Vojnová hra amerických think tank vyvoláva napätie a pomáha americkej vojnovej mašinérii získať viac finančných prostriedkov

Vojnová hra amerických think tank vyvoláva napätie a pomáha americkej vojnovej mašinérii získať viac finančných prostriedkov

Washington 12. januára 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Shakh Aivazov)

 

Vojensko-priemyselný komplex USA je už dlho posadnutý predajom zbraní prostredníctvom vyvolávania strachu z vojny alebo dokonca podnecovania skutočnej vojny

americkí vojaci armáda usa
Ilustračné foto

Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS), think tank so sídlom vo Washingtone, v pondelok zverejnilo správu o simulácii vojnových hier, v ktorých čínska pevnina za účasti USA a Japonska zaútočila na ostrov Taiwan v plnom rozsahu. Výsledkom by podľa správy bolo “pyrrhovo víťazstvo” USA a ich spojencov, zatiaľ čo Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) by bola “v troskách”.

Reklama

Odborníci pre Global Times uviedli, že výsledok simulácie CSIS neodráža to, čo by sa v skutočnosti mohlo stať na bojisku. Yuan Zheng, zástupca riaditeľa a vedúci pracovník Inštitútu amerických štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, sa domnieva, že vedenie vojnovej hry je plné subjektívnych úsudkov a faktorov. Napríklad vývoj vojenskej sily krajiny alebo bojového velenia sa dynamicky mení a je ťažké ich predvídať prostredníctvom simulácií.

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, poznamenal, že výsledkom vojnovej hry bol veľmi nesprávny odhad, ktorý precenil vojenskú silu USA a Japonska a ich odhodlanie spolupracovať pri obrane, pričom podcenil komplexnú bojovú schopnosť čínskej armády. Napriek tomu, že americké námorníctvo a letectvo sú schopné získať výhody na ďalekom mori, v blízkosti Číny budú mať ťažkosti s využívaním týchto síl, nehovoriac o tom, že by tam získali úplnú vojenskú prevahu nad čínskou armádou. Washington mrhá peniazmi amerických daňových poplatníkov v snahe splniť nemožnú misiu.

Reklama

Song sa domnieva, že vojnová simulácia CSIS je veľmi provokatívna a slúži politickej korektnosti USA, ktorá sa snaží vyrukovať s teóriou “čínskej vojenskej hrozby”. Jej cieľom je usilovať sa o väčšiu finančnú podporu americkej armády a vojensko-priemyselného komplexu a rozvíjať komplexne asymetrickú vojenskú prevahu nad čínskou armádou.

Napriek tomu americká vojnová mašinéria – pozostávajúca z americkej armády a zbrojárskeho priemyslu – pravdepodobne využije výsledky simulácie na presadzovanie svojich vlastných záujmov. Od Kongresu chce viac vojenských výdavkov na vývoj modernejších zbraní a vybavenia, ako aj na vyzbrojenie jednotiek svojich spojencov, aby posilnila ich schopnosť čeliť čínskej armáde.

Vojensko-priemyselný komplex USA bude rád svedkom stupňovania napätia v Taiwanskom prielive. Ak v regióne vypukne vojenský konflikt alebo ak existuje potenciálne riziko jeho vzniku, Washington určite presvedčí taiwanské regionálne orgány, aby vo veľkom nakupovali zbrane a vybavenie vyrobené v USA. Vyzdvihovaním “čínskej hrozby” budú USA zároveň vyvolávať zbytočný strach v krajinách ázijsko-tichomorského regiónu, ktoré pravdepodobne na oplátku posilnia obrannú spoluprácu s USA. Pripútať tieto krajiny a regióny pevnejšie k svojmu vozu a zároveň profitovať z vyvolávania strachu bude pre USA, najmä pre ich vojnovú mašinériu, veľkým prínosom.

USA vyvolávajú problémy a narúšajú situáciu v Taiwanskom prielive. Vykonávajú technické prípravy na pomoc obrane Taiwanu. Podľa expertov Washington posilňuje sebaobrannú schopnosť taiwanskej armády, posilňuje tiež predsunuté základne na prvom a druhom ostrovnom reťazci a zvyšuje integračné schopnosti medzi nimi.

Pri riešení taiwanskej otázky Čína uprednostňuje snahu o mierové zjednotenie oboch strán prielivu. Krajina sa však bude držať svojej vôle a odhodlania chrániť národnú suverenitu a územnú celistvosť za každých okolností.

Reklama

Bez ohľadu na to, ako Washington vystupňuje teóriu “čínskej vojenskej hrozby” alebo bagatelizuje vojenské schopnosti Pekingu, Čína sa musí pevne držať svojej stratégie posilňovania armády a zlepšovania fúzie vojenskej mechanizácie, informatizácie a inteligencie. Zároveň sa pevnina musí normálne a cielene pripraviť na vojenský boj v úžinách. V konečnom dôsledku sa USA budú musieť vysporiadať s dobre pripravenou čínskou pevninou a ich predpokladané “pyrrhovo víťazstvo” sa môže stať dokonca Waterloo.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali