Vo Francúzsku migrant zabil kňaza – provinciála monfortánov. Podľa právnika bol „fyzicky, aj psychicky krehký človek“

Vo Francúzsku migrant zabil kňaza – provinciála monfortánov. Podľa právnika bol „fyzicky, aj psychicky krehký človek“

Francúzsko 11. augusta 2021 (TASR/HSP/TK KBS/Foto:Pixabay)

 

Vo francúzskom meste Vandea (v diecéze Rouen) bol v pondelok 9. augusta zabitý 60-ročný katolícky kňaz Olivier Maire, provinciál Spoločnosti monfotánskych misionárov. K vražde sa priznal muž, ktorý je podozrivým zo založenia minuloročného požiaru v katedrále v Nantes

náboje
Ilustračné foto

Ako informovali francúzske médiá, telo kňaza našla polícia po tom, ako sa 40-ročný muž Emmanuel Abayisenga pochádzajúci z Rwandy osobne prišiel priznať k jeho vražde.

Reklama

Spomínaný muž, ktorý je zároveň jedným z hlavných podozrivých zo založenia požiaru v katedrále v Nantes v júli minulého roka, bol začiatkom júna prepustený, zostal však pod súdnym dohľadom.

Čakajúc na súdny proces, ktorý sa má konať v roku 2022, našiel útočisko u rehoľnej komunity v Saint-Laurent-Sur-Sevre, ktorej členom bol aj zavraždený kňaz. Ako povedal jeho právnik, tento muž bol „fyzicky, aj psychicky krehký človek“. Vyšetrovatelia vylúčili teroristický motív, začali vyšetrovanie vo veci dobrovoľnej vraždy.

Reklama

 

Bolesť Cirkvi vo Francúzsku

Predseda Knferencie biskupov Francúzska Mons. Éric de Moulins-Beaufort vyjadril osobný zármutok a blízkosť rodine kňaza a jeho kongregácii zo strany Cirkvi vo Francúzsku, a to prostredníctvom odkazu na sociálnej sieti Twitter, kde píše: „Žil nasledujúc Krista až do krajnosti, v bezpodmienečnom prijímaní všetkých. Modlím sa za jeho rodinu, jeho spolubratov i za všetkých ľudí, ktorých táto tragédia traumatizovala, ako aj za jeho vraha.“ Generálny predstavený montfortánov páter Santino Brembilla, sa vyjadril o otcovi Olivierovi Mairovi ako o „rehoľníkovi, kňazovi a misionárovi veľkej hodnoty, odborníkovi na montfortánsku spiritualitu, ktorý sprevádzal celú svoju komunitu v hlbokom chápaní posolstva ich zakladateľa Louisa-Marie Grigniona de Montfort“.

 

Blízkosť a solidaritu vyjadrili i predstavitelia štátu

Blízkosť a solidaritu všetkým katolíkom vo Francúzsku i kongregácii monfortánov vyjadril aj prezident Emmanuel Macron a premiér Jean Castex. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin včera popoludní na tlačovej konferencii uviedol: „Chceme, aby bol objasnený tento nenávistný čin: pustiť sa do kňaza, do muža Cirkvi, znamená pustiť sa do duše Francúzska“. Na vyčítavé poznámky extrémnej pravice o tom, že muž mal byť vyhostený po obvinení z podpálenia katedrály minister vnútra reagoval slovami, že to nebolo možné, pretože muž bol pod súdnym dohľadom až do rozhodnutia súdu.

 

Reklama
Posledným zavraždeným kňazom bol vo Francúzsku Jacques Hamel

Pripomeňme, že z radov kňazov a rehoľníkov bol naposledy vo Francúzsku zavraždený kňaz Jacques Hamel, ktorý bol zabitý počas slávenia svätej omše v roku 2016. Pred ním došlo k vražde kňaza v roku 2009 a v roku 2005 bol zabitý brat Roger Schutz z komunity Taizé.

 

Pápež František: Vražda francúzskeho kňaza ma hlboko zarmútila

Pápež František v stredu povedal, že ho hlboko zarmútila vražda francúzskeho kňaza, ktorého v departemente Vendée pravdepodobne usmrtil muž pôvodom z Rwandy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa agentúry DPA pápež počas generálnej audiencie vo Vatikáne pútnikom z Francúzska povedal, že sa “s veľkou bolesťou dozvedel o vražde otca Oliviera Maireho“. Zároveň vyjadril sústrasť členom rádu, rodine kňaza aj všetkým francúzskym katolíkom.

Uisťujem vás o svojej účasti a o svojej duchovnej blízkosti,” dodal František.

Reklama

Šesťdesiatročný Olivier Maire, provinciálny predstavený Montfortskej Máriinej spoločnosti v Saint-Laurent-sur-Sevre bol v pondelok nájdený mŕtvy vo svojej izbe v kláštornom komplexe. K činu sa priznal žiadateľ o azyl z Rwandy Emmanuel Abayisenga, ktorý je podozrivý aj zo založenia požiaru, ktorý vlani spustošil katedrálu vo francúzskom meste Nantes.

Muža krátko po priznaní sa na polícii hospitalizovali na psychiatrii, napísal ešte v pondelok francúzsky denník Le Figaro. Rovnaký zdroj denníku povedal, že Rwanďana 29. júla prepustili z nemocnice, kde bol na psychiatrickom liečení.

Francúzska prokuratúra v utorok večer zverejnila časť pitevnej správy. Kňaz podľa nej zomrel po šiestich úderoch tupým predmetom do hlavy. Zo správy ale nevyplynulo, aký vražedný nástroj bol použitý. Agentúra AFP však doplnila, že Olivier Maire zomrel bezprostredne po útoku.

Vyšetrovanie prípadu naďalej pokračuje, francúzska prokuratúra zatiaľ nenašla žiadnu spojitosť s terorizmom. Francúzsko je však stále v stave pohotovosti pre riziko útokov v kostoloch po tom, ako radikálny islamista z Tuniska koncom októbra zabil v kostole v meste Nice troch ľudí.

Pohreb zavraždeného kňaza sa uskutoční v piatok o 14.30 h v bazilike v Saint-Laurent-sur-Sevre.

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali