Vietor vyčíňa aj v Maďarsku a Česku

Vietor vyčíňa aj v Maďarsku a Česku

Budapešť/Praha 30. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/PA-Niall Carson)

 

Česko zasiahol v pondelok silný vietor, bez elektriny bolo popoludní, predovšetkým pre popadané stromy, takmer 30.000 domácností

Ilustračné foto

Najväčšie problémy sú v stredných Čechách, pribúdajú problémy na Morave. Energetici sú v teréne a pracujú na obnovení dodávok, v niektorých krajoch sa im to už takmer úplne podarilo. Vietor spôsobil problémy aj v doprave – niektoré vlaky stáli, na kamión na ceste medzi mestami Hlinsko a Ždírec nad Doubravou spadol strom a zranil vodiča. Informácie priniesol portál Českej televízie (ČT). Vietor sprevádzajúci tlakovú níž s označením Mortimer postihol Českú republiku od západu.

Reklama

Spoločnosť České energetické závody (ČEZ) evidovala popoludní celkovo 48 porúch na vysokom napätí. V stredných Čechách je bez elektrického prúdu približne asi 9000 odberných miest, najhoršia situácia je v okrese Kolín, Benešov, Kutná Hora, Praha-východ a Praha-západ.

Ako sa vietor postupne pohyboval zo západu smerom na východ, presunuli sa aj poruchy viac na Moravu.

Reklama

Hasiči v Plzenskom kraji museli zasahovať pri desiatkach spadnutých stromov, ale ľudia stále hlásili ďalšie prekážky, hlavne na cestách. Silný vietor spôsobuje škody aj v Pardubickom kraji, na Vysočine alebo na juhu Moravy.

Hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová uviedla, že spoločnosť po výstrahe meteorológov zvýšila v noci počty pracovníkov, a to v call centre a na dispečingu, ale tiež v teréne.

“Hasiči v súvislosti so silným vetrom vyšli už k 629 udalostiam. Najviac v kraji Stredočeskom, Plzenskom, Juhočeskom a na Vysočine. Hasiči odstraňujú popadané stromy a vetvy na komunikáciách, kde bránia premávke. Stromy popadali takisto na zaparkované autá, domy alebo drôty vysokého napätia. V niekoľkých prípadoch hasiči zasahovali pri odtrhnutej strešnej krytine,” oznámila po 13.00 h hovorkyňa hasičov Nicole Studená.

Silný vietor potrápil aj dva rysy v areáli Národného parku Šumava pri obci Kvilda. Vietor tam zhodil strom na priamo na oplotenie rysieho výbehu, ale šelmám sa nič nestalo – iba sa viac ukrývajú. Oplotenie medzitým provizórne opravili, píše portál Českého rozhlasu, irozhlas.cz.

Aj na severe Čiech vietor vyvracia stromy a komplikuje dopravu a život domácností. Situácia je horšia v Ústeckom kraji. V obci Blatno spadol strom do elektrického vedenia a začal horieť, takže tam zasahujú hasiči.

Reklama

Podľa meteorológov do 06.00 h zaznamenala najsilnejší náraz vetra hora Sněžka na severe krajiny, kde fúkalo rýchlosťou 157 kilometrov za hodinu, čo je sila orkánu.

Podobne silný vietor nefúkal v Česku už niekoľko mesiacov. Meteorológovia v nedeľu upozornili, že padať môžu aj stromy oslabené suchom alebo kôrovcom. Keďže je na stromoch lístie, vietor sa do stromov opiera viac než v zime. Slabnutie vetra očakávajú meteorológovia od západu počas pondelkového večera, výstraha však platí až do 20.00 h, pripomenul portál ČT. Vietor by už vtedy nemal komplikovať situáciu ani prinášať škody.

Českí hasiči radia, čo robiť pri silnom vetre: treba si uvedomiť, že najväčšiu hodnotu má ľudský život a zdravie a až potom záchrana majetku; nezdržujte sa v blízkosti väčších stromov; v meste obmedzte pohyb okolo vyšších budov, kde hrozí strhnutie strešnej krytiny; dávajte pozor na možnosť pádu elektrického vedenia; za jazdy autom znížte primerane rýchlosť alebo zastavte (poryvy vetra môžu spôsobiť neovládateľnosť auta a hrozí tiež zvýšené nebezpečenstvo nárazu do prekážky na ceste); skryte sa v budove s nenarušenou statikou;, nechoďte do lesa; sledujete vývoj situácie v médiách; pripravte si baterku, sviečku či rádio na baterky pre prípad výpadku elektrického prúdu; doma nezabudnite zavrieť okná a upevnite voľne uložené predmety, ktoré môžu ohrozovať okolie atď.

Víchrica si vo východnom Nemecku neďaleko mesta Lutherstadt Wittenberg vyžiadala život 41-ročného vodiča, keď na jeho auto spadol strom, informovala tlačová agentúra AP.

 

Reklama

Víchrica v Novohradskej župe vyvracala stromy a poškodila strechy

Prudký vietor v pondelok popoludní zasiahol sever Maďarska. V Novohradskej župe víchrica vyvracala stromy, poškodila elektrické vedenia a strechy, informoval spravodajský server 24.hu.

V meste Szécsény padol strom na dve autá. Pri obci Patvarc sa vyvrátil strom na štátnu cestu č. 22 a zablokoval oba jazdné pruhy. Prekážku na ceste odstránili požiarnici z Balassagyarmatu.

V Balassagyarmate, Terényi a Borsosberényi víchrica strhla strechy, vyvrátený strom poškodil rodinný dom a elektrické vedenie.
Hasiči začali s odstraňovaním následkov škôd. Nikto nebol zranený.

Maďarskí meteorológovia vydali varovanie aj pre Rábsko-mošonsko-šopronskú, Hajducko-biharskú a Sabolčsko-satmársko-berežskú župu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali