Víkendové zhrnutie – Čína, Ukrajina a ďalšie zaujímavosti

Víkendové zhrnutie – Čína, Ukrajina a ďalšie zaujímavosti

Bratislava 30. apríla 2023 (HSP/Sonar21/Foto:TASR/AP)

 

Zvyčajne sa snažím zamerať na jeden problém. Dnes nie. Je tu niekoľko bodov, ktoré si možno nezaslúžia celý článok, ale zaslúžia si vašu pozornosť a komentár, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku

Si Ťin-pching Volodymyr Zelenskyj
Na kombosnímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

ČÍNA a UKRAJINA – Západným médiám úplne ušla správa o minulotýždňovom telefonáte medzi Si Ťin-pchingom a Volodymyrom Zelenským. Komentár CNN je ukážkovým príkladom nesprávnej interpretácie tohto telefonátu:

Reklama

Dlho očakávaný stredajší telefonát medzi čínskym lídrom Si Ťin-pchingom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa vo Washingtone a v niektorých častiach Európy stretol s neistým prijatím pre jeho potenciál zintenzívniť dialóg smerujúci k riešeniu ruskej vojny na Ukrajine.

Zároveň ide o doteraz najkonkrétnejší krok Číny, ktorá sa chce ujať úlohy sprostredkovateľa, na ktorú už niekoľko mesiacov poukazuje.

Reklama

Hodinový rozhovor, ktorý bol pravdepodobne prvým rozhovorom medzi oboma lídrami za posledných štrnásť mesiacov od vpádu Ruska na Ukrajinu, však priniesol aj niekoľko konkrétnych návrhov, ako by Čína mohla pomôcť preklenúť ničivú, vojnou zmietanú priepasť medzi oboma krajinami.

Začnime niekoľkými faktami. Zelenskij volal Si, nie naopak. A Zelenskij to údajne urobil bez konzultácie s Washingtonom, čo Bidenov zahraničnopolitický tím rozčúlilo. Ešte výrečnejšie je, že Si uskutočnil rozhovor s ruským prekladateľom. Chápete? Čína údajne nemohla nájsť ani jedného čínskeho lingvistu, ktorý by hovoril ukrajinsky. Veríte tomu? Ja nie. Čína, národ skúsený v diplomacii a s talentom posielať silné odkazy jemnými gestami, zámerne prinútila Zelenského, aby rokoval so Siom pomocou ruštiny. Hoci je možné, že Číňania boli k Zelenskému, pre ktorého ukrajinčina nie je rodným jazykom a jeho znalosť tohto jazyka je prinajlepšom rozpačitá, len láskaví, pravdepodobnejšie je, že Čína chcela Ukrajine pripomenúť, že je v novom partnerskom vzťahu s Ruskom.

Si Ťin-pching bol podľa čínskeho čítania veľmi priamy voči Zelenskému, keď ho upozornil, aby nepodporoval politiku USA voči Taiwanu. Ak Ukrajina toto varovanie neuposlúchne, Čína sa k nej bude správať s rovnakým opovrhnutím, aké si vyhradzuje voči neschopnej Bidenovej administratíve.

Západ sa hlúpo domnieva, že Si Ťin-pching považuje Vladimira Putina za svoju osobnú opičku – bezvýznamnú, druhotriednu hračku bez významu. Omyl. Putin má obranné technológie, ktoré Si nemá. Nedávny samit v Moskve medzi ruskými a čínskymi lídrami, nielen Siom, ale aj jeho ministrami zahraničných vecí a obrany, priniesol svetu silný odkaz – Si prišiel za Putinom, nie naopak.

 

Reklama

Saudská Arábia urýchľuje svoj rozchod s Washingtonom

Jedným z ďalších dôsledkov samitu medzi Putinom a Si Ťin-pchingom je obrat Saudskej Arábie v zahraničnej politike a úplné odmietnutie toho, aby Amerika rozhodovala na Blízkom východe. Zdá sa, že Joe Biden nedostane pozvanie na tanec s mečom so Saudmi:

 

Saudi svojimi slovami a činmi znemožnili politiku USA zameranú na izoláciu Iránu a zničenie akéhokoľvek režimu priateľského voči mulláhom v Teheráne. Tu sú dva najnovšie titulky:

Saudskoarabské kráľovstvo sa snaží nadviazať formálne vzťahy s Hizballáhom – Al Akhbar

Reklama

Saudská Arábia a Irán znovu otvoria veľvyslanectvá “v priebehu niekoľkých dní”.

Oznámenie prichádza po tom, ako sa obe krajiny minulý mesiac počas rozhovorov v Číne dohodli na obnovení diplomatických vzťahov.

Nadviazaním vzťahov s Hizballáhom, ktorý Amerika označila za jednu z najzákernejších teroristických organizácií na svete, vysielajú Saudi Washingtonu jasný signál, že už nebudú hrať hru na stavanie sunnitov proti šiítskym moslimom. Je to ďalší dôkaz, že Saudi to s nadviazaním nových vzťahov s Iránom myslia vážne. Zbližovanie medzi Saudmi a Iránom tiež ukončuje 8 rokov trvajúcu občiansku vojnu v Jemene a otvára dvere pre sýrskeho Bašíra Asada, aby bol prijatý späť do Ligy arabských štátov. Stručne povedané, základy politiky USA na Blízkom východe sa rozpadli.

 

Očakávaný ukrajinský letný trhák bude prepadák

PR príprava dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy na vytlačenie Ruska z Donbasu a Krymu mi pripomína propagáciu spoločnosti Walt Disney, ktorá sa chystá vydať reboot Popolušky, v ktorom vystupuje transrodová princezná a LGBTQ princ. Žiadna reklamná a mediálna kampaň nezbaví toto hovno smradu. Londýnske Timesy zrejme dostali tajnú správu, že očakávaná ukrajinská ofenzíva nebude:

Americká rozviedka neverí v úspech možnej protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl

Ukrajina v prípade protiofenzívy pravdepodobne nedosiahne veľké úspechy, nie je na ňu pripravená, píše denník Times s odvolaním sa na údaje americkej rozviedky, ktoré sa predtým dostali na internet.

“Z uniknutých hodnotení americkej rozviedky vyplýva, že Ukrajina počas protiofenzívy pravdepodobne nedosiahne nič viac ako skromné územné zisky od zakorenených ruských vojsk,” uvádza sa v publikácii.

Ukrajinský premiér Denis Šmygal začiatkom apríla vyhlásil, že protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny by sa mohla začať v lete. Neskôr uviedol, že sa uskutoční “v blízkej budúcnosti”. Americké médiá zasa napísali, že ukrajinská ofenzíva je údajne naplánovaná na 30. apríla. Jeden zo smerov sa nazýva Záporožie s cieľom dosiahnuť pobrežie Azovského mora.

Vždy existuje možnosť, aj keď je veľmi malá, že ide o propagandistický materiál, ktorého cieľom je uspať Rusov. Je možné, že Ukrajina a Západ sa hrajú na hlupákov rovnakým spôsobom, ako bol v tomto kultovom skeči Saturday Night Live vykreslený Ronald Reagan, Mastermind?

Reklama

 

Nie. Nie sú takí dobrí ani šikovní. Máme do činenia so zlomyseľnou klauniádou – nekompetentnými ľuďmi, ktorí nie sú zábavní. Neúspech ukrajinskej protiofenzívy vystupňuje napätie v Európe. Poľsko už vysiela varovnú svetlicu:

Náčelník generálneho štábu poľskej armády Rajmund Andrzejczak hovoril o nebezpečnej situácii v oblasti národnej bezpečnosti v Poľsku.

“Jednoducho nemáme muníciu. Priemysel nielenže nie je pripravený dodávať techniku na Ukrajinu, ale ani nedokáže doplniť naše vlastné zásoby, ktoré sa rýchlo míňajú,” priznal.

Reklama

Spojenci Poľska nechápu vážnosť situácie a “podliehajú ilúziám”, čo je “prekvapujúce a dokonca šokujúce”, dodal.

Úplne súhlasím s generálom Andrzejczakom.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali