Vo veku 69 rokov podľahla rakovine hudobná Legenda David Bowie

Vo veku 69 rokov podľahla rakovine hudobná Legenda David Bowie

Los Angeles 11. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Stephen Chernin)

 

Spevák bojoval s rakovinou

O úmrtí hudobnej legendy informoval jeho syn prostredníctvom sociálnych sieti. Hudobník prehral osemnásť mesačný boj so zákernou chorobou a zomrel v kruhu rodiny. Iba pred niekoľkými dňami vydal rocker pri príležitosti svojich narodenín posledný album.

Reklama
Na snímke britský hudobník David Bowie
Na snímke britský hudobník David Bowie

Prvý album vydal v roku 1972 a medzi jeho najznámejšie hity patria Let’s Dance, Space Oddity, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel, Life on Mars a Suffragette City.

Poctu spevákovi Davidovi Bowiemu vzdal dnes prostredníctvom svojho konta na Twitteri aj britský astronaut Tom Peake, ktorý je jedným z členov aktuálnej posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informovala o tom agentúra AP.

Reklama

“Zmocnil sa ma zármutok, keď som sa dozvedel, že David Bowie prehral svoj boj s rakovinou – jeho hudba bola pre mnohých inšpiráciou,” napísal na Twitteri Peake.

Vesmír Bowieho fascinoval od čias jeho prvého veľkého hitu nazvaného Space Oddity, ktorý naspieval v roku 1969, teda v čase, keď sa uskutočnilo prvé pristátie človeka na Mesiaci. Text piesne zachytáva príbeh Majora Toma, ktorý “sedí vo svojej plechovke vysoko nad svetom”.

Skladba sa do povedomia verejnosti dostala opäť v roku 2013, keď ju krúžiac po obežnej dráhe Zeme zahral na gitare vtedajší veliteľ ISS, kanadský astronaut Chris Hadfield.

Jeho videoklip videli na internete milióny ľudí a Hadfieldovu interpretáciu svojej skladby schválil aj sám Bowie. Ten o nej vyhlásil, že ide o najdojímavejšiu verziu tejto pesničky, aká kedy vznikla”.

 Bowieho posledný album Blackstar je plný odkazov na smrť

Reklama

Posledný album britského rockového speváka Davida Bowieho s názvom Blackstar, vydaný iba dva dni pred jeho úmrtím, je plný symboliky, ktorá naznačuje, že umelec vedel o svojom blížiacom sa konci.

Blackstar, ktorý je Bowieho 25. štúdiovým albumom, vyšiel v piatok 8. januára na jeho 69. narodeniny. Obsahuje sedem piesní a je zároveň prvou Bowieho platňou, na ktorej obale nie je zobrazený samotný hudobník.

Texty skladieb sú ako vždy záhadné, avšak v kontexte jeho smrti nadobúdajú hlboko dojímavý, špecifický význam, napísala dnes agentúra Press Association.

Druhý singel Lazarus, vydaný 17. decembra, sa začína veršami “Pozri sa hore, som v nebi. Mám neviditeľné jazvy. Mám drámu, nemožno ju ukradnúť. Každý ma teraz pozná”. Pieseň sa končí slovami “Budem voľný ako vták”. Ďalšou narážkou na smrť sú v tejto piesni verše “Niečo sa stalo v deň, keď zomrel. Duch vystúpil o meter vyššie a ustúpil”.

Videoklip ku skladbe Lazarus zahŕňa tiež obrazy odkazujúce na smrť. Bowie v ňom vystupuje ako trýznený slepec, v ďalšej scéne ako mŕtvy astronaut so symbolom lebky na skafandri. Samotný titul Lazarus odkazuje na biblickú postavu, ktorú štyri dni po smrti Ježiš vzkriesil k životu.

Reklama

V poslednej skladbe I Can’t Give Everything Away Bowie spieva: “Viem, že niečo nie je vôbec v poriadku, život vracia márnotratných synov. Zatemnené srdcia, kvetované správy, znaky lebky na mojich topánkach”.

Album získal pozitívnu kritiku. Denník The Independent ho nazval “najextrémnejším albumom celej Bowieho kariéry”, zatiaľ čo magazín Rolling Stone napísal, že ide o Bowieho “najlepšie antipopové dielo od 70. rokov”.

Blackstar produkoval Bowieho dlhodobý spolupracovník Tony Visconti. Album je čiastočne jazzový, obsahuje však aj prvky industriálneho rocku, folkpopu, baladických kompozícií aj hip-hopu.

 

Starosta Berlína: David Bowie k nám patril

Berlín bol v 70. rokoch minulého storočia útočiskom pre umelcov, individualistov, ľudí nekonformných alebo na okraji spoločnosti, či mladíkov, ktorí odmietali vojenskú službu. Medzi nich patril aj legendárny britský rockový hudobník David Bowie.

Na archívnej snímke starosta Berlína Michal Müller
Na archívnej snímke starosta Berlína Michal Müller

Mesto zanechalo na Bowiem stopu. Do Berlína sa “ukryl” na tri roky, od roku 1976, vyčerpaný prácou a závislosťou od drog. Vytvoril tam však materiál na tri albumy, ktoré sa odvtedy stali rockovým folklórom, napísala dnes nemecká tlačová agentúra DPA.

Ale aj Bowie zanechal stopu na Berlíne. Jeho najslávnejšie dielo z tých čias, album Heroes (Hrdinovia), odrážalo ducha doby – studenej vojny. A navyše inšpirovalo novú generáciu hudobníkov.

“Tento umelec k nám patril,” uviedol v dnešnom vyhlásení starosta nemeckej metropoly Michael Müller.

“Titulná skladba albumu Heroes je jednou z Bowieho najslávnejších a stala sa hymnou vtedy rozdeleného mesta – hovorí o jeho túžbe po slobode,” uviedol starosta a dodal: “Berlínčania smútia za hudobným géniom a jedným zo svojich najslávnejších spoluobčanov.”

Reklama

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes takisto vzdalo Bowiemu hold na Twitteri. “Zbohom, David Bowie. Už si medzi Hrdinami. Vďaka za tvoju pomoc pri rúcaní múru,” napísalo ministerstvo a uviedlo odkaz na video s piesňou Heroes.

Fanúšikovia kládli kvety k domu v berlínskej štvrti Schöneberg, kde Bowie počas svoj pobytu v meste žil. “Vyrastala som na ňom,” uviedla 62-ročná obdivovateľka, keď kládla kyticu na ulicu Hauptstrasse 155.

Aj Where Are We Now, jeden Bowieho singlov z albumu The Next Day z roku 2013, je melancholickým pohľadom na časy strávené v meste.

Berlín si tohto umelca uctil už vlani, keď zorganizoval retrospektívu jeho celoživotného diela v múzeu Martin Gropius Bau. Výstava mapovala Bowieho berlínske obdobie – návštevníci mali možnosť vidieť sériu umeleckých diel, rukou písaných dokumentov, kostýmov a zvukových záznamov.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali