Profesor Kim Brown a jeho kolegovia rozobrali údaje z troch veľkých výskumov potravinových zvykov a zdravotného stavu pracovníkov amerického zdravotníckeho systému. Celkom boli preskúmané údaje viac ako 200 tisíc ľudí. Za dobu prieskumu u nich bolo zaznamenaných približne 12 tisíc prípadov ochorenia na cukrovku druhého typu.
Výsledky prieskumu ukázali, že sa nebezpečenstvo ochorenia znižuje, ak sú nasýtené mastné kyseliny, mono a polynenasýtené tuky, živočíšne a rastlinné bielkoviny nahradzované takzvanými kvalitnými pomalými sacharidmi.
K pomalým sacharidom patria celozrnné krúpy, zelenina a iné potraviny s veľkým obsahom buničiny. Majú nízky glykemický index, vďaka čomu pri spotrebe týchto potravín produkuje organizmus menej inzulínu. Pomáha to zabrániť prudkému zvýšeniu obsahu glukózy v krvi.
Vedci tiež zistili, že sa nebezpečenstvo vývoja diabetu znižuje tiež pri nahradení rýchlych sacharidov nasýtenými tukmi.
Užitočné byliny
Naturoterapeutka Taťjana Kiseljovová v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty a fakty povedala, že pre zabránenie cukrovky je potrebné denne konzumovať potravinové a liečivé rastliny, ktoré znižujú obsah glukózy.
Odstrániť prebytok vody a glukózy z organizmu pomôže napríklad kôpor, koriander siaty, petržlen, listy šalátu a tiež čerstvá káva alebo čaj, podotkla lekárka.
Čerstvá zemiaková alebo kapustová šťava má účinok podobný ako inzulín. Zvýšiť citlivosť tkanív voči inzulínu pomôžu škorica, klinčeky, muškátový oriešok, zázvor a kardamóm, povedala Kiseljovová.
Zdôraznila, že červená repa, citrón a uhorka sú bohaté na rastlinné vlákna, okrem iného aj na pektín, ktorý reguluje imunitný systém a tiež odstraňuje toxíny a prebytok glukózy.