Vedci zistili, aký stravovací návyk ohrozuje našu imunitu
Londýn 25. februára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedci zistili, že konzumácia veľkého množstva fruktózy môže ovplyvniť fungovanie imunitného systému a narušiť jeho normálne fungovanie. Štúdia bola publikovaná v časopise Nature
Ilustračné foto
Odborníci zo Swanseaskej univerzity, Bristolskej univerzity a Ústavu Francisa Cricka v Londýne skúmali účinky fruktózy na organizmus myši. Zistili, že táto zložka rekonfiguruje bunkové metabolické dráhy, čo podporuje procesy, ktorých aktivácia vedie k zvýšeniu množstva zápalových cytokínov.
Výsledky výskumu ukázali, že nadmerná konzumácia fruktózy môže spôsobiť zápalové reakcie imunitného systému, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a tkanív a narúšajú fungovanie orgánov a telesných systémov.
Vedci vysvetlili, že fruktóza sa nachádza v sladkých nápojoch, dezertoch, polotovaroch a často sa používa pri výrobe potravín. Zvyšuje riziko obezity, cukrovky typu 2 a nealkoholickej pečeňovej steatózy.
Varovanie
Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.