Odborníci zistili, že čerstvé ovocie, zelenina a celozrnné potraviny znižujú riziko psychických porúch. K tomuto záveru dospeli po šesťročnom pokuse sledovania ľudí pokročilého veku.
Účastníci pokusu boli rozdelení na tri hlavné skupiny podľa ich stravovania s diétou DASH (Diétny prístup k likvidácii hypertenzie), stredomorskou a tradičnou západnou kuchyňou.
Výsledky pozorovania ukázali, že riziko vývinu depresií bolo nižšie v skupine, ktorá požívala prevažne potraviny diéty DASH (ovocie, zeleninu a odtučnené potraviny). Najvyšší ukazovateľ vzniku depresií mali účastníci, ktorých strava odpovedala západnej diéte s vysokým obsahom červeného mäsa.
Vedci povedali, že ich výskum nedokazuje, že diéta DASH má za následok zníženie rizika psychických porúch, ale iba ukazuje istú vzájomnú súvislosť.
Predtým bolo zistené, že len jedna hodina telocviku týždenne tiež podstatne znižuje riziko vývinu depresií.

























