Voľby v roku 2024, ktoré môžu ovplyvniť podobu Európy

Voľby v roku 2024, ktoré môžu ovplyvniť podobu Európy

Bratislava 28. decembra 2023 (HSP/ Euronews /Foto: Pixabay)

 

Podľa Euronews by sa približne dve miliardy ľudí z 50 krajín sveta mohli v roku 2024 zúčastniť volieb – čo je viac ako v ktoromkoľvek inom roku v histórii

europska unia
Ilustračné foto

V júni sa uskutočnia najväčšie cezhraničné voľby na svete, keď sa očakáva, že vo voľbách do Európskeho parlamentu bude hlasovať viac ako 400 miliónov ľudí. Vzhľadom na to, že sa však plánujú hlasovania s vysokou účasťou v ľudnatých krajinách, ako sú USA, India a Indonézia, v autokratických štátoch vrátane Bieloruska, Iránu a Ruska, ako aj u strategických spojencov Taiwanu a Spojeného kráľovstva, voľby v rámci Európy aj za jej hranicami majú potenciál hlboko ovplyvniť európsky kontinent.

Reklama

Prípadné zmeny vlád by mohli rozhodujúcim spôsobom zmeniť geopolitickú rovnováhu, ovplyvniť podporu Západu Ukrajine, konflikt na Blízkom východe, obchodné vzťahy a prepojené globálne hospodárstvo.

Voľby tiež preveria odolnosť globálnych demokracií v obavách z väčšieho ústupu od demokracie a tvrdej autoritárskej vlády. Euronews rozoberá voľby v roku 2024, ktoré budú formovať Európu.

Reklama

 

Prezidentské voľby v Spojených štátoch – 5. novembra

Prízrak návratu republikánskeho lídra Donalda Trumpa do Bieleho domu robí rok 2024 potenciálne výbušným rokom v globálnej politike a stávky sú pre Európu vysoké. Trumpova kandidatúra na prezidenta by sa však mohla skončiť skôr, ako sa začne – Najvyšší súd v Colorade rozhodol, že nemôže kandidovať v tomto štáte kvôli svojim činom pred útokom na Kapitol v januári 2021.

Jeho pohodlný náskok pred republikánskymi súpermi však znamená, že v Colorade by mohol zvíťaziť aj bez kandidatúry – rozhodnutie však vytvára silný precedens pre podobné súdne spory, ktoré by mu mohli zakázať uchádzať sa v iných štátoch.

Republikánske prevzatie moci – či už trumpovské alebo nie – by mohlo narušiť pevne zosúladenú politiku Západu voči Ukrajine, keďže niektoré krídla strany vyzývajú na obmedzenie vojenskej a finančnej pomoci Kyjevu.

Mohlo by to tiež znamenať návrat k obchodným sporom. Predchádzajúca republikánska administratíva pod Trumpovým vedením uvalila rozsiahle clá na európskych spojencov v snahe ochrániť amerických výrobcov. Obe strany sa dohodli na dočasnom prímerí, ale Trump prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia zavedie 10 % clo na všetok dovoz zo zahraničia.

Reklama

Zmena administratívy by mohla mať vplyv aj na prebiehajúce rokovania o tom, aby EÚ mohla do USA vyvážať dôležité nerastné suroviny používané na výrobu elektrických batérií bez toho, aby na ne boli uvalené clá podľa zákona o znížení inflácie.

 

Voľby do Európskeho parlamentu – 6. až 9. júna

V júni si oprávnení voliči v 27 členských krajinách EÚ vyberú svojich zástupcov v Európskom parlamente, ktorý je jedinou demokraticky volenou inštitúciou bloku.

Voľby, ktoré sú z hľadiska počtu voličov gigantom, trpia slabou účasťou a nezáujmom voličov, ktorí majú pocit, že EÚ je príliš vzdialená od ich každodenného života.

Prognózy nárastu podpory euroskeptických a krajne pravicových strán, ktoré boli podporené nedávnymi volebnými úspechmi v Holandsku, Taliansku, Fínsku a Švédsku, zasievajú pochybnosti o budúcej ceste EÚ.

Reklama

Najnovšie prieskumy verejnej mienky prisudzujú krajne pravicovej skupine Identita a demokracia rekordný počet 87 kresiel v 720-člennom parlamente, čo znamená, že by mohla súperiť s liberálmi a stať sa treťou najväčšou stranou v parlamente. Krajná pravica by sa tak mohla dostať do úlohy kráľa medzi dvoma hlavnými konzervatívnymi a socialistickými skupinami, ktoré síce ideologicky stoja proti sebe, ale spolupracujú na zabezpečení fungovania inštitúcií EÚ vo “veľkej koalícii”.

Hospodársky pokles v hlavných ekonomikách EÚ, rastúca nespokojnosť vo vidieckych oblastiach, klimatické zmeny a migrácia budú určujúcimi témami kampane.

Voľby rozhodnú aj o tom, kto povedie budúcu Európsku komisiu, keďže sa očakáva, že súčasná predsedníčka Ursula von der Leyenová bude opäť kandidovať, a spustia veľké zmeny na najvyšších postoch v EÚ.

 

Portugalské parlamentné voľby – 10. marca

Predčasné voľby vyhlásil portugalský prezident v novembri po tom, čo bol socialistický premiér António Costa nútený odstúpiť – ale zostal vo funkcii ako dočasný predseda – v súvislosti s rozsiahlym vyšetrovaním korupcie.

Socialistická strana (PS) dúfa, že jej nový líder Pedro Nuno Santos sa dokáže udržať vo vláde v krajine na Pyrenejskom polostrove, ktorá bola v posledných rokoch baštou európskej ľavice.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú tesný súboj, pričom Socialistická strana Nuno Santosa a jej konzervatívna opozícia, Sociálnodemokratická strana, majú v súčasnosti v prieskumoch približne 27 % hlasov.

Táto ľavicová bašta by však mohla byť poslednou európskou krajne pravicovou krajinou, ktorá zaznamenala nárast. Chega, tvrdá pravicová vyzývateľská strana, ktorej cieľom je narušiť tradičný systém dvoch strán, je obom hlavným stranám v pätách so 17 %.

Chega bola kritizovaná za “otrávenie” národnej diskusie rasistickou, proti LGBTQ+, protiimigračnou a protirómskou rétorikou.

 

Reklama

Belgické federálne voľby – 9. júna

Začiatkom júna sa v Belgicku uskutočnia dvojnásobné voľby, pričom voľby do Európskeho parlamentu a federálne voľby sa budú konať v ten istý deň. Táto 11,6-miliónová krajina je známa svojou roztrieštenou politikou a zložitými dohodami o rozdelení moci, pričom v súčasnej koaličnej vláde je najmenej sedem strán.

Prieskumy ukazujú veľmi známy obraz: vo Flámsku vedie krajne pravicová flámska nezávislá strana Vlaams Belang, vo Valónsku socialistická strana, zatiaľ čo v Bruseli sa tipuje víťazstvo liberálov.

Keďže súčasná koalícia siedmich strán je na najlepšej ceste získať dostatočnú podporu na opätovné vládnutie, premiér Alexander de Croo bude chcieť využiť polročné predsedníctvo Belgicka v Rade EÚ, ktoré sa začína v januári, na získanie politických bodov doma.

De Croova vlastná Flámska konzervatívna liberálna strana má však vo Flámsku historicky najnižšie výsledky. Jeho rozhodný postoj ku konfliktu v Gaze a vládna kríza po nedávnom teroristickom útoku v Bruseli viedli k poklesu jeho podpory.

 

Reklama

Rakúske parlamentné voľby sú očakávané na jeseň

Rakúske voľby by sa mohli ukázať ako jedny z najkritickejších, keďže Európa sa snaží zabrániť nárastu krajnej pravice.

Krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) má v súčasnosti impozantných 30 % hlasov. Jej podpora neustále stúpa po tom, ako upadla do nemilosti po škandále na Ibize v roku 2019, keď bol vtedajší vicekancelár a líder FPÖ Heinz-Christian Strache nakrútený, ako získava politické výhody od ruských obchodných kontaktov.

Vďaka politike proti blokovaniu počas pandémie Covid-19, kritike hospodárskych dôsledkov sankcií EÚ voči Rusku a populistickej politike strana pomaly získava späť dôveru pravicových voličov. Využila tiež boj medzi centristickými stranami na upevnenie svojej podpory.

Ak bude dynamika pokračovať, je možné, že ďalší rakúsky kancelár by mohol pochádzať z radov FPÖ.

 

Reklama

Ďalšie dôležité voľby, na ktoré si treba dať pozor

Fínsko si v januári zvolí nového prezidenta, parlamentné voľby v Litve sa budú konať 12. mája a v Chorvátsku 22. septembra.

Prezidentské voľby na Ukrajine sa majú uskutočniť na jar, ale zákon zakazuje hlasovanie vo vojnovom stave. Prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr povedal, že konanie vojnových volieb by bolo “absolútne nezodpovedné”.

Rusi si budúceho prezidenta zvolia 17. marca.

Ďalšie fingované voľby sú naplánované v Iráne na 1. marca a v Bielorusku na 25. februára.

Všeobecné voľby v Indonézii sa uskutočnia 14. februára a v Indii v apríli až máji. Hlasovanie v Indonézii bude najväčším jednodňovým hlasovaním na svete s viac ako 200 miliónmi oprávnených voličov.

Na Taiwane sa uskutočnia prezidentské voľby 13. januára.

V Spojenom kráľovstve sa budú konať parlamentné voľby do konca roka 2024, čo začiatkom tohto týždňa potvrdil súčasný premiér Rishi Sunak.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali