Voľby do Európskeho parlamentu 2014: Chronologický prehľad volebného dňa – výsledky budú v nedeľu po 23.00 hodine

Voľby do Európskeho parlamentu 2014: Chronologický prehľad volebného dňa – výsledky budú v nedeľu po 23.00 hodine

Bratislava 25. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať v nedeľu 25. mája o 23.00 hodine

Na snímke 100-ročný Michal Maciboba vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas voľby do Európskeho parlamentu v priestoroch obecného úradu v obci Pichne

Slováci včera volili nových poslancov do Európskeho parlamentu (EP). O ich priazeň sa uchádza 332 kandidátov z 29 politických subjektov.

Reklama

 

Pozrite si, ako prebiehal včerajší volebný deň.

Reklama

22:05: Oficiálne výsledky volieb budú zverejnené 25. mája po 23:00 hodine, keď sa eurovoľby skončia vo všetkých členských štátoch.

22:00: Volebné miestnosti za zatvorili. Na Slovensku sa skončili voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých si Slováci mohli zvoliť 13 poslancov.

21:56:  Pokojný priebeh dnešných volieb do Európskeho parlamentu konštatovali vo volebných obvodoch v regióne Trnava.

21:37: Vo volebnom obvode Topoľčany je aj niekoľko minút pred zatvorením volebných miestností priebeh volieb pokojný a bezproblémový. 

21:00: Ani večer sa volebné miestnosti v hlavnom meste nezapĺňajú voličmi. Svojim europoslancom chodí dávať svoj hlas stále málo Bratislavčanov a volebná účasť tak bude zrejme dosť nízka. Hlásia to jednotlivé mestské časti

Reklama

20:47: Členovia Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Žiari nad Hronom dnes zmonitorovali priebeh volieb vo vybraných okrskoch všetkých troch okresov patriacich do tohto obvodu. 

20:35: Na severozápade Slovenska sú voľby do Európskeho parlamentu (EP) zatiaľ bez problémov a účasť je nízka. Vyplýva to z poznatkov členov Obvodných volebných komisií (ObVK) v Žiline, Martine a Čadci, ktorí monitorovali časť zo 433 volebných miestností.

20:27: Jedným zo Slovákov, ktorý si počas dnešného dňa uplatnil svoje voličské právo, je aj 100-ročný Michal Maciboba z obce Pichne v okrese Snina. Návštevu volebnej miestnosti absolvoval v sprievode svojej dcéry Dariny, volebná urna teda za ním domov putovať nemusela.

20:14: Na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu, sa dnes zatiaľ obrátilo približne 70 občanov

20:00: Na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu, sa dnes zatiaľ obrátilo približne 70 občanov

Reklama

19:52: V obci Trhová Hradská v okrese Dunajská Streda v dvoch okrskových volebných miestnostiach sa ukázalo do večerných hodín len málo občanov, ale na ulici sa pohybuje niekoľko tisíc ľudí. Koná sa tam totiž tradičný Štrúdľový festival, na ktorom vznikol i nový slovenský rekord.

19:17: Vo volebných okrskoch č. 7 a 8, ktoré sa nachádzajú v Základnej škole na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, bol zatiaľ priebeh volieb bezproblémový. Aj keď je účasť očividne nízka, členovia komisie hovoria, že voliči prichádzajú priebežne, rovnako ráno, popoludní aj podvečer.

19:00: Voľby do Európskeho parlamentu majú na území vranovského, humenského a michalovského volebného obvodu pokojný priebeh. Pre TASR to potvrdili zástupcovia tamojších Obvodných volebných komisií (ObVK).

18:35: Minimálny záujem voličov o Eurovoľby zaznamenávajú aj v Lučenci. Obyvatelia mesta dávajú dnes totiž prednosť medzinárodnej tanečnej súťaži.

18:24: V hornom i dolnom Liptove boli dnešné voľby do Európskeho parlamentu v znamení výsostne pokojného priebehu a očakávanej veľmi nízkej voličskej účasti

18:15: Dnešné voľby mali v celom oravskom regióne až doteraz úplne bezproblémový priebeh a sprevádzala ich vo všeobecnosti očakávaná veľmi nízka účasť voličo

17:59:  Bezproblémový a pokojný priebeh volieb hlásia obvodné volebné komisie v Košickom kraji

Na snímke volebná komisia vo voľbách do Európskeho parlamentu

17:45: Voľby na Šariši a severovýchode Slovenska prebiehajú podľa členov obvodných volebných komisií mimoriadne pokojne. Zatiaľ čo pri predchádzajúcich voľbách zvykli riešiť aspoň otázky a malé podnety z jednotlivých okrskov, tentoraz je aj toto veľmi obmedzené a všade je pokoj.

17:09: Oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu bude možné zverejniť až v nedeľu 25. mája o 23.00 h, po tom, keď sa v Taliansku, v poslednej členskej krajine, zatvoria volebné miestnosti.

17:00: Obec Vlkanová v Banskobystrickom okrese žije dnes viac motozrazom veteránov, futbalom a hubami, než eurovoľbami.

Reklama

16:48: Bratislavská Záhorská Bystrica, ktorá v tomto roku oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky, sa rozhodla symbolicky odmeniť 700-tého voliča, ktorý sa zúčastní dnešných volieb

16:30: Martinský polmaratón – Beh k srdcu SNP, ktorý sa dnes konal v uliciach metropoly Turca nenarušil voľby. Na trať vyštartovali aj primátor mesta Andrej Hrnčiar a moderátor Matej „Sajfa“ Cifra, ktorý bol tvárou podujatia. Obaja sa pred štartom zhodli, že volebnú povinnosť si dnes splnia až po dobehnutí do cieľa.

16:16: Pokojný priebeh volieb evidovali doteraz členovia obvodnej volebnej komisie vo Zvolene. Podľa členky komisie Aleny Filovej všade ale registrujú veľmi nízku účasť.

15:45: Pokojný priebeh volieb je aj v obci s najteplejšou vodnou plochou na Slovensku – Teplý Vrch v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedala predsedníčka tamojšej okrskovej komisie Miroslava Bartóková, napriek slnečnému dňu zatiaľ ešte nemali ani jedného rekreanta s voličským preukazom.

15:26: Vlažný záujem zo strany verejnosti sprevádza dnešné eurovoľby v obci Hostovice, ktorá leží v okrese Snina prakticky na okraji Európskej únie 

Reklama

15:09: V meste Veľký Šariš stále trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Počas tohto týždňa sa síce pracovalo na odstraňovaní následkov vyliatej Torysy, ktorá kulminovala nadránom v piatok (16.5.), avšak piatich volebných okrskov, sídliacich ďalej od rieky, sa to nijako nedotklo.

15:00: Niektorých Banskobystričanov viac oslovila mestská anketa k investičným zámerom než samotné eurovoľby.

14:55: Voličský záujem o dnešné eurovoľby sa v regióne Trnavy nevymyká celkovej situácii na Slovensku. Do volebných miestností chodí zatiaľ menej ľudí v porovnaní s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami. Záujem majú tradične viac starší voliči.

14:39: Nielen o prebiehajúce voľby poslancov, ale i o dianie na pôde Európskeho parlamentu (EP) majú záujem seniori z Centra sociálnych služieb (CSS) Bôrik v Nitrianskom Pravne. 

14:23: S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Ako uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, ľudia sa dnes najčastejšie pýtajú na to, ako správne odvoliť.

Reklama

14:11:  Starosta najväčšej oravskej obce Zákamenné s približne 5300 obyvateľmi a štyrmi volebnými okrskami Milan Vrábeľ očakáva, že zatiaľ veľmi nízka účasť voličov sa aspoň čiastočne zlepší v podvečerných hodinách, keď sa obyvatelia vrátia domov z poľných prác či turistiky.

14:05: Na dnešných voľbách sa zúčastnil aj Brit, ktorý má trvalé bydlisko v bratislavskom Lamači. Martin Clifford Spyan prišiel voliť, pretože tieto voľby považuje za veľmi dôležité, najmä vzhľadom k narastajúcemu euroskepticizmu.

13:59: Voľby do Európskeho parlamentu pritiahli k volebným urnám klientov Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre. Nitrianski seniori patria v tomto meste tradične k najdisciplinovanejším voličom.

13:43: Pacienti, ktorí sú hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, už odvolili.

13:27: Už tradične sa v Sklených Tepliciach do volieb okrem domácich zapájajú aj kúpeľní hostia. Inak tomu nie je ani počas dnešných volieb do Európskeho parlamentu, ktoré však zatiaľ veľký záujem v obci nevzbudili.

13:19: Príjemný chládok miestneho kultúrneho centra za slnkom vyhriate námestie dnes pomerne často menia členovia okrskovej volebnej komisie č. 6 v starej Detve. V okrsku s približne 1250 voličmi je zatiaľ len minimálny pohyb

13:07: Priebeh volieb do Európskeho parlamentu na Spiši je zatiaľ bezproblémový, voličov chodí dosť málo

Reklama

13:01: Samospráva obce Liptovské Matiašovce pod horským priechodom Huty stihla pripraviť volebnú miestnosť v nedávno povodňou zaplavenej budove obecného úradu tak, aby sa v nej mohli nerušene uskutočniť dnešné voľby

12:54: Záujem o voľby do Európskeho parlamentu je zatiaľ v obci Lehôtka pod Brehmi v okrese Žiar nad Hronom malý. V dopoludňajších hodinách prišlo k volebným urnám z približne 330 oprávnených voličov len 14.

12:43:  V okresoch Galanta a Dunajská Streda v doobedňajších hodinách nezaznamenali žiadnu mimoriadnu situáciu. Doposiaľ obvodné volebné komisie (OVK) nedostali na prešetrenie žiadny podnet.

12:32: Ústredná volebná komisia (ÚVK) na svojom doobedňajšom zasadnutí riešila sedem podnetov. Ani jeden z nich nebol závažného charakteru. Informovala o tom zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

Na snímke Szolt Simon

12:16: Hlas v eurovoľbách dnes už odovzdal aj líder strany Most-Híd Zsolt Simon o obci Padarovce v okrese Rimavská Sobota. Ako povedal pre TASR, po vychádzke do volebnej miestnosti má dnes naplánovanú aj návštevu Farmárskych trhov v Rimavskej Sobote.

12:07: Zo 130 klientov zariadenia opatrovateľskej starostlivosti Sociálne služby mesta Trenčín na Piaristickej ulici požiadalo o prenosnú volebnú urnu 18 tamojších voličov. Ide o ľudí, ktorí majú problémy s chôdzou, ostatní môžu voliť v niektorej z volebných miestností v Trenčíne.

12:00: V meste Prešov volia voliči poslancov do Európskeho parlamentu v 81 volebných okrskoch, z nich 21 sídli v základných školách, ktoré mesto zrekonštruovalo práve z európskych zdrojov.

Reklama

11:56: Zatiaľ len veľmi nízku účasť na eurovoľbách evidujú členovia volebných komisií v obciach na Podpoľaní. Napríklad v detvianskej časti Skliarovo väčšinu tých, ktorí hodili svoj hlas do urny, tvorili členovia samotnej komisie.

11:50: Veľmi malý záujem sprevádzajú dnes dopoludnia voľby do Európskeho parlamentu na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov dvoch okrskových komisií väčšinou prázdna, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov.

11:43: Dnešných volieb do Európskeho parlamentu sa zúčastnia aj súťažiaci vo varení guláša v popradskej mestskej časti Spišská Sobota. Ide už o 9. ročník súťaže o spišskosobotský kotlík, ktorej sa zúčastnilo 24 družstiev z Popradu a okolia, ale aj ďalších slovenských miest

Na snímke Jozef Viskupič

11:34: Líder kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Jozef Viskupič si dnes dopoludnia uplatnil svoje voličské právo v Trnave. Do volebnej miestnosti v Základnej škole na Námestí Slovenského učeného tovarišstva prišiel v sprievode manželky Romany, štvorročného syna Vilka a dvojročnej dcéry Vivien

11:26: Do dvoch volebných okrskov v priestoroch mestského úradu v Rajeckých Tepliciach prichádzali dnes ráno voliči odovzdať hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) iba sporadicky.

11:20: Jedným z členov volebnej komisie na Mestskom úrade v Bojniciach je aj 80-ročný Bojničan, politický väzeň a veterán protikomunistického odboja Martin Hagara

11:15:  Jeden z politických subjektov odporučil svojmu zástupcovi v Ústrednej volebnej komisii (ÚVK), aby nepodpísal zápisnicu s výsledkami volieb do Európskeho parlamentu. Dôvodom je nevyvážený priestor počas volebnej kampane zo strany televízie TA3. Strana takýto postup odporúča aj iným. Sľubujú si od toho, že voľby do EP budú neplatné a budú sa opakovať.

Reklama

11:12: Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec odvolil dnes o desiatej hodine v Bratislave na Nobelovom námestí v spoločnosti priateľov, ktorým ide poobede na svadbu. Ako uviedol, využil svoje volebné právo vrátane oboch preferenčných hlasov a voliť pôjde aj jeho rodina.

Na snímke Andrej Danko

11:02: Predseda a líder eurokandidátky Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko hlasovací lístok hodil dnes do urny v prázdnej volebnej miestnosti. Okrem členov volebnej komisie sa tam nikto nezdržiaval

10:55: Kampaň pred eurovoľbami 2014 bola iná ako pred piatimi rokmi, voliči totiž mali oveľa viac informácií. Pre TASR to dnes uviedol líder eurokandidátky SaS Ján Oravec, ktorý v sprievode svojej rodiny odvolil v Základnej škole Kulíšková v Bratislave

10:51: Bezproblémový a pokojný je začiatok volieb do Európskeho parlamentu v severných okresoch Nitrianskeho kraja. V levickom volebnom obvode sa miestnosti vo všetkých okrskoch otvorili načas. „Ani z jednej komisie nám zatiaľ nehlásili žiadne komplikácie. Všetko ide hladko. Už čoskoro pôjdu členovia našej komisie na prvý výjazd do jednotlivých okrskov,“ uviedla predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach Beáta Pintérová

Na snímke Pál Csáky

10:45: Jednotka na volebnej kandidátke Strany maďarskej komunity (SMK) Pál Csáky je presvedčený, že práve dnešné voľby do Európskeho parlamentu vrátia jeho stranu do veľkej politiky

10:37:  Voľby do Európskeho parlamentu neignorujú ani členovia slovensko-francúzskej hudobnej skupiny Roc’hann Frédéric Jacq a Didier Rogasik. Francúzi, žijúci na Slovensku využijú možnosti ako aj odtiaľto voliť francúzskych zástupcov europarlamentu

10:23: Vo volebných obvodoch Žilina, Martin a Čadca sa začali voľby do Európskeho parlamentu (EP) bez problémov a všetkých 433 volebných miestností otvorili o 7. hodine

Reklama
Na snímke Anna Záborská

10:15: Líderka kandidátky Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Anna Záborská si myslí, že dnešná volebná účasť bude vyššia ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu

10:03: Volebný obvod Žiar nad Hronom zahŕňa okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. Obyvatelia 68 obcí z týchto okresov majú v dnešných voľbách k dispozícii 112 volebných okrskov.

10:00: Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou vhodili hlasovacie lístky do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti ZŠ Jelačičova v Bratislave

09:20: Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška spolu s manželkou Janou odovzdal dnes svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vo volebnom okrsku v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach

09:11: Všetkých 395 volebných miestností v pôsobnosti troch obvodných volebných komisií na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne sa otvorili presne úderom siedmej hodiny

09:00: V súčasnosti zasadá ÚVK, ktorá prerokuje podania a určí si program na dnešný a nedeľný deň. Taktiež by sa členovia mali dohodnúť na čase, kedy podpíšu zápisnicu o výsledku voľby. ÚVK má na stole päť podaní. 

08:45: Pokojný a bezproblémový je začiatok volieb do Európskeho parlamentu v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Väčšinu miestností otvorili o 7.00 h, výnimkou je obec Lazany v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr

Reklama

08:35: V trnavskom regióne sa začali voľby do Európskeho parlamentu pokojne a bez problémov. V obvodoch Trnava, Hlohovec, Senica, Skalica a Piešťany nezaznamenali obvodné volebné komisie (ObVK) žiadne prekážky, ani skoršie či neskoršie otvorenie volebných miestností.

Na snímke volebné urny

08:28: Bratislavská mestská časť (MsČ) Vajnory má vyše 5000 obyvateľov. Prvým voličom v druhom volebnom okrsku bol starosta MsČ Ján Mrva. Pre TASR uviedol: “Každé voľby, teda aj do Európskeho parlamentu, považujem za veľmi dôležité, lebo prostredníctvom demokratických volieb rozhodujú ľudia o svojej budúcnosti na obdobie niekoľkých rokov. Preto som prišiel do volebnej miestnosti hneď po jej otvorení, aby som motivoval našich voličov vo Vajnoroch k čo najvyššej volebnej účasti.”

08:21: V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese kalamita nijako nenarúša priebeh volieb do Európskeho parlamentu (EP). “Je to zodpovedná úloha dohliadať na ich priebeh v tejto volebnej miestnosti, zatiaľ je všetko v poriadku a ako som ja tu, tak sme nikdy nemali žiaden problém s narušením verejného poriadku, prípadne s marením volieb,” uviedol pre TASR náčelník Mestskej polície v Štrbe Emil Švorc.

08:14: Prvým voličom, ktorý vhodil hlasovací lístok do volebnej schránky v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v bratislavskej Dúbravke, bol 85-ročný obyvateľ mestskej časti, pán Milan. Pred jednou z volebných miestností v Základnej škole na Beňovského ulici čakal už tri minúty pred siedmou hodinou.

08:06: V 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby a vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa dnes začali voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Reklama

V ústavoch nie sú zriadené volebné okrsky a členovia volebných komisií prinášajú do väzníc postupne volebné urny. Na záver tohto pracovného týždňa sa v ústavoch nachádzalo 1453 obvinených a 8669 odsúdených.

08:00: Medzi prvými dnes krátko po otvorení volebných miestností odvolil na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave premiér Robert Fico.

Vyzval občanov na účasť v dnešnom hlasovaní o poslancoch Európskeho parlamentu, čím pomôžu prekonať slovenský paradox, keď napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala SR v dvoch predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť.

 

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku

Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v takmer 6000 okrskoch. Majú čas do 22.00 h. Zároveň si musia so sebou vziať preukaz totožnosti, ktorým sa preukážu vo volebnej miestnosti. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov.

Na snímke volič vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti na ulici M. R. Štefánika v Trebišove

V prípade, ak sa volič nenachádza na území Slovenskej republiky, stráca možnosť voliť slovenských kandidátov. Ak však splní požiadavky zákona o voľbách do Európskeho parlamentu v krajine, v ktorej momentálne žije, môže voliť kandidátov tejto krajiny.

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku. Tá funguje dnes od 7.00 h do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Informačná linka je určená výlučne pre voličov a nebudú sa na nej poskytovať informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať v nedeľu 25. mája o 23.00 h v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Výsledky vo všetkých členských štátoch EÚ budú vyhlásené synchrónne. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali