Špecialisti analyzovali výsledky amerického každoročného národného prieskumu zdravia a dospeli k záveru, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú syr, sušienky, hranolky a tiež sýtené a energetické nápoje, trpia častejšie zápalom čriev.
Okrem toho môžu tieto produkty viesť k rozvoju kolitídy a Crohnovej choroby, uvádza sa v štúdii. V rámci prevencie odporúčajú vedci doplniť svoju stravu o rôzne druhy ovocia a zeleniny, ako aj jedlá z obilnín s otrubami a celozrnnej múky.
Boj proti chorobám tráviaceho ústrojenstva
V januári dala rozhovor lekárka a odborníčka na výživu Jelena Solomatinová novinám Večerná Moskva. V ňom uviedla sedem potravín, ktoré pomáhajú predchádzať ochoreniam tráviaceho ústrojenstva.
Pripomenula, že vďaka svojím antioxidačným vlastnostiam majú niektoré korenia kladný vplyv na celkový zdravotný stav a dokonca môžu zmierniť symptómy v boji s onkologickými chorobami.
Na prvom mieste je zázvor. Lekárka poradila konzumáciu ako čerstvého korenia, tak sušeného, mletého alebo kandizovaného. Užitočné vlastnosti má takisto rozmarín, ktorý odporúča pacientom, ktorí začali strácať váhu a chuť k jedlu. Lekárka tiež poradila konzumáciu kurkumy, ktorá dokáže ochrániť pred rakovinou vďaka výrazným antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam.
K ďalším potravinám patrí štipľavá červená chili paprika, cesnak, mäta pieporná a harmanček.
Čo nejesť
Nemecký gastroenterológ, profesor a lekársky riaditeľ súkromnej kliniky Helios v Krefelde Thomas Frieling menoval potraviny, ktoré škodia sliznici čreva.
Podľa jeho slov kvôli dlhodobej nesprávnej výžive môže vzniknúť chronický zápal čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka a tiež cirhóza pečene. Treba sa v prvom rade vyvarovať jednoduchých a rafinovaných cukrov, obmedziť spotrebu pečiva, čokolády a marmelády, podotýka lekár.
Okrem toho sa odporúča znížiť množstvo slaniny, údenín a salámy, pretože tieto potraviny sú považované za karcinogénne. Frieling však poznamenal, že požívanie týchto potravín raz týždenne organizmu neuškodí. Treba sa ich úplne vzdať pri bolestiach brucha, nadúvaní a kŕčoch. Črevu škodia tiež tzv. zlé tuky, preto je treba vylúčiť margarín a majonézu.
Medzi potraviny, ktoré chránia sliznicu čreva, patria banány, ryby, ovocné pyré, varené zemiaky a kyslá kapusta.