Vypočutie kandidátov na šéfa ÚVO prinieslo potrebné zistenia, tvrdia účastníci

Vypočutie kandidátov na šéfa ÚVO prinieslo potrebné zistenia, tvrdia účastníci

Bratislava 23. mája (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Verejná diskusia s kandidátmi na nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ukázala, aká je v takomto výberovom procese dôležitá. Zhodli sa na tom účastníci dnešnej verejnej debaty, ktorú v Bratislave zorganizovala Americká obchodná komora (AmCham) v SR.

Ilustračné foto

Peter Kremský z Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) pozitívne hodnotil priebeh i efekt celej, vyše dvojhodinovej diskusie. “Ak si niekto myslel, že to bude formálne, tak práve naopak, bolo to veľmi dynamické, otázok bolo veľa a boli veľmi konkrétne, takže sa kandidáti pri nich zapotili,” uviedol pre TASR.

Reklama

Peter Kunder z Aliancie Fair-play nechcel po skončení debaty menovite preferovať niekoho z kandidátov. “Práve vďaka tejto diskusii sa vyskytli pochybnosti, či majú všetci kandidáti potrebné znalosti o oblasti verejného obstarávania, čo je v podstate veľmi dobré užitočné zistenie,” uviedol. Podľa neho i to je dôkaz, že takéto verejné vypočutia by sa mali organizovať častejšie a nielen pri hľadaní nového predsedu ÚVO.

Riaditeľ INEKO Peter Goliaš tiež ocenil význam diskusie, ktorá podľa jeho slov pomohla verejnosti sa lepšie zorientovať a urobiť si o kandidátoch ucelenejší obraz. I on však netajil sklamanie nad “ponukou”, ktorá v prípade kandidátov v súťaži je. “Mať troch kandidátov, z ktorých vlastne možno uvažovať reálne iba o jednom, to je naozaj málo,” skonštatoval.

Reklama

Po dnešnej verejnej diskusii bude v stredu (24.5.) nasledovať verejné vypočutie kandidátov na rokovaní vlády SR. Premiér Robert Fico (Smer-SD) informoval, že ešte v ten deň vláda s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne o jedinom kandidátovi, ktorého navrhne parlamentu. O post šéfa ÚVO sa uchádzajú – jeho súčasná predsedníčka Zita Táborská, právnik na tomto úrade Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry. Päťročné funkčné obdobie Táborskej končí v júni.

 

Zita Táborská: ÚVO zaznamenal kvalitatívny posun, dá sa však ešte vylepšiť

Pokračovanie vo vedení Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by bolo pre jeho súčasnú predsedníčku Zitu Táborskú možnosťou dokončiť a vylepšiť nastavené procesy. Vyjadrila sa tak počas dnešnej verejnej diskusie s kandidátmi na nového predsedu ÚVO, ktoré v Bratislave zorganizovala Americká obchodná komora (AmCham).

Táborská je presvedčená, že fungovanie úradu zaznamenalo pod jej vedením kvalitatívny posun. Osobnú spokojnosť s riadením inštitúcie ohodnotila na 80 %. “Zvýšili sme konzistentnosť rozhodovaní, úrad rozhoduje načas, rozhodovacia prax je predvídateľná,” zhodnotila. Zvyšných 20 % pre ňu predstavuje priestor na vylepšenie a dobudovanie nastavených procesov.

Reklama

Pomôcť by tomu mal podľa jej slov personálny audit na úrade. “Aby sme nastavili správnejšie procesy a aby boli ľudia primerane vyťažení,” priblížila. Táborská stojí za profesionálnou kvalitou ľudí na úrade. “Sú vyškolení, zorientovaní v problematike veľmi dobre,” uviedla.

Zároveň je presvedčená, že úradníci kontrolného orgánu sú rezistentní voči tlakom pri “politicky i finančne kritických” tendroch. “Naši kontrolóri pracujú v skupinách, vedenie ÚVO im do toho nezasahuje, pri problémových otázkach vykonávame porady zástupcov všetkých odborov úradu – legislatívneho, metodického či dohľadového a dohadujeme sa na jednotnom postupe,” vysvetlila.

Výzvou do budúcnosti je podľa nej viac a lepšie v problematike verejného obstarávania zorientovať verejnosť. “Úrad sa bude snažiť, aby pomohol ďalej znižovať byrokratickú náročnosť procesu obstarávania,” avizovala.

 

Juraj Méry: Kľúčové je, aby sa odborná verejnosť mohla spoľahnúť na rozhodnutia ÚVO

Reklama

Kľúčovou otázkou v prípade budúcnosti Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) je odstrániť právnu neistotu odbornej verejnosti, vyplývajúcu z rozporuplnosti rozhodnutí, ktoré úrad vydáva. Na dnešnej verejnej diskusii organizovanej Americkou obchodnou komorou (AmCham) to uviedol jeden z troch kandidátov na nového predsedu úradu, generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry.

“Je dôležité zabezpečiť väčšiu konzistentnosť rozhodovania, harmonizovať stanoviská a vytvoriť systematickú rozhodovaciu prax, ktorá zníži priestor pre špekulácie a rozporuplné rozhodnutia,” priblížil Méry. Druhou kľúčovou oblasťou je podľa neho komunikácia s odbornou verejnosťou. “To znamená aj odborné semináre, školenia. Úrad sa musí v tejto oblasti stať lídrom,” zdôraznil. Zasadzuje sa tiež za proaktívnu komunikácia so všetkými orgánmi EÚ.

K súčasnej praxi úradu je výrazne kritický, poukázal v tejto súvislosti aj na rovnaký pohľad verejnosti. Dokumentujú to podľa neho i štatistické zistenia, ktoré poukazujú na to, že až 54 % podnikateľov tvrdí, že korupcia im zabránila zvíťaziť v tendri. V takmer tretine všetkých verejných obstarávaní je zasa iba jeden súťažiaci. “Často je to chybne nastavená súťaž, tak, že preferuje jedného uchádzača. Tomuto sa dá elegantne zabrániť inovatívnymi postupmi, ktoré sú bežne používané v štátoch EÚ,” argumentoval Méry.

V prípade ochrany pred kartelovými dohodami v tendroch sa vyjadril za intenzívnejšie využitie trhových konzultácií, súhlasí aj s tým, že do procesu verejného obstarávania by v rámci kritérií mal popri cene viac vstúpiť aj faktor kvality. Navrhuje, aby sa takýto postup zaviedol najskôr v niektorej z rezortných organizácii, napríklad v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) alebo na železniciach, ktoré by potom mohli slúžiť ako príklad dobrej praxe. “Na ich príkladoch by sa mohlo ukázať, že vytendrovali síce drahšie, no kvalitnejšie,” vysvetlil Méry.

Vyjadril sa tiež k problému autorsky chránených analýz a štúdií, ktoré sa realizujú prostredníctvom verejného obstarávania, no práve v dôsledku autorských práv nie sú zverejňované. “Všetko, čo sa obstaráva z verejných peňazí, by malo byť zverejniteľné,” uviedol. Pri svojej vízii sa nebráni ani zvyšovaniu počtu zamestnancov úradu, tomuto kroku však musí predchádzať dôkladné spoznanie potenciálu súčasných personálnych kapacít.

 

Peter Kubovič: Obstarávanie zlepšia jednotné rozhodnutia ÚVO či diskusia s trhom

Jednotné rozhodovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktoré zvýši právnu istotu, či posilnenie diskusie s trhovým prostredím zamerané na zvyšovanie kvality obstarávaných tovarov a služieb. To sú priority kandidáta na predsedu ÚVO Petra Kuboviča, ktorý v súčasnosti pôsobí ako právnik odboru metodiky a elektronického verejného obstarávania úradu.

“Zameral som sa v projekte na niekoľko oblastí. Jednak činnosť Rady ÚVO ako druhostupňového orgánu, ktorý má za úlohu zjednocovať a tvoriť prax a právnu istotu. Aby obstarávatelia aj podnikatelia vedeli, čo očakávať od tých procesov a aby sa narábalo s verejnými prostriedkami hospodárne a v prostredí férovej súťaže,” priblížil v rámci dnešnej verejnej diskusie kandidátov s odbornou verejnosťou, organizovanej Americkou obchodnou komorou na Slovensku (AmCham).

Za druhú dôležitú úlohu označil prácu s metodikou verejného obstarávania. “Ja by som to videl viac na diskusii so všetkými účastníkmi trhového prostredia, na strane verejného aj súkromného sektora, aby sme nakupovali kvalitu,” vysvetlil Kubovič. Dôležité sú tiež podľa neho tiež zmeny do vnútra úradu, napríklad v oblasti informatizácie, ktorá by mala zjednodušiť a zefektívniť jeho fungovanie.

Reklama

Problémy vo verejnom obstarávaní, ako napríklad súťaže len s jedným uchádzačom alebo jeho zdĺhavé trvanie, vidí v dvoch rovinách. Jednak ako funguje celý systém verejného obstarávania a ako je riadený na jednotlivých rezortoch, a potom čo s tým môže robiť samotné ÚVO. “Ambíciu mám. Súťaže s jedným súťažiacim nie sú súťaže a práve na to je ÚVO, aby to eliminoval,” zdôraznil.

Podľa vlastných slov nechce ísť do konfrontácie a poukazovania na pochybenia úradu, na ktorom sám pracuje. Jeho protikandidátkou je aj súčasná šéfka ÚVO Zita Táborská. Úrad si podľa neho plní svoje zákonné kompetencie, vždy sa to však dá robiť lepšie. “Keď som sa prihlásil, tak mám v niečom iný pohľad na veci, ale nechcem ísť do nejakých atakov. Nech vláda posúdi naše vízie, projekty a vyberie si lepšieho,” dodal Kubovič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:34

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste vďaka signálom ďalšieho zlepšovania podmienok v čínskej ekonomike, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Dopyt podporil aj vývoj rokovaní o zastavení bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa o 7.21 h SELČ predával po 79,86 USD (74,41 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,76 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,66 % na 84,43 USD za barel.

08:32

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

07:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

“Momentálne sa o tom diskutuje,” uviedol podľa agentúry DPA Pistorius vo štvrtok večer vo vysielaní televízie ZDF. Dodal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie úrad kancelára a ministerstvo zahraničných vecí.

07:30

Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch.

Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že “v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách” Izraela.

07:10

Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

Podľa právnika Babaka Pakniu boli zámienkou pre režisérovo stíhanie a odsúdenie jeho verejné vyhlásenia, ako aj hrané filmy a dokumenty, ktoré vytvoril a ktoré sú podľa súdu “príkladom konšpirácie s úmyslom spáchať zločin proti bezpečnosti krajiny”.

06:50

Michail Mišustin zostane predsedom ruskej vlády. Vladimir Putin predložil Mišustinovu kandidatúru na post predsedu vlády Štátnej dume.

Hlasovanie o potvrdení Mišustina vo funkcii predsedu vlády sa uskutoční dnes.

06:39

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vo štvrtok oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov.

05:37

Spoločnosť Warner Bros. oznámila ďalší prequel k Pánovi prsteňov. Film s pracovným názvom “The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum” bude venovaný Glumovi.

Práce na scenári sa už začali. Premiéra je naplánovaná na rok 2026.

04:41

Poľský sudca Tomasz Szmydt, ktorý pred stíhaním pre špionáž utiekol do Bieloruska, bol vo štvrtok zbavený právnej imunity, čím sa otvorila cesta pre jeho potenciálne obvinenie. Bielorusko v pondelok potvrdilo, že sudca Szmydt prekročil hranice z Poľska. Szmydt, ktorý má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), označil vyšetrovanie vedené voči nemu v Poľsku za vykonštruované.

Včera 20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

Včera 20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

Včera 20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

Včera 20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

Včera 20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

Včera 20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali