USA jednoducho ignorovať rozhodnutie WTO. Táto organizácia nemá totiž žiadne legitímne nástroje na prinútenie, povedal Sputniku profesor čínskeho výskumného centra WTO na Univerzite medzinárodnej ekonomiky a obchodu Li Siji.

“Pokiaľ ide o americký unilaterizmus, Čína z právneho hľadiska dosť závažné dôvody. A celkom dobré šance na víťazstvo. Ale hlavný problém spočíva v inom. Dokonca, keď Čína vyhrá spor, budú to USA plniť? Mechanizmus urovnania sporov v rámci WTO neobsahuje donucovacie opatrenia. Takže USA to môžu jednoducho ignorovať. Myslím, že to či budú USA plniť rozhodnutia WTO alebo nie, závisí, zrejme od výsledku bilaterálnych rokovaní medzi ČĽR a USA. Aj napriek tomu, že pravidlá WTO do istej miery povinné, postoj USA však v tejto otázke závisí od výsledku obchodných rokovaní a na pomere vlastných výhod a strát. Ak dokáže Čína presvedčiť USA a bude to pre nich výhodné, rovnako tieto tarify zruší. Toto je kľúčová otázka,poznamenal expert.

CGTN píše, že Čína nemá veľké nádeje na to, že žaloba na WTO, dokonca v prípade vyhovenia, pomôže uhasiť obchodnú vojnu medzi dvoma štátmi. Z procesného hľadiska môžu USA ľahko sabotovať rozhodnutie WTO. Napríklad, jednoducho podať odvolanie. V odvolacom orgáne WTO, ale dnes majú iba troch sudcov zo siedmich.

Nových arbitrov sa nedá zvoliť, pretože USA zavrhujú kandidatúry, navrhnuté inými stranami. Traja sudcovia je minimálny počet expertov, potrebný na prerokovanie apelácií. V prípade odchodu jedného z nich bude činnosť odvolacieho orgánu ochromená. Pritom jednému sudcovi vypršia v decembri právomoci. Takže USA môžu pretiahnuť posúdenie čínskej žaloby na neurčitú dobu.

Reklama

Proces prejednania čínskej žaloby proti USA výrazne ilustruje dnešnú neschopnosť WTO prekonať obchodné problémy medzi štátmi. Lídri G20 hovorili na samite v Osake o nutnosti reformovania organizácie. V záverečnej deklarácii samitu sa hovorí, že krajiny potvrdzujú podporu reforiem WTO na zlepšenie jej funkcií. Pritom Čína v máji podala svoje návrhy na reformovanie organizácie, povedal Li Siji.

Myslím, že otázka spočíva v tom, ak budú urobené isté zmeny v normách WTO, ak budú mať povinnú povahu, aby USA museli zmeniť svoje správanie. Keď sa to nestane a pravidlá WTO nebudú povinné, USA budú môcť konať podľa vlastného uváženia. A dokonca, bez ohľadu na zákonodarný aspekt, jednoducho na základe politiky a ekonomiky môžu ich príklad nasledovať aj iné štáty.

Pretože bez zákonodarných obmedzení nie je uplatnenie spôsobov, ku ktorým sa uchyľujú USA, veľmi stratové. Takže sa nevylučuje, že v dnešnej situácii všeobecného protekcionizmu a populizmu sa táto prax rozširuje všade.

Nehľadiac na dnešné konzultácie Číny a a na to, že v nie sú takí zarytí adepti protekcionizmu ako v USA, existuje možnosť podobných rozhodnutí zo strany v niektorých priemyselných odvetviach. Takže otázka reformovania WTO je veľmi aktuálna. Čína predložila v máji svoje návrhy v oblasti reforiem WTO. Hovorí sa v nich najmä, že máme čeliť unilaterizmu a protekcionizmu, vypracovať nové pravidlá a príslušné nástroje, ktoré by umožnili zabrániť niektorým krajinám v politike protekcionizmu a v použití jednostranných opatrení,zdôraznil expert.

Terajšia čínska žaloba na WTO je vlastne ešte jeden spôsob urobiť na svetovej aréne vyhlásenie o svojom nesúhlase s americkou obchodnou politikou. USA majú podľa pravidiel WTO 60 dní na urovnanie sporu. Ak sa nepodarí rýchlo prekonať problém, potom, ako svedčí skúsenosť, môže tento proces trvať niekoľko rokov. Čína, napríklad podala žalobu na WTO v roku 2012, keď USA zaviedli kompenzačné clá na rad druhov čínskeho tovaru. Definitívne rozhodnutie prijal apelačný orgán až o sedem rokov: priznal, že Čína má právo na zavedenie odvetných ciel.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali