Grilovačka sa Slovákom spája s konzumáciou údenín ako sú klobásy či slanina, v menšej miere aj s parenými syrmi. “Na otázku, pri akých príležitostiach konzumujú klobásu, až dve tretiny (67 %) opýtaných uviedli, že na grilovačkách a opekačkách. Po slanine pri tejto príležitosti siahne necelá polovica (45 %),” uviedol Michal Vyšinský z agentúry 2muse, ktorá prieskum realizovala.
Slováci pri letnom ohni nedajú dopustiť ani na rôzne ochucovadlá a omáčky. “Podľa nášho prieskumu ľudia pre jej typickú kyslastú chuť uprednostňujú horčicu – ku klobáse si ju dá viac ako trištvrte (78 %) opýtaných, k slanine takmer polovica (49 %),” upresnila hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová. Doplnila, že viac ako kečup je obľúbený štipľavý chren, ktorý s klobásou jedáva necelá štvrtina Slovákov. “Z hotových marinád zákazníci siahajú najčastejšie po medovej, horčicovej či brusnicovej. Avšak, v grilovacej sezóne sa podstatne viac predávajú rôzne korenia, z ktorých si zákazníci pripravujú vlastné marinády,” uzavrela hovorkyňa spoločnosti Billa.