Washington predlžuje utrpenie Ukrajiny. Generál Zalužnyj nežiada o pomoc, žiada o novú armádu

Washington predlžuje utrpenie Ukrajiny. Generál Zalužnyj nežiada o pomoc, žiada o novú armádu

Kyjev 20. decembra 2022 (HSP/theamericanconservative/Foto:Facebook)

 

Odmietanie Washingtonu uznať legitímne bezpečnostné záujmy Ruska na Ukrajine a rokovať o ukončení tejto vojny je cestou k predĺženiu konfliktu a ľudskému utrpeniu, konštatuje bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej vláde a vyznamenaný vojnový veterán Douglas Macgregor pre The American Conservative

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj
Na snímke veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj

Námestník poľského ministra národnej obrany (MON) Marcin Ociepa vo svojom prejave 29. novembra povedal: “Pravdepodobnosť vojny, do ktorej sa zapojíme, je veľmi vysoká. Je príliš vysoká na to, aby sme tento scenár brali len hypoteticky.” Poľské ministerstvo národnej obrany údajne plánuje v roku 2023 povolať 200 000 záložníkov na niekoľkotýždňový výcvik, ale pozorovatelia vo Varšave majú podozrenie, že tento krok by mohol ľahko viesť k celoštátnej mobilizácii.

Reklama

Medzitým vo vnútri Bidenovej administratívy rastú obavy, že ukrajinské vojnové úsilie sa zrúti pod ťarchou ruskej ofenzívy. A keďže pôda na južnej Ukrajine konečne zamrzla, obavy administratívy sú oprávnené. V rozhovore uverejnenom v časopise Economist šéf ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zálužný priznal, že ruská mobilizácia a taktika fungujú. Dokonca naznačil, že ukrajinské sily možno nebudú schopné odolať nadchádzajúcemu ruskému náporu.

Zalužnyj však odmietol akúkoľvek myšlienku na dohodu a namiesto toho žiadal o viac vybavenia a podpory.  Ďalej trval na tom, že s 300 novými tankami, 600 až 700 novými bojovými vozidlami pechoty a 500 novými húfnicami môže ešte vyhrať vojnu s Ruskom. Pravdu povediac, generál Zalužnyj nežiada o pomoc, žiada o novú armádu. V tom spočíva najväčšie nebezpečenstvo pre Washington a jeho spojencov v NATO.

Reklama

Keď sa zahraničnej politike Washingtonu nedarí, praví veriaci vo veľkú vec vždy hlboko načerpajú zo studne ideologického sebaklamu, aby sa mohli otužovať do poslednej bitky. Blinken, Klain, Austin a zvyšok vojnovej strany naďalej sľubujú večnú podporu Kyjevu bez ohľadu na cenu. Podobne ako “najlepší a najbystrejší” zo 60. rokov 20. storočia sú ochotní obetovať realizmus zbožným želaniam, utápať sa v spŕške publicity a sebapropagácie pri jednej verejnej návšteve Ukrajiny za druhou.

Toto predstavenie až desivo pripomína udalosti spred viac ako 50 rokov, keď washingtonská zástupná vojna vo Vietname zlyhávala. Pochybovači v Johnsonovej administratíve o múdrosti pozemnej intervencie na záchranu Saigonu pred istým zničením sa skryli. V roku 1963 mal Washington vo Vietname už 16 000 vojenských poradcov. Myšlienka, že Washington podporuje vládu v Južnom Vietname, ktorá by nemusela zvíťaziť nad Severným Vietnamom, bola bez okolkov odmietnutá. Minister zahraničných vecí Dean Rusk povedal: “Nestiahneme sa, kým vojna nebude vyhraná.”

Na jar 1965 už americkí vojenskí poradcovia umierali. Generál Westmoreland, vtedajší veliteľ veliteľstva vojenskej pomoci vo Vietname, hlásil LBJ: “Je čoraz zjavnejšie, že súčasná úroveň pomoci Spojených štátov nemôže zabrániť kolapsu Južného Vietnamu… Severný Vietnam sa chystá zabíjať… Na základe žiadosti juhovietnamskej vlády je potrebné rozhodnúť o čo najrýchlejšom nasadení 125 000 vojakov Spojených štátov, aby sa zabránilo komunistickému prevratu.”

Bezpodmienečná podpora Zelenského režimu v Kyjeve zo strany Bidenovej administratívy sa dostáva do strategického bodu zlomu, nie nepodobného tomu, ktorý dosiahol Lyndon B. Johnson v roku 1965. Tak ako Lyndon B. Johnson v roku 1964 náhle rozhodol, že mier a bezpečnosť v juhovýchodnej Ázii sú životne dôležitým strategickým záujmom USA, Bidenova administratíva teraz podobne argumentuje v prípade Ukrajiny. Podobne ako Južný Vietnam v 60. rokoch minulého storočia, aj Ukrajina prehráva svoju vojnu s Ruskom.

Ukrajinské nemocnice a márnice sú plné zranených a umierajúcich ukrajinských vojakov. Zástupca Washingtonu v Kyjeve premrhal svoj ľudský kapitál a značnú západnú pomoc v sérii sebazničujúcich protiútokov. Ukrajinskí vojaci na obranných líniách, ktorí čelia ruským vojakom na juhu Ukrajiny, sú odvážni muži, ale nie sú to hlupáci. Sparťania pri Termopylách boli odvážni, a aj tak zomreli.

Reklama

Reálne nebezpečenstvo teraz spočíva v tom, že Biden čoskoro vystúpi v televízii a zopakuje vystúpenie Lyndona B. Johnsona z roku 1965, pričom slovo “Ukrajina” nahradí slovom “Južný Vietnam”:

Dnes večer vám chcem, milí Američania, hovoriť o slobode, demokracii a boji ukrajinského ľudu za víťazstvo. Žiadna iná otázka náš ľud tak nezaujíma. Žiadny iný sen tak nepohlcuje milióny ľudí, ktorí žijú na Ukrajine a vo východnej Európe… Nehovorím však o útoku NATO na Rusko. Skôr navrhujem vyslať na Ukrajinu koalíciu ochotných pod vedením USA, ktorá by pozostávala z amerických, poľských a rumunských ozbrojených síl a vytvorila by pozemnú obdobu “bezletovej zóny”. Misia, ktorú navrhujem, je mierová, vytvoriť bezpečnú zónu v najzápadnejšej časti Ukrajiny pre ukrajinské sily a utečencov, ktorí sa snažia prežiť ničivé útoky Ruska…

Katastrofa zabalená do rétoriky nie je spôsob, ako zachrániť obyvateľov Ukrajiny. Vojna na Ukrajine nie je fantazijnou hrou Call of Duty. Je to rozšírenie ľudskej tragédie, ktorú vytvorilo rozširovanie NATO na východ. Obete nežijú v Severnej Amerike. Žijú v regióne, ktorý väčšina Američanov nevie nájsť na mape. Washington vyzval Ukrajincov, aby bojovali. Teraz ich Washington musí vyzvať, aby prestali.

Vlády NATO sú v názore na vojnu na Ukrajine rozdelené. S výnimkou Poľska a možno Rumunska sa žiadny z členov NATO neponáhľa mobilizovať svoje sily do dlhej a vyčerpávajúcej vojny s Ruskom na Ukrajine. Nikto v Londýne, Paríži alebo Berlíne nechce riskovať jadrovú vojnu s Moskvou. Američania nepodporujú vojnu s Ruskom a tí niekoľkí, ktorí ju podporujú, sú ideológovia, povrchní politickí oportunisti alebo chamtiví dodávatelia obranných zariadení.

Keď sa americké sily napokon stiahli z juhovýchodnej Ázie, Američania si mysleli, že Washington bude zdržanlivejší, uvedomí si limity americkej moci a bude viesť menej militantnú a realistickejšiu zahraničnú politiku. Američania sa vtedy mýlili, ale Američania a Európania teraz vedia, že odmietanie Washingtonu uznať legitímne bezpečnostné záujmy Ruska na Ukrajine a rokovať o ukončení tejto vojny je cestou k predĺženiu konfliktu a ďalšiemu ľudskému utrpeniu.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Včera 18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali