Molekulárni biológovia a bioinžinieri na Kalifornskej univerzite v San Diegu študovali bunkové procesy v kvasinkách Saccharomyces cerevisiae. Pomocou mikrohydrodynamiky a počítačových simulácií vedci zistili, že približne polovica buniek starne v procese postupného znižovania stability jadierka, čo je oblasť v jadrovej DNA, kde sa tvoria kľúčové zložky pre syntézu bielkovín. V druhej polovici buniek sa rozvíja dysfunkcia mitochondrií, energetických staníc buniek.
Ukázalo sa, že jedna z dvoch ciest starnutia je určená už v ranom veku a bunky ju sledujú celý život. Výskumníci však boli schopní preprogramovať hlavnú molekulárnu schému úpravou jeho DNA počítačovými simuláciami a vytvoriť novú cestu starnutia s vyššou dĺžkou života.
Odborníci majú v úmysle pokračovať v podobných štúdiách na iných bunkách a organizmoch, vrátane ľudských tkanív.
Potraviny, ktoré zabraňujú starnutiu
Denná konzumácia čerstvej vňate vo veľkom množstve prispieva k omladeniu tela, zlepšuje gastrointestinálny trakt a chráni pred rakovinou, uviedla výživová špecialistka Anna Jelkina na svojom Instagrame.
Podľa nej by strava mala zahŕňať špenát, petržlen, bazalku, zeler, rukolu, kel, brokolicu a mätu. Obsahujú veľké množstvo vápnika, horčíka, železa, draslíka, fosforu, zinku a vitamínov A, C, E, K.
“Zelená zelenina je tiež veľkým zdrojom vlákniny, ktorej spotreba reguluje tráviaci systém, podporuje kontrolu hmotnosti a zdravie čriev,“ píše Anna Jelkina.
Zelená zelenina a bylinky sú tiež bohaté na vitamín K1. Ten je zodpovedný za ochranu kostí pred osteoporózou a zabraňuje vzniku zápalových ochorení.
“Pohár byliniek má veľký omladzujúci účinok na mozog a zabraňuje poklesu rozumovej aktivity, čo sa objavuje s vekom, hovorí odborníčka na výživu. “Okrem toho zelenina obsahuje vitamín B a folát, ktorý ovplyvňuje zdravie srdca a tiež chráni pred rakovinou.“
Tajomstvo mladosti Talianiek
Odborníčka na výživu Manuela Mapelli prezradila, ako je možné, že sa ženám v Taliansku darí žiť v priemere až 85 rokov a udržiavať si mladosť. Podľa jej slov hrá hlavnú úlohu jedlo.
Dietologička tvrdí, že jedným z užitočných druhov ovocia a zeleniny sú tie, ktoré majú tmavo modrú a fialovú farbu. Patria sem teda baklažán, hrozno, figy, čučoriedky a černice. Špecialistka poznamenala, že tieto výrobky obsahujú veľké množstvo polyfenolov, čo sú látky, ktoré spomaľujú starnutie.
Užitočné sú ďalej červené a oranžové plodiny, ako paradajky, mrkva, paprika, granátové jablká, tekvica, pomaranče či marhule. Sú bohaté na karotenoidy, ktoré chránia pokožku a oči. Zelené potraviny, teda napríklad kiwi, brokolica či petržlen, sú zase bohaté na vitamín C.