Venezuela sa pripravuje na pripojenie území Guyany. Brazília je odhodlaná ísť do vojny

Venezuela sa pripravuje na pripojenie území Guyany. Brazília je odhodlaná ísť do vojny

Caracas 3. decembra 2023 (HSP/Vzgljad/Foto:Sputnik/Sergei Guneev)

 

Vo Venezuele dnes prebehne referendum o anexii provincie Essequibo, ktorá je teraz súčasťou susedného štátu – Guyany. Samotná Guyana je, samozrejme, proti a Brazília sa už pripravila brániť Guyanu silou zbraní. Predpokladá sa, že Maduro chce jednoducho získať ropu objavenú v tejto provincii, ale v skutočnosti je to oveľa zložitejšie, uvádza do čitateľov novín Vzgljad do problematiky Jevgenij Krutikov

Nicolás Maduro
Na snímke Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro vyzval svoju krajinu na ľudovú jednotu pred referendom o územnom spore so susednou Guyanou. “V jednote všetkých síl a celej spoločnosti vyzývam celú Venezuelu, všetky univerzity, aby sa pripravili na hlasovanie, vyzývam všetky politické strany a politické zoskupenia – opozičné, centristické, pravicové, ľavicové – všetky vo Venezuele, aby sa postavili za našu suverenitu <…> a zaručili veľké víťazstvo venezuelskej ľudskej dôstojnosti,” povedal Maduro, ktorého prejav vysielali miestne televízne stanice.

Reklama

“Toto nie je téma jednej politickej strany, jednej osoby, ale všetkých Venezuelčanov, táto téma presahuje všetky stranícke, ideologické, skupinové rozdiely, všetky možné rozdiely medzi nami a naša spoločná veľká dohoda je obsiahnutá v jednej vete: Slnko Venezuely vychádza v Essequibo,” povedal prezident a vyhlásil práva Venezuely na sporné územie nazývané Guyana-Essequibo.

Referendum naplánované na dnes 3. decembra vyžaduje, aby občania odpovedali na päť otázok. Piata z nich znie: “Súhlasíte s vytvorením štátu Guyana-Essekibo, s vytvorením plánu urýchlenia integrácie služieb pre súčasné a budúce obyvateľstvo tohto územia, ktorý zahŕňa aj udelenie občianstva a venezuelského preukazu totožnosti v súlade so Ženevskou dohodou a medzinárodným právom a bude mať za následok začlenenie uvedeného štátu do územia Venezuely?”

Reklama

Už skôr rozhnevaná Guyanská kooperatívna republika (krajina sa tak volá kvôli prízračnej spomienke na pôvodné pokusy o vytvorenie osobitnej formy socializmu v 60. rokoch 20. storočia) požiadala Medzinárodný súdny dvor OSN, aby zastavil venezuelské referendum, pretože by otvorilo cestu ozbrojenej invázii Venezuely. A územie, na ktoré si Venezuela robí nárok, predstavuje približne dve tretiny celej Guyanskej kooperatívnej republiky vrátane súvisiacich vodných zdrojov, po pričlenení ktorých k Venezuele môže Guyana ako fenomén úplne skončiť. A pritom práve začala žiť po tom, ako americké spoločnosti minulý rok objavili veľké zásoby ropy a plynu v pobrežnej zóne Essequibo.

K týmto krízam dochádza v okolí územia Essequibo pravidelne už 150 rokov. Teraz však situácia smeruje k skutočnému ozbrojenému konfliktu.

Guyana, najchudobnejšia krajina Karibiku a 157. krajina sveta z hľadiska životnej úrovne, nemá prakticky žiadnu vlastnú armádu. Otvorene ju však podporuje Brazília, ktorá na venezuelské hranice vyslala rotu tankov Leopard a v Sao Paule zmobilizovala prápor ľahkej pechoty.

Mimochodom, treba povedať, že pred niekoľkými rokmi si susedný Surinam celkom úspešne odhryzol z územia Guyany a jednoducho ho vyhlásil za svoje, pretože je tam veľa rýb. A Surinam za to nedostal nijako potrestaný. Dokonca ani sankcie mu “globálny arbiter” neuložil.

Caracas na medzinárodné arbitráže a súdy kašle, pretože má smutnú skúsenosť: práve Parížska arbitráž z roku 1899 prisúdila 90 % sporného územia Veľkej Británii (vtedy ešte neexistovala Guyana, ale Britské impérium). Rusko sa na tom nepriamo podieľalo, keďže predsedom Parížskej arbitráže bol významný ruský medzinárodný právnik, jeden z hlavných tvorcov moderného systému medzinárodného práva vrátane myšlienky konferencií, Fiodor (Friedrich) Martens. Na prelome storočí bola autorita Fiodora Martensa ako popredného medzinárodného právnika nespochybniteľná, na čo sa nezaslúžene zabudlo.

Reklama

V roku 1944 však za iných politických okolností americký právnik Severo Mille-Prevost spätne obvinil Martensa zo zaujatosti pri rozhodovaní o odstúpení väčšiny územia Essequibo Britskému impériu. Existovalo aj podozrenie, že Briti podvádzali tým, že arbitrovi poskytli falošné mapy. Samotný Fedor Martens, ktorý zomrel v roku 1909 v rodnom Estlande, uviedol, že prípad britskej žaloby proti Venezuele bol veľmi komplikovaný, pretože bolo potrebné zaoberať sa históriou španielskeho objavovania Južnej Ameriky, počnúc XVI. storočím, a preskúmať asi tritisíc starých dokumentov.

Teraz Venezuela odmieta výsledky arbitráže z roku 1899 práve pre podozrenia z falšovania dôkazov a obvinenia z údajnej zaujatosti Fedora Martensa (arbitráž mala päť sudcov a rozhodujúci bol hlas predsedu). Venezuela zastáva názor, že pôvodne, teda v čase conquistadorov, to všetko bolo súčasťou Generálnej kapitanátu Venezuela, ktorý bol súčasťou vicekráľovstva Nová Granada, pre ktoré existujú príslušné reskripty od ich katolíckych veličenstiev Ferdinanda II. z Aragónu a Izabely Kastílskej.

Faktom však je, že táto nepreniknuteľná džungľa Španielov nezaujímala ani v súvislosti s hľadaním Eldoráda. Ani Bolívar sa tam pre nedostatok dôvodov nevydal. Nikdy tam neboli žiadni belosi. Toto územie bolo dosť divoké aj v čase Parížskej arbitráže a teraz je len divoké s príslušným obyvateľstvom.

Popisné mapy oblasti Essequibo, na ktoré sa odvolávajú Briti, nakreslil Nemec (Prus) v anglických službách Robert Schomburgk. Bol jedným z mnohých “indiánov Jonesov” svojej doby, ktorí určovali hranice britského impéria v Guyane na princípe “kam si došiel, tam je hranica”. Vtedy to bol bežný jav. Mimochodom, Schomburgk sa preslávil ani nie tak vďaka hraniciam Guyany, hoci sa dodnes nazývajú “Schomburgkova línia”, ale vďaka objavu niekoľkých druhov orchideí, z ktorých jedna sa volá “Schomburgkia”. Bola to archetypálna osobnosť.

Celkový počet obyvateľov Essequibo sa odhaduje na približne 120-tisíc, ktorí by podľa výsledkov referenda mali získať venezuelské občianstvo. Ale je tam ropa, plyn a zlato.

Reklama

Bolo by príliš primitívne redukovať postavenie Venezuely na hľadanie nových zdrojov príjmov z ropy.

Západná tlač je plná textov o Madurovej potrebe nájsť ďalšie peniaze po uvalení sankcií na ruské a venezuelské ropné spoločnosti. Nie je to celkom logické z dvoch dôvodov. Po prvé, nikto nebráni USA, aby uvalili sankcie proti novým náleziskám, ak Venezuela naozaj získa prístup k náleziskám Essequibo. Po druhé, nároky Venezuely na toto územie majú príliš dlhú históriu a začali sa dlho predtým, ako sa ropa stala takou dôležitou v živote ľudstva.

Zároveň má Venezuela územné nároky takmer na všetky svoje susedné krajiny. Najdôležitejší konflikt na kontinente: spor Caracasu s Kolumbiou. Ak Guinejčanov vo Venezuele jednoducho nepovažujeme za ľudí, potom v Kolumbiu má napätie existenčný charakter.

Všetko sa to začalo za Bolívara, ktorého hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť na celom kontinente jeden veľký španielsky hovoriaci štát, ktorý by mohol čeliť USA a konkurovať im. Túto myšlienku – ktorá je hlavnou tragédiou života Simóna Bolívara – rozbil regionálny separatizmus. Výsledkom bolo, že jednotný štát od Atlantického po Tichý oceán existoval počas života osloboditeľa len niekoľko rokov a rozpadol sa na dnes existujúce Venezuelu, Kolumbiu, Bolíviu, Peru, Ekvádor a Panamu.

Teraz vo Venezuele historicky Kolumbijčanov ako hlavných iniciátorov rozpadu nového impéria považujú za separatistov a zradcov. A to nie sú prázdne slová. Veľká časť venezuelskej armády stojí na hraniciach s Kolumbiou, potýčky sú tam na dennom poriadku. Za 190 rokov od Bolívarovej smrti historický spor neprestáva byť aktuálny. Venezuela bola Bolívarovou vlasťou a vytvoril sa tam osobitný kult osloboditeľa. Ropa v Essequibo je, samozrejme, vážny situačný dôvod, ale Madurovo konanie vychádza z oveľa dlhodobejších ambícií.

Medzitým sa Venezuela dlho tešila plnej podpore USA v spore s Guyanou. “Dáždnik” “Monroeovej doktríny”. V predvečer parížskej arbitráže sa dokonca hovorilo o vojne medzi Spojeným kráľovstvom a USA kvôli nárokom Venezuely na Essequibo. V tom čase USA práve po úspešnej vojne so Španielskom ochutnávali svetové ambície a Londýn bol príliš zaneprázdnený Južnou Afrikou. Výsledkom zákulisnej hry bola Parížska arbitráž.

Teraz je situácia presne opačná, a to kvôli záujmom amerických ropných spoločností a ideologickej nechuti Washingtonu voči Venezuele. Zároveň sa v samotnom Caracase skutočne objavila situačná národná jednota: dokonca aj osobnosti z Madurovej opozície sa vyslovili za referendum o faktickej anexii Essequiba.

Po 3. decembri sa udalosti môžu vyvíjať podľa vojenského aj ľahšieho scenára. V súčasnosti však existuje vysoká pravdepodobnosť vojenskej invázie Venezuely do Guyany s takmer nevypočítateľnými dôsledkami. A to je ďalšia z radu udalostí, ktoré ľudstvo práve teraz nepotrebuje.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

Včera 20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

Včera 20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

Včera 19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

Včera 19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

Včera 19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

Včera 18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

Včera 18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Včera 18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

Včera 17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

Včera 17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali