Verejný úder britským ambíciám stať sa hráčom v európskych “vesmírnych pretekoch”

Verejný úder britským ambíciám stať sa hráčom v európskych “vesmírnych pretekoch”

Londýn 12. januára 2023 (HSP/ft/Foto:TASR-NASA)

 

Spoločnosť Virgin Orbit Sira Richarda Bransona sa v utorok snažila rozpliesť príčiny svojho neúspešného pokusu o vynesenie satelitov na obežnú dráhu z Cornwallu v juhozápadnom Anglicku, píše Financial Times

satelit
Ilustračné foto

Štart v pondelok neskoro večer mal byť historickým momentom pre Britániu, ktorá sa chcela stať prvou krajinou, ktorá zo západnej Európy vyšle do vesmíru komerčný náklad. Bol to zároveň prvý pokus spoločnosti Virgin Orbit, ktorú zo 75 % ovláda Bransonova skupina Virgin Group, o nasadenie svojho jedinečného “horizontálneho štartovacieho systému” mimo USA.

Reklama

V priebehu niekoľkých minút po vypustení z upraveného lietadla typu Jumbo 747 vo výške 35 000 stôp nad Atlantickým oceánom sa však raketa LauncherOne vyrobená v USA stretla s problémami. “V určitom okamihu počas zážihu motora druhého stupňa rakety a pri rýchlosti rakety viac ako 11 000 míľ za hodinu sa v systéme vyskytla anomália, ktorá predčasne ukončila misiu,” uviedla spoločnosť v utorok v skorých ranných hodinách.

Zlyhanie vyvoláva pochybnosti o tom, či Spojené kráľovstvo dokáže vyhrať európske “vesmírne preteky”, ktoré sú zamerané na rýchlo rastúci trh s vypúšťaním malých satelitov, pričom kozmodrómy v Nórsku a Švédsku sú blízko uvedenia do prevádzky. Kozmodróm v Cornwalle, ktorý sa nachádza na letisku Newquay, je prvým zo siedmich plánovaných v Spojenom kráľovstve.

Reklama

Vesmírni analytici Euroconsult odhadujú, že v nasledujúcom desaťročí bude na nízku obežnú dráhu Zeme vypustených 18 500 satelitov s hmotnosťou menšou ako 500 kg. Je to nová hranica pre rýchlo sa rozvíjajúci komerčný vesmírny sektor, v ktorom sa budú služby, ako napríklad vysokorýchlostné širokopásmové pripojenie a monitorovanie klímy, poskytovať z menších kozmických lodí obiehajúcich bližšie k Zemi.

Ian Annett, zástupca šéfa britskej vesmírnej agentúry, povedal, že je naďalej presvedčený, že Spojené kráľovstvo môže ešte predbehnúť ostatných európskych konkurentov, keď sa otvorí jedno z tradičných vertikálnych štartovacích miest. “Robíme veľký pokrok s vertikálnymi štartovacími miestami, [ktoré] sú na dobrej ceste k tomu, aby tento rok uskutočnili svoj prvý štart.”

Frank Strang, výkonný riaditeľ kozmodrómu SaxaVord na Shetlandských ostrovoch, ktorý chce tento rok dokončiť vertikálny štart, povedal, že je “zúfalo sklamaný”, že misia Virgin zlyhala.

Pondelňajšiu udalosť však nepovažoval za neúspech Spojeného kráľovstva, pretože ukázala, že krajina dokáže vytvoriť regulačný a licenčný režim od základov. “Prejsť celým týmto procesom po prvýkrát je bolestivé, ale my ako krajina sme ukázali, že to dokážeme. Neúspech sa týkal amerického odpaľovacieho zariadenia. Spojené kráľovstvo za to nemôže prevziať zodpovednosť,” povedal.

Americká spoločnosť Virgin Orbit vymenovala tím na vyšetrenie zlyhania vrátane nezávislého kontrolóra a v utorok večer uviedla, že je “príliš skoro” na stanovenie dátumu, kedy by mohla byť pripravená na ďalší pokus z Cornwallu. Výkonný riaditeľ Virgin Orbit Dan Hart predtým povedal, že spoločnosť bude “neúnavne” pracovať na tom, aby sa vrátila na obežnú dráhu.

Reklama

Ide o prvý neúspech komerčného letu spoločnosti Virgin Orbit za posledných päť misií. Testovací let v roku 2020 však zlyhal krátko po štarte rakety, pričom vyšetrovanie trvalo dva mesiace, kým sa dospelo k záveru, že došlo k problémom s motorom prvého stupňa.

Keď bude známa príčina pondelkového zlyhania, spoločnosť Virgin bude musieť požiadať o novú licenciu na štart, čo si vyžiada určitý čas.

Oneskorenia projektu stáli spoločnosť Virgin Orbit. Skupina vlani znížila počet plánovaných misií pre komplikácie pri získavaní prvej licencie na štart v Spojenom kráľovstve. Let z Cornwallu mal byť vzorom pre pokusy spoločnosti rozšíriť partnerstvo s novými kozmodrómmi po celom svete.

Neúspešné štarty nie sú ničím výnimočným, povedal Armand Musey, vesmírny analytik spoločnosti Summit Ridge Group. “Stavba nosnej rakety je komplikovaná záležitosť a nosné rakety často zlyhávajú pri niekoľkých prvých štartoch. Otázkou je, či to spoločnosť Virgin dokáže rýchlo napraviť.”

Dodal však, že stratová spoločnosť “pravdepodobne potrebuje viac hotovosti”, aby vyvinula potrebnú frekvenciu štartov. “V prvých troch štvrťrokoch 2022 minula viac ako 120 mil. dolárov, čím jej hotovostný zostatok k 30. septembru 2022 dosiahol záporných 71,2 mil. dolárov [a] ku koncu štvrtého štvrťroka bude pravdepodobne nižší aj po novembrovom navýšení o 25 mil. dolárov.”

Reklama

Akcie spoločnosti Virgin Orbit kótované na burze Nasdaq po pondelkovom neúspechu prudko klesli a v New Yorku uzavreli o 14 % na úrovni 1,66 USD, čo je menej ako pätina úrovne spred roka.

Zákazníci neúspešnej britskej misie si teraz budú musieť nahradiť svoje stratené satelity a buď počkať, kým sa spoločnosť Virgin zotaví, alebo hľadať alternatívnu nosnú raketu.

Na palube bolo deväť satelitov od siedmich zákazníkov vrátane testovacieho navigačného satelitu od belgickej skupiny Rhea, užitočného zaťaženia určeného na sledovanie námornej aktivity od britského inovačného centra Satellite Applications Catapult financovaného vládou a demonštračného satelitu od britského začínajúceho podniku Space Forge. Podľa viacerých osôb oboznámených so záležitosťou neboli všetky stratené satelity plne poistené.

Jeden zo zákazníkov uviedol, že sa túto správu dozvedel z reproduktora približne o 23:40, keď stál na chladnej a veternej letiskovej ploche v Newquay a čakal na návrat štartovacieho lietadla 747.

Z reproduktora sa ozývali tóny piesne “Start Me Up” od skupiny Rolling Stones – na počesť názvu misie – keď sa “ozvalo suché hlásenie, že došlo k anomálii a zdá sa, že štart nedosiahol obežnú dráhu. Potom sa hudba opäť rozozvučala,” povedal. “Čo to malo znamenať?”

Lucy Edgeová, prevádzková riaditeľka spoločnosti SatApp Catapult, uviedla, že bude naliehať na spoločnosť Virgin, aby poskytla viac informácií o zlyhaní. “Očakávame, že nám rýchlo poskytnú viac informácií. Začnem ich naháňať ešte dnes.”

Povedala, že sa bude zaoberať “akýmkoľvek vypustením, ktoré sa zhoduje s našimi časovými plánmi kdekoľvek na svete”, pre ďalšie dva satelity v plánovanej konštelácii námorného sledovania.

Emma Jonesová, obchodná riaditeľka britskej spoločnosti Rhea Group, však bola menej kritická. “Vesmír je ťažký,” povedala. “Som si celkom istá, že Virgin sa vráti.”

Jonesová povedala, že na správu o neúspechu reagovala tak, že sa vrátila do hotela a so svojím tímom sa podelila o fľašu šampanského. “Potom sme začali pracovať na ďalšom satelite.”

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali