Vy ste soľ zeme. Vy ste svetlo sveta

Vy ste soľ zeme. Vy ste svetlo sveta

Bratislava 4. marca 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Sledujem, ako sa čoraz rýchlejšie v našej krajine vytrácajú z verejného, rodinného i osobného života kresťanské prejavy a postoje. Zdá sa mi, že tento trend prináša čoraz viac problémov, lebo ľudia nedokážu správne žiť, akoby ich to nemal kto učiť

Ilustračné foto

Hlavným záujmom väčšiny ľudí, sa stávajú materiálne hodnoty, ktoré sa vždy nedarí napĺňať podľa ich predstáv, veľmi často žijú len telesný život  to duševné a duchovné popierajú, alebo odsúvajú a to im prináša nové problémy, v ktorých sa zamotávajú a často končia tragicky, utápajú sa v alkohole, drogách, dlhoch, nezriadených vzťahoch, v slepých uličkách…  Tento trend sa v našej krajine rozšíril ešte viac po roku 1989, kedy s otvorením hraníc prišli k nám aj mnohé negatívne trendy a ľudí oslabených totalitným režimom ľahko zlákali na nesprávne cesty povrchného a prázdneho života. K starým problémom pribúdajú nové a spoločnosť sa stáva neľudskou až barbarskou. Na jednej strane sú bohatí, ktorí väčšinou vysokou morálkou neoplývajú, na druhej strane pribúdajú chudobní, ktorým nemá kto pomôcť. Ak sa k tomu pridajú problémy zdravotné, pribudnú roky, ak človek nemá dobré rodinné a priateľské vzťahy, zostáva často nielen bez dostatku materiálnej podpory, ale aj bez ľudskej podpory iných ľudí.

Reklama

Akoby ani nebolo nikoho, kto by  naznačoval cestu, ktorou možno prežívať život spokojne, radostne a šťastne.  Čoraz častejšie  vedúce posty v spoločnosti na všetkých úrovniach preberajú ľudia bez odborných a morálnych predpokladov, bez zodpovednosti a slušnosti, ktorí dokážu iných zmanipulovať pomocou médií či sociálnych sieti, aby získali moc, ktorú využívajú pre vlastné ciele a spoločnosť na to dopláca. Dokážu  rozkladať, kritizovať, nariaďovať, búrať… ale nie tvoriť a budovať, už vôbec slúžiť. Všetci chceme konzumovať, nikto nechce platiť za nezdravý štýl života a tak žijeme na úkor minulosti i budúcnosti, i jeden druhého. Tí najchudobnejší to platia najviac a bohatí bohatnú čoraz rýchlejšie.  Chceme všetky výhody bez platenia, všetky pôžitky bez zodpovednosti, myslíme len na seba, druhí a ich problémy nás nezaujímajú…

Kresťanstvo dávalo našim predkom po stáročia smer života a fungovalo to aj v rokoch ťažkých, vojnových, v porobe, v chudobe a biede… Vďaka múdrym, silným osobnostiam, najčastejšie kňazom, usporiadanému rodinnému životu, fungovali aj širšie vzťahy i celá spoločnosť. V súčasnosti sa menia aj pravidlá v Cirkvi a zdá sa mi, že tam môžeme hľadať korene toho, že sa rúca svet. Tak ako mnohí jednotlivci žijú bez perspektívy, bez nádeje, tak mnohé zoskupenia, národy, štáty akoby nevedeli ako ďalej.  Akoby aj na Slovensku pribúdali problémy, aspoň my, ktorí neoplývame materiálnym bohatstvom to takto cítime. Obchody sú síce plné tovaru, ale musíme dobre rozmýšľať, čo si ešte môžeme dovoliť kúpiť a čo nie, čo je prirodzené, ale ak sa to dotýka základných životných potrieb tak je to vážny signál. Zdravotníctvo je síce funguje, ale človek má niekedy problém sa dostať do ordinácie odborného lekára. Cestovať môžeme po svete ale väčšinou nemáme prostriedky, aby sme si to mohli dovoliť…

Reklama

Kresťania sa v demokratických podmienkach diskvalifikovali sami z boja o vedúce pozície v spoločnosti. Veľmi rýchlo prešustrovali morálny kredit z rokov totality, kedy stáli na čele boja proti režimu a boli ním najviac prenasledovaní. Tí, ktorí sa stali zástupcami kresťanov v politike zrejme to pochopili ako vlastnú cestu, ktorá im priniesla rýchle obohatenie, nepotrebovali viesť s nikým dialóg, sami vedeli čo je najlepšie a obyčajne ich jediným kritériom bolo a bojím sa že aj je   udržať si svoje pozície. Či všetci vždy k tomu použili čestné prostriedky zostáva otázkou. Je fakt že už vážnejšie nezasiahnu do najbližšej voľby prezidenta,  a do Európskeho parlamentu vytvorili jasne vyprofilované kresťanské zoskupenia tri rôzne kandidátky.  Iste jednu z týchto ponúk voľby využijem, ale aj tak si môžeme len tipovať, koľkí z nich sa tam asi dostanú. Podobne to vyzerá na nižšej úrovni, rozhádaní, unavení, populistickí, poplatní liberálom i socialistom, záujmovým či finančným skupinám… Spoločnosť stráca ľudskú tvár, mnoho ľudí zápasí o prežitie, niektorí zápasia o miesto v Európskom parlamente. Oni nechápu nás a naše problémy a bolesti a my ich. Kto je za to zodpovedný? Kresťanskí politici? Cirkev? kňazi? kresťania? nechápaví ľudia?…

Kresťania pri poslednom sčítaní ľudí tvorili rozhodujúcu skupinu spoločnosti. V jej živote sa to však žiaľ neodráža. Jednako tým, že politicky sú rozhodujúce liberálne a ľavicové skupiny obyvateľov a život spoločnosti je sekularizovaný, inštitúcie kresťanov nehrajú rozhodujúcu rolu v spoločnosti, bojujú o prežitie a kresťanská morálka má stále klesajúcu tendenciu. Ľudia si žijú po svojom. Niekedy až sa to zdá schizofrenické, iné sa deklaruje v kostole,  iné je to v živote počas týždňa. Ale ubúda ľudí aj v kostoloch, klesá záujem o kresťanské podujatia, už 30 rokov trvale klesá náklad kresťanských periodík a knižných publikácií. Ktosi kresťanov tlačí na nepodstatné vopred prehraté barikády. Kresťanov  mnohí radi využívajú pre svoje prízemné ciele, všetky politické strany sa uchádzajú o ich dôveru, mnohí  by si priali keby sa nezištne starali o starých a chorých rehoľné spoločenstvá, keby deti zadarmo vychovávali kresťanskí pedagógovia, keby   kňazi plnili všetky ich priania, ale takmer nikto do nich nechce investovať viac než drobnú mincu v nedeľu v kostole. Cirkev súčasnosti trápia mnohé problémy, ktorých riešenie nie je jednoduché, sama je paralizovaná. Riešenie vidím v návrate k prvotnej svätosti, ktorú mala pri svojom založení Ježišom Kristom, ktorú apoštoli a prví kresťania potvrdili obetou vlastného života. Dnešný model konzumného kresťana vedie k tomu, čoho sme svedkami a možno v Západnej Európe ešte viac než u nás. Byť kresťanom znamená žiť životom podľa príkladu a učenia Ježiša Krista a vernosti jemu. Iste k tomuto ideálu sa musíme približovať počas celého života a zápasiť s hriechom a svojou slabosťou, ale ak ho opustíme smerujeme do záhuby. Nezachránia nás ani zázraky, ani reklama ani populizmus, ani falošná ľudskosť. Jedine on nás vedie k životu. K životu vo večnosti i k radostnému a tvorivému životu časnému.

Ľudovít Košík

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali