Víťazstvo Ruska na Ukrajine bude pre autoritu Západu znamenať katastrofu

Víťazstvo Ruska na Ukrajine bude pre autoritu Západu znamenať katastrofu

Moskva 9. apríla 2024 (HSP/pecat/Foto:TASR/AP-Libkos)

 

Nie je to tak dávno, čo Západ považoval Rusko za “Hornú Voltu vyzbrojenú jadrovými zbraňami”, píše Boris Džuranin pre noviny Pečat. Očakával na Ukrajine ľahké víťazstvo, ale bol porazený. Západné elity, nepripravené na tento zvrat udalostí, reagujú odmietaním a hnevom 

Záporožská jadrová elektráreň čelila dronovému útoku
Na snímke v poazdí Ruskom okupovaná Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) v Energodare

ŠVO hrozí Západu neočakávaným výsledkom – porážkou. Touto špeciálnou operáciou, porovnateľnou so salvami krížnika Aurora, ktoré odštartovali boľševickú revolúciu, sa vlastne začalo skutočné 21. storočie. Ruské víťazstvo v ukrajinskom ozbrojenom konflikte síce neohrozí existenciu Spojených štátov, ale aj tak znamená konečnú porážku, ba dokonca katastrofu pre “medzinárodné postavenie Západu a Spojených štátov a ich záujmy vo svete.

Reklama

Svet sa dnes čoraz jasnejšie a výraznejšie polarizuje a hlavným kameňom úrazu je postoj k Rusku. Na jednej strane stojí Západ a na druhej strane väčšina krajín globálneho Juhu. Rusko a Čína sú na čele tohto protizápadného hnutia. Prvé z nich dominuje vojensky a druhé hospodársky. Západ sa v snahe izolovať Rusko sám dostáva do čoraz väčšej izolácie. Uvedomuje si to aj chorvátsky geopolitik Zoran Meter: “Či si to Západ chce priznať alebo nie, Rusko teraz podporuje väčšina štátov globálneho Juhu, ktoré si uvedomujú, že výsledok ozbrojeného konfliktu na Ukrajine rozhodne o tom, či budú môcť vo svete zohrávať nezávislejšiu úlohu mimo stáročnej dominancie Západu.

Ako dodáva chorvátsky geopolitik, “pre Západ je hlavným problémom toto, nie to, aké bude mať Ukrajina hranice alebo či vstúpi do NATO alebo Európskej únie”.

Reklama

Preto všetka tá agresívna politická rétorika na Západe a dokonca aj hrozby francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o vojne NATO proti Ruskej federácii. Nie je to tak dávno, čo bolo niečo také dokonca ťažko predstaviteľné. Komu bol tento pokusný balónik vypustený?

Iste, NATO je napriek nafúknutému vojenskému rozpočtu, nekonečným cvičeniam a počtu obyvateľov, ktorý vysoko prevyšuje počet obyvateľov Ruska, na vojnu úplne nepripravené.

 

Bezradné západné politické elity

Napriek všetkému sa na Rusko v jeho zápase s Ukrajinou usmieva šťastie. Ukrajinskej armáde hrozí kolaps, a to napriek dodávkam “zázračných západných zbraní” v hodnote desiatok miliárd dolárov. Ruská ekonomika sa nezlomila pod tlakom západných “pekelných sankcií”. Naopak, ruská ekonomika sa posilnila. Potvrdzuje to aj americký miliardár David Sachs: “Západ (USA) urobil ruskú armádu silnejšou, väčšou ako predtým. Rusko vyrába oveľa viac zbraní (ako Západ), jeho priemyselná základňa sa rozšírila. Okrem toho sú teraz ich zbrane vyskúšané v boji, čo je v porovnaní so západnými zbraňami mimoriadne výhodné.”

Zatiaľ čo sa Rusko čoraz sebavedomejšie približuje k víťazstvu, krik na Západe neutícha. V skutočnosti prerastá do hystérie. Ako si vysvetliť túto bezradnosť mysle západných elít? Meter odkazuje na článok amerického profesora Andrewa Lathama, ktorý bol uverejnený 15. februára v časopise Hill. Prečo západné elity tak tvrdohlavo odmietajú prijať realitu? “Rusko vyhráva vojnu,” tvrdí Latham a je jasné, že “je nepravdepodobné, že by akékoľvek politické, ekonomické, taktické alebo technologické riešenie mohlo túto realitu zmeniť”.

Reklama

Andrew Latham odporúča posúdiť situáciu z hľadiska jednoduchej psychológie. Ide o koncept “zostrovania lojality”. Jednotlivci alebo skupiny, keď čelia nepríjemným alebo šokujúcim udalostiam, ich začnú popierať. Ich argumenty neobstoja pred faktami, ale v tej chvíli fakty odmietajú. Takéto správanie západných elít z ekonomického hľadiska len zvyšuje “utopené náklady”. Inými slovami, keď sa jednotlivci alebo skupiny odmietajú opierať o dôveryhodné a racionálne argumenty, dochádza k ich “psychologickému zrúteniu”.

Tvárou v tvár mimoriadne nepríjemným a neočakávaným skutočnostiam ukrajinského konfliktu, v ktorom očakávali ľahké víťazstvo, ale boli porazení, západné elity reagujú popieraním a hnevom. Rusko bolo donedávna považované za “Hornú Voltu, na nešťastie (pre Západ) vyzbrojenú jadrovými zbraňami”. Nekonečnú aroganciu Západu možno chápať z univerzálnej ľudsk
ej perspektívy, ale je to až príliš subjektívny postoj.

 

Odložená pomsta založená na závisti

Ruský geopolitik Leonid Savin zašiel vo svojich článkoch o krok ďalej a situáciu skúmal v širšom kontexte. Vo svojom článku Začiatok 21. storočia uvádza príklad kubánskej revolúcie, ktorá dala podnet mnohým ďalším oslobodzovacím hnutiam na celom svete a zároveň vyvolala veľkú nevôľu v Spojených štátoch. Savin sa odvoláva na tento zložitý pocit, o ktorom písal nemecký filozof Max Scheler a nazval ho ressentiment. Je to “oneskorená pomsta založená na závisti”.

Keď bol yankeeovský imperializmus napokon porazený, “americká politika bola postavená na tomto ressentimente. “Výsledkom boli sankcie, hospodárske embargo a úplne neopodstatnené zaradenie Kuby na zoznam štátov sponzorujúcich terorizmus.”

Reklama

Víťazná kubánska revolúcia, ktorá bola otvorene protiburžoázna (pripomeňme si vyhlásenia Fidela Castra z decembra 1961, že je marxista-leninista a že ním zostane až do smrti), povzbudila členov oslobodzovacích a protikoloniálnych hnutí a dala signál ostatným revolučným silám. A to nielen v krajinách Latinskej Ameriky, ktoré boli pod priamou a nepriamou okupáciou Spojených štátov.

Niečo podobné sa stalo v Rusku počas Októbrovej revolúcie. Duchovný otec moderného Pakistanu v britskej Indii, básnik a filozof Muhammad Iqbal, sa nadšene vyjadroval o ruskom októbri. V Latinskej Amerike sa robotnícke hnutie inšpirovalo úspechmi ruskej revolúcie. V ázijských krajinách so záujmom sledovali udalosti v Rusku. A dokonca aj v Spojených štátoch sledovali udalosti v Sovietskom zväze so žiarlivosťou a závisťou.

Na politickom Západe však táto revolúcia vyvolala hlboké rozhorčenie, o ktorom písal nemecký filozof. Európske demokracie sa okamžite zmenili na fašistické diktatúry. Niet sa čomu čudovať: západná demokracia a fašizmus nie sú antipódy, ale dvojčatá. Sovietskemu Rusku bolo treba čeliť za každú cenu, dokonca so zbraňou v ruke, a Západ sa na to začal pripravovať.

 

Pokračovanie “éry boja” – duch zmien, obratov a revolúcií

Práve preto je revolúcia v Rusku, ktorá nakoniec viedla k vzniku Sovietskeho zväzu, kľúčovým referenčným bodom. Je to vlastne miesto, kde sa začalo dvadsiate storočie.

Savin píše o zmene veľkých historických epoch. Pripomína veľkého kubánskeho spisovateľa Aleja Carpentiera, ktorý vo svojej prednáške “Cesta polstoročia”, prednesenej 20. mája 1975 vo Venezuele, poznamenal, že astronomické epochy sa líšia od historických. Napríklad pätnáste storočie podľa neho trvalo len 50 rokov, pretože v tomto čase sa podľa neho nachádzali všetky dôležité udalosti, ktoré toto storočie poznačili, od dobytia Konštantínopolu až po objavenie Ameriky.

Alejo Carpentier označil dvadsiate storočie za “éru boja” a hovoril o duchu zmien, zvratov a revolúcií.

Dvadsiate storočie sa začalo buržoáznymi protestmi v rôznych častiach sveta, a preto boli salvy z ruského krížnika Aurora jeho “bodom obratu”.

Antikoloniálne boje, ktoré po druhej svetovej vojne zachvátili tri kontinenty, sú len pokračovaním dlhej “éry boja” proti kolonializmu. Dôležité je, že všetky tieto konflikty neboli len stretmi medzi impériami a národnými štátmi. Nie, boli procesom oslobodzovania od buržoáznej hegemónie, ktorá sa čoraz viac stávala otroctvom.

Čínsky komunistický vodca Lin Biao raz vyslovil veľmi dôležitú myšlienku: “Ak sa rozhliadneme po svete, môžem Severnú Ameriku a západnú Európu nazvať ‘mestami sveta’ a Áziu, Afriku a Latinskú Ameriku ich ‘vidiekom'”. Po druhej svetovej vojne proletárske revolučné hnutie v kapitalistických krajinách Severnej Ameriky a západnej Európy na istý čas utíchlo, zatiaľ čo národné revolučné hnutia v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike sa rozvíjali v plnej sile.”

Reklama

Severná Amerika a západná Európa sú teda “mestami sveta”, v ktorých vládne “buržoázia”. Ázia, Afrika a Latinská Amerika sú “vidiekom”, teda tým, čo sa dnes nazýva globálnym Juhom, ktorý sa stavia proti hegemónii kolektívneho Západu alebo globálneho Severu.

Takto zanikajú veľké svetové civilizácie. Z toho je jasné, prečo je Západ taký rozhorčený voči Rusku. Špeciálna vojenská operácia, ktorú
Ruská federácia vedie na Ukrajine, hrozí Západu nečakaným výsledkom – porážkou. Touto špeciálnou operáciou, porovnateľnou so salvami krížnika Aurora, ktoré odštartovali boľševickú revolúciu, sa vlastne začalo skutočné 21. storočie.

To je dôvod, prečo Západ prežíva resentiment. Ruské víťazstvo v ukrajinskom ozbrojenom konflikte by síce neohrozilo existenciu Spojených štátov, ale aj tak by znamenalo definitívnu porážku a dokonca katastrofu pre “medzinárodné postavenie a záujmy Západu a Spojených štátov vo svete.

Je však zrejmé, že ide len o jednu vojnu v celom dlhom rade vojen. Požiar sa (zatiaľ) rozšíril do západnej Ázie.

Stojí za zmienku, že ozbrojený konflikt na Ukrajine, ktorý si už vyžiadal státisíce obetí, vyvolal sám Západ (Spojené štáty) tým, že odmietol rokovať s Ruskom ešte v decembri 2021. Západ rozdúchal to, čo nedokáže kontrolovať. Džina vypustil z fľaše. Ako poznamenáva Savin, “keďže sa mu nepodarilo podplatiť a oklamať ruskú elitu (ako to, žiaľ, bolo v 90. rokoch), keďže sa mu nepodarilo oslabiť ju pokusmi o farebné revolúcie a destabilizáciu okolo ruských hraníc v roku 2000, poslednou možnosťou bolo vytvoriť konflikt na území susedného štátu, ktorý sa nachádza na historickom ruskom území”.

Reklama

Takto sa menia historické epochy a zanikajú veľké svetové civilizácie.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali